Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider.
Yoğrulan tarhana kocaman bir leğende 21 gün boyunca üzerine temiz bir sofra bezi örtülerek bekletilir.
Salça, dövülmüş 1 diş sarımsak ve yağı çorbayı pişireceğiniz tencereye alın. Sarımsak kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Tencereye 4 su bardağı suyu ilave edin ve kaynatın. Erittiğiniz tarhanayı içine ilave edip kısık ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin.
İlgili 42 soru bulundu
Hazırlanışı: 4 kaşık tarhanayı bir kasede 1 bardak su ile iyice karıştırın, vaktiniz varsa 15-20 dk suda bekletin.
Tarhana bir kaseye alınır ve biraz soğuk su ilave edilip ıslatılır. Böylece 10-15 dakika erimeye bırakılır. Ara da bir karıştırılır, tarhana dibe inecektir.
TARHANA TARİFİ
Acı biberi az miktar suda kaynatarak robottan geçirin. Ardından Soğanı ve sarımsakları da robottan geçirin. Dereotu, maydanoz, nane ve domatesi de robottan geçirip hepsini bir tencerede biraz pişirin. Soğuyunca 1 kilo yoğurdu, mayayı ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Tarhana hamuru mayalanma için hazırdır. Üzerine temiz bir bez örtülüp yarım gün dinlendirilir. Tarhana hamuru günde üç – dört kez yoğrulur.
Püf Noktası: Eskiden tarhanayı soğuk suya ilave eder, kaynayana kadar karıştırırdık. Tarhanayı ıslatıp, sonra da sıcak su ekleyip temperleyince sıcak kaynayan suya ilave edebilirsiniz. Çok daha az zaman alır.
İster yaş olsun ister kuru tarhana çorbasını hızlı ve pratik bir şekilde 5 dk'da hazırlayabilirsiniz. Tek tapmanız gereken yaş veya kuru tarhanayı sıcak suyun içerisinde eritip, daha sonra kaynayan suyun içerisine atıp hızlı bir şekilde karıştırmak olacaktır.
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Ekşi tarhana, özellikle Antalya'nın İbradı- Akseki yöresinde yapılmaktadır. Ağustos ayı sonlarına doğru olgunlaşan ekşi dağ eriği, kullanılacak diğer malzemelerin oranına uygun olacak miktarda toplandıktan sonra kaynatılarak kabuğu ve çekirdeklerini ayırmak için süzekten geçirilir.
Türkiye'de Trakya bölgesinde ve Uşak, Edirne, Afyon, Çankırı, Malatya , Kahramanmaraş şehirlerinde ve Gediz, Beypazarı, Bandırma ve Gönen ilçelerinde ünlüdür.
Tarhanalar iyice kuruyunca toplayıp bez torbalara ya da kavanozlara yerleştirin. Buğdayları bir gece önceden ıslatıp kabartın. Yoğurdu içine su ilave ederek koyu bir ayran haline getirin. İçine tuzu da ekleyip ayran kaynayana kadar karıştırarak pişirin.
Tarifte kullandığımız nohut hamurun mayalanmasını sağlamaktadır. Bu yüzden bu tarifte tekrardan maya kullanmanıza gerek olmayacak. Tarhananın kuruma süresi bulunduğunuz yerdeki sıcaklığa göre değişiklik gösterecektir. Nemli bir yerde yaşıyorsanız tarhanayı kurutmak sizin için oldukça zor olacaktır.
Kuru tarhana sıcak suda bir müddet ıslatıldığında pişirirken topaklanma sorunu ortadan kalkacaktır. Böylelikle çorbanız pürüzsüz bir görünüme kolaylıkla ulaşabilir.
Önce suyu, ardından da tarhanayı ekleyin, Sürekli karıştırarak kıvamını bulana kadar pişirin, Kaynamaya başlayınca altını iyice kısıp karıştırarak 1-2 dk. daha pişirin, Tuzunu ekleyip karıştırın ve ateşten alın.
Tarhanayı ıslatırken soğuk su, pişirme suyunda da sıcak su kullanmanız ve ilk pişim anında sürekli karıştırmanız önerilir.
A) 1 litre ılık suya 3,5 çorba kaşığı tarhana ıslatarak karıştırıp bir kenara koyun.
Tencereye yağ konur ve salça kokusu çıkana kadar kavrulur. Suda bekletilen tarhanaya nane ve 5 su bardağı su daha ilave edilir. Tuzu da ilave edilerek koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırılarak kaynatılır.
1 çorba kaşığı salçayı tencereye ekleyip yağda kızdırın. 5 su bardağı suyu ilave edin. Başka bir kabın içinde de, 1 su bardağı suya, tarhanayı ekleyip karıştırın. Kaynamakta olan tencerenin içine bu karışımı ilave edin. 15-20 dakika pişirin. 1 çay kaşığı nane ve 1 çay kaşığı kırmızıbiber ilave edip servis yapın.
Ardından salça eklenir, domates rendesi eklenir ,biraz kavurduktan sonra erittiğimiz tarhana eklenir . Üstüne 6 ila 7 bardak sıcak su eklenir . Baharatlar ve limon suyu ve rendesi de eklendikten sonra karıştırarak pişmeye bırakılır, afiyet olsun.
Toz tarhana, birçok yöremizde bu haliyle biliniyor ve tüketiliyor. Ana malzemeleri kimi zaman değişse de içine mutlaka; domates, etli kırmızı biber, yoğurt, un ve nane giriyor. Kimi zaman nohut ve mercimek ilave ediliyor. Mevsiminde hazırlanıp, kavanozlara doldurulup, çorba yapımında kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri