Midenin üst kısmında meydana gelen yanma hissi ve ağrı, ülserin çok sık ve yaygın yaşanan belirtisidir. Bununla birlikte yemek yedikten sonra şişkinlik ve gaz, tokluk hissinin çabuk gelmesi, mide bulantısı ve iştahsızlık da ülser belirtileri olarak değerlendirilir.
Ağrılar karın bölgesinin geneline ve kaburgaların altına yayılabilmektedir. Sancılar periyodik olarak tekrar etmektedir. Bulantı ve kusma şikayetleri de ülser belirtileri arasındadır. Aynı zamanda dışkıda renk değişikliği, iştah kaybı, kanlı kusma gibi bulgular da ülser belirtileri arasındadır.
Ülser tanısı esnasında baş vurulan bazı testlerden söz etmek de mümkündür. Bu testler, kan testi ve dışkı örneğidir. Ayrıca ülser tanısında biyopsi de başvurulan tetkikler arasında gösterilebilmektedir.
Zaten pratik olarak başka teşhis yoktur. Ülser tanısı için üst sindirim sisteminin radyolojik tetkiki veya üst sindirim sistemi endoskopisi (özofagogastroduedenoskopi) gereklidir.
Ülserler nadiren kendi kendine iyileşir, ancak kişi tedavi görmezse tekrarlayabilir. Sindirim sisteminde helicobacter pylori bakterisinin aşırı büyümesi peptik ülsere neden olabilir. Peptik ülserler, sindirim sisteminin koruyucu astarının hasar görmesi veya aşınması sonucu oluşur.
İlgili 23 soru bulundu
Mide ülseri belirtileri nelerdir? Mide ülseri belirtileri arasında midede ağrı ve yanma, bulantı, kusma ile gelen rahatlama, iştahsızlık, kilo kaybı, şişkinlik ve gaz, sık acıkma ve yemek yedikten sonra mide ağrısı yer alır.
Tek başına bakterinin tedavi edilmesi ülser tedavisi için yetersizdir, ülserin iyileşmesi için mide asidinin yeterli bir süre baskılanması gerekir (genellikle 6-8 hafta). Mide ülserlerinde genellikle daha uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç duyulur.
Üre nefes testi, en yaygın enfeksiyonlarından biri olan helicobacter pylorinin tespit edilmesinde kullanılır. Dünyanın en yaygın enfeksiyonlarından biri olan helicobacter pylori, mide ile oniki parmak bağırsağında birikerek iltihap, ülsere ve bazı hastalarda tedavi edilmediği takdirde kansere kadar yol açabiliyor.
Ülser Tanısı
Kan testi. Dışkı örneği. Ağız içinden ince ve esnek bir hortum ile mideye inmek yoluyla üst endoskopi. Biyopsi.
Gastroendoskopi. Ülserin teşhisi için en etkili yöntemdir. Ucunda kamera olan bir cihazla mide içinden doku örneği alınması (biyopsi) işlemidir. Ortalama olarak 10 dakika sürmektedir.
Yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mide hastalıklarından şüphelenilen durumlarda endoskopi işlemi yapılmaktadır. Ağıza acı su gelme, yutkunma, ekşime, kazınma, şişkinlik veya hazımsızlık ya da kanama şüphesi olan hastalara mutlaka endoskopi yapılması gereklidir.
Nadir durumlarda ülserler ameliyat gerektiren komplikasyonlara neden olabilir. Böyle bir durumda, aile hekiminiz veya gastroenteroloğunuz sizi bir genel cerraha sevk edebilir. Bu uzmanlar, etkilenen dokuyu çıkarmak veya mide veya ince bağırsakta bir perforasyonu onarmak gibi cerrahi prosedürleri uygulayabilirler.
Dil ülseri için Dermatoloji bölümüne başvurulmalıdır.
Ülser ne yasak? Acı ve baharatlı yemekler, turşu, kafeinli ve asitli içecekler, kavrulmuş veya kızartılmış besinler, süt, çikolata,alkol, yağlı yiyecekler, tuzlu yiyecekler ülserde yasaklanmıştır.
Peptik ülser, eğer tedavi edilmezse çeşitli tıbbi komplikasyonlara yol açabilir. Bunlar arasında öncelikle iç kanama bulunur. İç kanama, anemiye yol açan yavaş kan kaybı ya da hastaneye yatmayı veya kan transfüzyonunu gerektirebilecek kadar ağır ve hızlı kan kaybı olarak ortaya çıkabilir.
Huzur ülsere iyi gelir
Uzun süreli aç kalmak ülseri tetiklediğinden, Ramazan ayı boyunca tutulan oruç döneminde de uzun süreli açlık nedeniyle ülser riski artabilir.
Ülserin bir belirtisi olan mide şişkinliği ağrıyla birlikte görülmektedir. Mide veya onikiparmak bağırsağı, mide asidi ve pepsin gibi sıvılar tarafından tahrip edilmesiyle ülser oluşmaktadır. Bu süreçte ortaya çıkan gaz, mide şişkinliğine neden olur.
Çünkü stres anında salınan adrenalin, kortizol gibi hormonlar, ki bunlara stres hormonları adı verilir, mideyi tahriş eden asit gibi salgıların da artmasına ve sonuçta ülser gelişimine katkıda bulunur. Mide delinmeleri de genelde stres sebebiyle olur.
Mide asitliğini düzenliyor ve dengeliyor, ülser tedavisinde aslan gibi bir yardımcı Doğal maden suyu, alkali yapıda olması sebebiyle mide asiditesini dengeler.
Bu ameliyat genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 2 ila 3 saat sürer.
Mide ağrısı ne zaman tehlikeli olur? Uzun süreli tekrarlayan mide ağrıları önemlidir. Özellikle 1-2 günü aşan ve devamlı olan mide ağrısında mutlaka doktora gidilmelidir.
Midede ve onikiparmak bağırsağında iç yüzeyi kaplayan dokunun bütünlüğünün bozulmasına bağlı olarak ülser gelişebilir. Alkol, sigara, kafeinli gıdaların aşırı tüketilmesi, dengesiz beslenme, çok yemek yeme ve bazı ilaçlar ülser gelişimini hızlandırabilir. Mide ülseri hemen her yaşta ortaya çıkabilir.
Dört hafta sonra endoskopi yapılarak ülserlerin durumuna bakıldığında, hastane yemekleri yiyen grupta daha fazla iyileşme görülmüş, sütün mide yaralarının iyileşmesini engellediği sonucuna varılmıştı. Midede herhangi bir sorun yoksa, iyi bir protein ve kalsiyum kaynağı olmasından dolayı süt içilmesi tavsiye ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri