Binek araç gider kısıtlaması düzenlemesine göre, ÖTV'nin yanı sıra KDV de gider gösterilebilir. Bu vergilerin gider olarak belirtilmesi için belli bir üst limit mevcuttur. KDV ve ÖTV toplamı, kanunda belirtilen üst limit uyarınca gider olarak gösterilebilir. Banka ve sigorta şirketleri KDV'den muaftır.
Kullanılmamış binek otomobili alımlarında, taşıt alımında bulunan işletme, ÖTV mükellefi olmakta ve ödenen ÖTV, VUK m.270/2'ye göre ya maliyete ek- lenmekte ya da doğrudan gider yazılarak Gelir veya Kurumlar Vergisi matrahı- nın belirlenmesinde indirime konu edilebilmektedir.
KDV ve ÖTV Tutarı:
Binek Oto uygulamasından tamamen farklıdır. Alım faturasında yer alan KDV ve ÖTV tutarının topluca bir defada gider olarak kaydedilmesi mümkün değildir. Ticari otolarda KDV oranı alış ve satışta %18'dir. Faturadaki KDV tutarı; Katma Değer Vergisinden indirim konusu yapılabilir.
ÖTV'ye tabi malların ticaretini yapanlar alış faturasındaki ÖTV'yi ilgili olan malın maliyetine kaydetmelidir. Henüz satılmayıp stokta bekleyen buzdolabı için ödenen ÖTV'nin doğrudan gider yazılması söz konusu değildir.
ÖTV ve KDV dahil 1.000.000 TL değerinde bir binek araç aldığını varsayalım. Aracın Vergisiz Bedeli 529.661 ÖTV Tutarı 317.797 KDV Tutarı 152.542 Vergiler Toplamı 470.339 Önceki uygulamada 470.339 TL'nin tamamı gider yazılabilirken yeni düzenleme ile sadece 140.000 TL'lik kısmı gider olarak yazılabilecektir.
İlgili 15 soru bulundu
Sıfır araç alım işlemlerinde ÖTV ve KDV tutarının en fazla 440.000 TL'si gider olarak gösterilebilir. Araç kiralama işlemlerinde aylık ödeme tutarı kaç olursa olsun en fazla 17.000 TL'si üzerinden vergi indirimi yapılabilir. Binek araçlara ait masrafların en fazla %70'i şirket gideri olarak gösterilebilir.
ÖTV malın maliyetine eklenir.
KDV ve ÖTV toplamı, kanunda belirtilen üst limit uyarınca gider olarak gösterilebilir. Banka ve sigorta şirketleri KDV'den muaftır.
- ÖTV ve KDV giderleştirilmiştir. İsteğe bağlı olarak giderleştirilmeyip 254 Taşıtlar hesabı maliyet olarak kaydedilebilir.
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir.
Bu vergi, katma değer vergisi matrahına dahil edilmez, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilmez ve hiçbir vergiden mahsup edilmez.”
vergisi gibi mal ve hizmet satışına bağlı olarak ortaya çıkan vergi, resim, harç, pay ve fon karşılıkları katma değer vergisi matrahına dâhil edilmektedir.
ÖTV ödenerek satın alınan sarf malı işletme için önemsiz tutarda kabul ediliyor ve doğrudan gider yazılıyorsa, giderin ilgili olduğu fonksiyona göre 7/A seçeneği için, 730, 740,750,760,770 kodlu hesaplara, 7/B seçeneği için 790 kodlu hesaba borç kaydedilir.
Vergi sistemimizde katma değer vergisi hesaplanırken öncelikle aracın çıplak fiyatının üzerine ÖTV eklenir ve ortaya çıkan yeni değer üzerinden KDV hesaplanır.
Yine GVK 40. maddesi 6'ncı bendine göre; “İşletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar” safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebilir.
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
ÖTV yani açılımıyla “Özel Tüketim Vergisi”, belirli bir ürün ya da mallar üzerinden oran bazında alınan vergi türüdür. Lüks tüketim malları ile kullanımı çevreye zarar verdiği için teşvik edilmeyen ürünlerden maktu ya da oransal olarak alınır. Özel Tüketim Vergisi, bir defa ürün ya da malın ilk satışında ödenir.
ÖTV'li fatura düzenlerken ÖTV'siz faturada olduğu gibi fatura bilgilerinin eksiksiz olarak doldurulması gerekir. Bununla birlikte Özel Tüketim Vergisinin faturada gösterilmesi zorunludur. ÖTV'li fatura düzenlerken KDV ile birlikte ÖTV için ödenecek tutar, oran veya yüzdenin de faturada yer alması gerekir.
Vergi gelirlerindeki payı %21,9 olan ÖTV, Gelir Vergisi'nden sonra en çok tahsilat yapılan vergidir. Bir başka dolaylı vergi olan KDV ile birlikte ÖTV toplamda 327,3 milyar TL tahsil edilmiştir.
Binek otomobillere ilişkin gider ifadesi sadece bakım onarım giderlerini değil aynı zamanda araçların yakıt, otopark, köprü ve yol geçiş giderleri, kredi faizi, sigorta giderleri dahil olmak üzere araçla ile ilgili tüm giderleri kapsamaktadır.
Minibüs, Otobüs, Kamyonet, Kamyon, Çekici, Motorlu karavan, Panel van vb. gider yazılabilir. Uçak, Helikopter, ticari maksatla kullanılanlara ait MTV gider yazılabilir. Ticari maksatla kullanılmayanlara ait MTV gider yazılamaz.
160.000-TL aşan binek otomobillerinin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla bu tutarlara isabet eden kısmı gider yazılabilir. Bu hükmün uygulanmasında binek otomobilin iktisap edildiği tarihte yürürlükte olan tutar dikkate alınır.
Binek otomobillerde amortisman hesaplamasında kıst dönem uygulanmaktadır. Binek otomobilin satın alındığı tarihinden itibaren dönem sonuna kadar geçen süre üzerinden amortisman hesaplanır. Bu sebeple 2020 yılına ait amortisman hesaplaması; 160.000*0,20=32.000TL bir yıllık amortisman tutarını ifade eder.
Mükellefin beyanı üzerine tarh ve tahakkuk ettirilerek ödenen vergi için, vergi makbuzunun yanı sıra elektronik ortamda “ÖTV Ödeme Belgesi” oluşturulacaktır. ÖTV mükellefleri bu belgenin bir dökümünü alıp, kaşe tatbik ederek imzalayacak ve alıcılara verecektir.
Çevre Temizlik Vergisi
Dolayısıyla işletmelerin kiralamış oldukları bina işyeri ve konutlar için ödedikleri çevre temizlik vergilerini safi kurum kazancının tespit edilmesinde vergi resim ve harç gideri olarak indirim konusu yapmaları mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri