Kanuna göre bir adın “geleneksel ürün adı” olarak tanımlanabilmesi için ilk şart, “coğrafi işaret kapsamına girmemesi ve ilgili piyasada bir ürünü tarif etmek için geleneksel olarak en az 30 yıl süreyle kullanıldığının kanıtlanması”dır.
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir.
Menşe adları sadece ait oldukları coğrafi bölgede üretilirler. Çünkü ürün, niteliklerini ancak ait olduğu yöre içinde üretildiği takdirde kazanabilir. Menşe adına Finike Portakalı ve Malatya Kayısısı örnek gösterilebilir.
Menşe Adı Coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, bölge veya istisnai durumlarda ülkeden kaynaklanan, tüm veya esas özelliklerini bu coğrafi alana özgü doğal ve beşerî unsurlardan alan, üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerin tümü bu coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşen ürünleri tanımlayan adlar menşe adıdır.
Menşe adı, özelliklerini üretildiği yöreye borçlu olan ve tüm üretim süreçleri özdeşleştiği yörede gerçekleşen coğrafi işaretleri gösterir. Mahreç işareti, belirgin bir özelliği veya ünü, özdeşleştiği yöreden kaynaklanan ürünleri gösterir.
İlgili 24 soru bulundu
Ordu fındığı, Türkiye'nin Karadeniz bölgesinde yetişen bir fındık çeşididir. Bu fındık, tescilli bir ürün olarak korunmaktadır. Tescil süreci, Ordu Ticaret Borsası ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yönetilmektedir.
Avrupa Birliği Komisyonu nezdinde inceleme ve ilan süreçleri başarıyla tamamlanan Antakya Künefesi, 13 Mart 2023 tarihinde Avrupa Birliği'nde tescillendi.
Kanuna göre bir adın “geleneksel ürün adı” olarak tanımlanabilmesi için ilk şart, “coğrafi işaret kapsamına girmemesi ve ilgili piyasada bir ürünü tarif etmek için geleneksel olarak en az 30 yıl süreyle kullanıldığının kanıtlanması”dır.
Coğrafi sınırları belli bir şekilde çizilmiş, ancak belirgin özellikleri ile o bölgeye ait olan ve üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az biri belirlenmiş coğrafi alanın sınırları içinde yapıldığı ürünler için verilir. Örneğin, Akçaabat köftesi, Balıkesir höşmerim tatlısı, Adana kebabı, Antakya künefesi gibi.
Menşe Adı Nedir? Coğrafi işaret korumasına konu edilen ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tamamı, sınırları belirlenmiş coğrafi alanda gerçekleşmek zorunda ise bu durumda bulunan coğrafi işaretlere “menşe adı” denir.
Mahreç İşareti
birini sağlaması halinde geleneksel ürün adı olarak tanımlanır: Geleneksel üretim veya işleme yöntemi yahut geleneksel bileşimden kaynaklanması. Geleneksel hammadde veya malzemeden üretilmiş olması. Geleneksel ürün adına örnek olarak, baklava, lokum, höşmerim, pastırma vb. ürünler verilebilir.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odasının Avrupa Birliği (AB) nezdinde yaptığı başvuru sonuçlanmış ve "Antakya Künefesi" coğrafi işaret (mahreç işareti) olarak AB'de tescil edilmiştir.
Tadı, Rengi ve Aromasıyla Bilinen Adana'nın Coğrafi İşaret Tescilli Karpuzu, 8 Ülkeye İhraç Ediliyor.
Dünyada kaç tane işaret dili olduğu bilinmemektedir. Genelde her ülkenin kendi işaret dili bulunmakla beraber, bazılarında bu sayı birden fazladır. Ethnologue'un 2013 edisyonunda 137 tane işaret dili sayılmaktadır. Bazı işaret dillerinin yasal statüsü bulunurken diğerlerinin hiçbir statüsü bulunmamaktadır.
-Türk işaret dili, Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki işitme engelliler tarafından kullanılan bir dildir.
Ekonomik Açıdan Coğrafi İşaretler. Yöresinden dolayı önem kazanan ürünleri ayırt eden, bir yöreyle/coğrafyayla özdeşleşmiş, birtakım özelliklerini ya da tüm özelliklerini bu yöreden alan ürünlere coğrafi işaret denilmektedir.
Ordu fındıklı burma tatlısı coğrafi işaretle tescillendi.
Kırşehir'de yetişen, ince kabuğu ve lezzetiyle ünlü Kaman cevizi, Türk Patent ve Marka Kurumundan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün başvurusu üzerine Kaman cevizi, yaklaşık bir yıllık çalışmanın ardından tescillendi.
Coğrafi işaret, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Türkiye'deki yöresel ürünlerin geleneksellik ve kalite bakımından değerlendirilmesi sonucu bu ürünlere verilen tescil işaretidir.
Türkiye'nin ilk Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK), 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdi1. Daha önce dört ayrı Kanun Hükmünde Kararna- meyle (KHK)2 korunan marka, patent-faydalı model, tasarım ve coğrafi işaretler 6769 sayılı SMK'nın şemsiyesi altında birleştirildi.
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir.
Afyon Sucuğu 28 Mayıs 2004, Afyon Pastırması 13 Haziran 2004, Afyon Mermeri 3 Kasım 2004, Afyon Kaymağı da 7 Aralık 2005 tarihlerinden geçerli olmak üzere tescil edildi.
Örneğin, künefenin içine Antep fıstığı veya kaymak eklenerek farklı bir lezzet yaratılır. Künefe, Türk mutfağının en lezzetli tatlılarından biridir ve Türkiye'de ve dünyanın çeşitli yerlerinde popülerdir.
Türkiye`de ki anavatanı Güneydoğu yöresi olan künefenin kökeninin Lübnan ve Suriye`ye dayandığı söylenir. Osmanlı Mutfağında da Ramazan Tatlısı olarak ün yapmış olan bu tatlı, Ortadoğu coğrafyası tarafından paylaşılamıyor.
Künefeye benzeyen tatlılar Orta Doğu'nun her yerinde olsa da, Hatay'a özgü taze mozzarellaya benzeyen peyniriyle yapılan künefe, belirgin bir şekilde Türk tatlısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri