İzmir'e özgü otlar ve yemeklerden bazıları ise şöyle: -Ebegümeci, sarmaşık, şevket-i bostan, gelincik, labada, tarla çakısı, tarla çivisi, su teresi, kuş otu, sinirotu, ısırgan, cibez, turp otu, kenger, hindiba, helvacık, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, marata.
Bunların başlıcaları ise şunlardır: Kaya kuduz otu, Kokarağaç, Gülibrişim, Alman papatyası, Aspidistra, Kartopu, Begonya, Akuba, Hanım tuzluğu, Gelin duvağı, Şimşir, Cezayir Menekşesi, Katalpa, Bodur akasya, Acemborusu, Katır Tırnağı, Sinameki, Menekşe, Kızılcık, Demir ağacı, Sedir, Erguvan, Japon Ayvası, Palmiye ...
Eflatunlu beyazlı narin çiçekleriyle bir sarmaşık türü olan selluka İzmir'in tadı, rengi ve kokusudur.
Izmir'de hangi ağaç yetişir? Mevcut Amenajman Planlarına göre; Ormanlarımızın asli ağaç türleri kızılçam, Karaçam ve Meşedir. Ormanlarımız % 69'u kızılçam, % 10'u karaçam, % 11'i Meşe ve % 10'u Diğer Ağaç türlerinden (Fıstıkçamı, Halepçamı, Kestane, Ardıç ) oluşmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Saksıda yetişmesi en kolay ve zahmetsiz olan bitki soğandır. Soğan dikildikten 5-10 gün sonra filizlenmeye başlayacaktır.
Eğer sigara içmekten vazgeçemiyorsanız, bulunduğunuz kapalı ortamdaki sigara dumanını temizleyecek en emici süs bitkisi Pachira'dır. Ayrıca bu bitki, karbon dioksit ve karbon monoksiti emerken, oksijeni de ortama salarak havayı tazeler.
Ülkemizde ve dünyada en çok talep gören meyvelerden elma, İzmir'de yetiştirmek için uygun ürünler arasındadır. İzmir'de hem sahil bölgesinde hem de yüksek rakımlı noktalarda elma fidanı yetiştirilebilir.
Güney Ege Bölgesi incir, kestane ve zeytin üretiminde ülkenin lider bölgesidir. Bu meyvelerin yanı sıra üzüm, nar, turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
Kış sıcaklığın 0 derecenin altına düşmediği yerlerde yetiştirilebilmektedir. Bu sebepten Türkiye'nin iç bölgelerindeki üretimi kısıtlıdır. Türkiye'de Ege kıyıları ilk sırada olmak üzere diğer kıyıya yakın yerlerde de yetişmektedir. Şehir bazındaki üretimi ise en fazla İzmir ve Aydın'dır.
Ege ve Hacettepe üniversitelerinden araştırmacılar, İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Nif Dağı'nın zirvesinde doğal olarak yetişen yeni bir bitki türü keşfetti. Keşfedilen bitkiye “efe çenberi” adı verildi.
İzmir'de meyve olarak üzüm meşhurdur. Üzüm meyvesi hakkında kısaca bilgi edinecek olursak eğer; Asmagiller familyasındandır. Üzümün tarihçesi M.Ö 5000 yılına dayanmaktadır.
Lokma tatlısının yanı sıra İzmir'in şambali, badem ezmesi, un kurabiyesi, damla sakızlı kurabiye, kaymaklı dondurma, samsades, lorlu kurabiye, mandalina tatlısı gibi birçok meşhur tatlısı vardır. İzmir'in yöresel yemekleri kategorisinde akla gelen ilk şey boyozdur.
Bahçe bitkileri isteğe uygun olarak hem bahçede hem de balkonda uygun şartlar ile yetiştirilmesi mümkün olan bitkiler olarak bilinmektedir. Bahçe bitkileri; sardunya, ortanca, lavanta, ezan çiçeği, hanımeli, hercai menekşe, gül çeşitleri, saraypatı, cam güzeli, kadife çiçeği ve cam güzeli olarak sayılabilir.
İzmir'de Bitkisel Üretim
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
Ülkemiz zeytin üretiminin %48'ini karşılayan Ege Bölgesi, tütün üretiminin de %50'sini gerçekleştirmektedir. Gediz ve Menderes gibi önemli ovalarda, ülkemizin üzüm üretiminin %40'ı gerçekleştirilmektedir. Hatta ihraç edilen çekirdeksiz kuru üzümlerin tamamı da Ege Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.
Elma üretimi en fazla yapıldığı ilimiz Isparta'dır. Isparta'da 2019 yılında 732 bin ton elma üretim ile toplam elma üretiminin %20'sini gerçekleşmiştir.
Bu verilerin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere Seferihisar'da en fazla yetiştirilen meyveler satsuma mandalina, şaraplık üzüm, çekirdekli sofralık üzüm, nar ve yağlık zeytindir.
12 Ay dikim yapılabilir. Güneş ışığını sever, özellikle Mersin , Adana , Hatay , Antalya , İzmir , Muğla gibi sıcak iklimler ve Karadeniz bölgesi ile ılıman iklimlerde süper verim verir.
Bir tencereye veya tavaya su koyup kaynatabilirsiniz. Ardından içine portakal, muz ya da elma kabuğu koyabilirsiniz. Eğer varsa evinizde lavanta gibi hoş kokan bitkiler de olabilir. Hazırladığınız bu karışımı evin içinde gezdirirseniz evinizdeki kötü kokunun gittiğini ve ferah bir koku olduğunu göreceksiniz.
Su bardağının içerisine 1 paket hamur kabartma tozunu dökün. Elma sirkesini de hamur kabartma tozunun üzerine taşmaması için yavaş yavaş ekleyin.Bu yaptığınız karışımı sigara içilen ortamda herhangi bir yere koyun ve orada kalsın. ELMA SİRKESİ ve hamur kabartma tozu ortamda buharlaşarak sigara kokusunu gidermektedir.
Bir su bardağının içerisine bir paket kabartma tozunu dökün ve elma sirkesini yavaş yavaş hamur kabartma tozunun üzerine ekleyin. Bu karışımı sigara kokan odaya koyun ve karışımın buharlaşmasını bekleyin. Birkaç gün sonra karışım tamamen buharlaşacak ve odanızdaki sigara kokusu yok olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri