Düğün gününün en duygusal anlarından biri, hiç şüphesiz gelinin aile evinden ayrıldığı andır. Kuşak bağlama merasimi, genelde gelin evden çıkarken yapılır. Kırmızı ya da farklı renklerdeki gelin kuşağı, gelinin babası veya ağabeyi tarafından, gelinin beline bağlanır.
Gelin kuşağı, gelinin beline iki kez normal dolandıktan sonra üçüncü turda bağlanır. Kuşağın 3 tur dolanmasının nedeni bazı bölgelerde gelinin bekaretini temsil ettiği inanışıdır. Çoğu bölgede ise gelinliğin üzerinde 3 tur kuşağın daha gösterişli durmasından kaynaklıdır.
Türkiye'nin bazı illerinde kırmızı kuşağın beraberinde ikinci bir yeşil kuşak da gelinin beline bağlanmaktadır. Kırmızı gelin kuşağının, baba tarafından bağlanmasından sonra, gelinin erkek kardeşi yahut amcası da yeşil kuşak bağlama işlemi gerçekleştirebilmektedir.
Gelin kuşağıyla alakalı merak edilen tüm konular hakkında detayları derledik. Gelin kuşağının bağlanma şekli yöreye göre değişiklik gösterebiliyor. Gelin kuşağı 3 kere besmele çekerek bağlanır. İlk 2 bağlama da kuşak geri çözülür ve 3. bağlama da kuşak çözülmez.
Kuşak ilk bağlandığında 'Allah mesut etsin' denir. Kuşak ikinci kez bağlandığında tekrar besmele çekilerek, 'Allah ayırmasın' denir. Gelin kuşağının üçüncü ve son kez bağlanmasının ardından ise besmele çekilerek 'Allah yuvanızı bozmasın' şeklinde dua edilerek gelin kuşağı bağlama işlemi son bulur..
İlgili 23 soru bulundu
Gayret kuşağı denilmesinin sebebi, gelinin evliliğinde gayretli ve kudretli olması için, ailesinin gelişimini sağlaması ve evinde güçlü olması içindir. Peki, gelin kuşağı neden üç kez bağlanır biliyor musun? Üç kez bağlama işleminin tekrar edilmesi, yeni gelinin evine bolluk, bereket ve uğur getirmesi içindir.
Kırmızı kuşak, gelin evden ayrılmadan ailenin erkek büyüğü tarafından gelinin beline bağlanan bekâret sembolüdür. -Bu yüzden ikinci (ya da daha fazla) evliliğini yapan kadınlar kırmızı kuşak olmadan evlenirler.
Gelin kuşağının özünde gayret kuşağı olduğunu ve zamanla renginden dolayı anlamının deği- şerek yerini bakirelik algısına bıraktığını ise A. R. Balaman şu şekilde açıklar: “Ata binmeden önce baba, kızının beline kırmızı kuşak bağlar. Bu kuşağa 'gayret kuşağı' denir.
Orta Anadolu'da, gelin ata binmeden önce baba, kızının beline kırmızı kuşak bağlar. Bu kuşağa, “gayret kuşağı” denir. Gayret kuşağının amacı; kızın gelin gittiği evde tembellik yapmamasına, gayretli olmasına, işten kaçmama- sına yöneliktir (Altunel 1995).
Gelin evden de çıkarıldıktan sonra bu kez yeni kurulacak evin bereketli olması için buğday dolu testi kapı önünde kırılır, gelinin başında şeker kırılır ya da atılır, ayrıca gelin tatlı dilli olsun diye ağzına bir kaşık bal koyularak yedirilir.
Evden gelin almanın bu aşamasında gelin ve damat aile büyüklerinin ellerini öperler. Gelin, ailesiyle vedalaşır. Vedalaşma ve gelin alma yapılırken; evin önünde kalabalık tarafından davul zurna eşliğinde eğlenilir. Gelin, babasının koluna girerek evden çıkar.
Değerli kardeşimiz, Hayır, zorunlu değildir, isteyen bağlar, istemeyen bağlamaz; gerekli değildir, bağlanmamasının da bağlanmasının da bir sakıncası yoktur. Örf ve âdet gereği yapılmaktadır, dini bir boyutu yoktur.
Gelin duvağı tarihi Antik Yunan dönemine dayanır. O dönemde gelinlerin şeytani ruhlardan korunmak için kırmızı bir duvak taktıklarına inanılıyor. Bu inanışa göre kırmızı duvağı takan gelin hareket ettikçe alev gibi bir görünüme kavuşur ve kötü ruhları kaçırırdı.
Duvak, gelinlerin başlarını, bazen de yüzlerini kapayan dantel veya tülden oluşan süslü örtü. Elli yıl öncesine kadar pırlantalı elmasla taçlara tutturularak gelin başına konurdu. Kısa veya yere kadar uzun olabilir. Nikâh kıyılıncaya kadar gelinin başını örter, nikâhtan sonra damat tarafından açılır.
Beyaz kuşak spora yeni başlayan öğrencilere veriliyor. Temizliği ve masumiyeti simgeleyen beyaz kuşak, spor hakkında bilgisi olmayan bireyleri temsil ediyor. Sarı kuşak ise karatenin ikinci basamağı olarak karşımıza çıkıyor.
Bekâret kemeri, cinsel ilişkiyi önlemek için tasarlanmış elbise kilitleme aracıdır.
Kırmızı rengin yeni anneyi; kötü varlık ve enerjilerden, kabuslardan koruduğuna inanılır. Takılan kurdele zaten al renginde olduğu için annenin al basması yaşamayacağı rivayet edilir.
Kırmızı duvak ne anlama gelir? Kırmızı duvak, Türk kına gecesinde kırmızı duvak, gelinin saçının üzerine takılır ve geleneksel olarak gelinin saçına, ebe veya bir kadın akrabası tarafından takılabilir.
Beyaz kuşak: Masumiyet
Temizlik, saflık, hiçbir zararı olamayan, masumiyet gibi anlama gelir. Taekwondoya ilk başlayan ve taekwondo hakkında iç bir ön bilgisi olmayan sporcular takarlar. Kök salmak anlamındadır.
Yeşil kuşak, “filizlenmek” anlamındadır. Yeşil kuşak alan sporcu, artık taekwondo ile ilgili beceriler kazanmaya başlamıştır demektir. Mavi kuşak, “gelişmek” anlamındadır. Mavi kuşak alan sporcu, artık temel teknikleri öğrenmiş ve olgunlaşmaya başlamış demektir.
SİYAH KUŞAK(Olgunluk)
Taekwondoda olgunluğu ve profesyonelliği temsil eder. Tehlikelerden çekinmez ve korku bilmez bir karakter yapısını içerir. Siyah kemer takınan sporcu hem fizikman mükemmel bir estetiğe ve ruh hali olarak toplum ahlak kurallarının zirvesinde bir kişiliğe ulaşmış demektir.
Duvak örtüp örtmemek tamamen kişisel bir tercihtir. Duvak çeşitlerinde bir çok farklı model bulunmaktadır. Seçtiğiniz her gelinlik için duvak tercihi de farklı olabilir. Gelin adayı ister duvağı takar isterse takmaz.
Çok sık karşınıza çıkan kırmızı gelin kuşağı hem bereket hem de şans sembolü olarak nitelendirilir. Kırmızının bu özel günde tercih edilme nedenleri arasında saflığı ve güzelliği simgelemesi de bulunur.
Torbalı'da duvak töreni, düğünün ertesi sabah başlar; öğleyin biter. “Gelin sabahı”, “Cuma sabahı”, “duvak açma” gibi adlarla bilinen bu tören için gelin gelinliğini giyer, başına da uzun, kırmızı bir (duvak) örtü örter.
Kırmızı kurdele bekaretin simgesidir . Kırmızı kurdele gelinin ömür boyu mutlu olması için takılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri