Gelin duvağı tarihi Antik Yunan dönemine dayanır. O dönemde gelinlerin şeytani ruhlardan korunmak için kırmızı bir duvak taktıklarına inanılıyor. Bu inanışa göre kırmızı duvağı takan gelin hareket ettikçe alev gibi bir görünüme kavuşur ve kötü ruhları kaçırırdı.
Bu adla anılmasının sebebi, gelinin gayretli ve kudretli olması, ailesine sonuna bakar bağlı olması içindir. Kuşak aynı zamanda gelinin güçlü olmasının da sembolüdür. Gelin kuşağının 3 kez bağlanmasının bir nedeni de gelinin evine bolluk-bereket ile gitmesini sağlamaktır.
Bir diğer geleneğe göre duvak, gelinin baba evinden ayrıldığı için yaşadığı duygusallığı gizleme amaçlı kullanıyor. Bu amaç için çoğunlukla kırmızı ya da yeşil duvaklar tercih ediliyor. Kırmızı duvak “sevinç”, yeşil duvak ise “muradına erme” anlamına geliyor.
Duvak, her gelinin düğün gününde takması gereken bir parçadır. Sadece gelinin saflığını göstermekle kalmayacak, aynı zamanda bir gizem ve romantizm duygusu da katacaktır. Gelin duvağı, gelinin saf ve masum olduğunun bir simgesidir. Duvağın birçok anlamı vardır, ancak hepsi saflık ve masumiyetle bağlantılıdır.
Aslında insanların düşüncesi nikah kıyılır kıyılmaz damat duvağı açar ve gelini öper, yani duvak olmazsa olmazdır diye bir düşünce var. Fakat günümüzde duvaklar ya yüzü örtecek şekilde ya da gelin başı süslemesine yardımcı olarak kullanılmaktadır. Anlayacağınız duvak aslında gelinliğin bir parçası değildir.
İlgili 26 soru bulundu
Düğün organizasyonu erkek tarafına aittir. Düğün mekanından organizasyona, gelinlikten fotoğrafçıya tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Erkek tarafının düğünde geline bir takı seti ve iki bilezik takması adettendir.
Düğün Günü Gelin Yanında Kimlerle Kuaföre Gitmelidir? Gelin kuaföre kimlerle gider sorusu sıkça sorulmaktadır. Gelin kuaföre; annesi, kız kardeşleri, yakın akrabaları veya yakın arkadaşlarıyla gidebilir. Bazı durumlarda sağdıç da geline kuaför hazırlığında yardımcı olmak için yanında gidebilir.
Düğünden sonra olan pazartesi gününe yaygın olarak "gelin ertesi" denilir. Bugün, Senirkent ve Yalvaç'ta "gelin yüzü", Yenişarbademli'de "bürümcek günü", Keçiborlu'da “gelin yanı”, Gelendost'ta “gelin aşı/ertesi” olarak adlandırılır.
Düğünde Kız Tarafı Ne Takar? Düğünde kız tarafı geline ve damada takı takar. Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
Duvak, çok eski tarihlerden beri bir gelin aksesuarı olmaktan çok, gelinliği tamamlayan ve anlam katan bir parça. Duvağın ilk kullanımı antik Yunan dönemine dayanır. Duvağın bu dönemde ki rolünün, gelini kötü ruhlardan korumak olduğuna inanılırdı.
Türk geleneksel adetlerinde geline kırmızı kuşak bağlanır. Kuşağın 3 kez bağlanmasının sebebi ise 3 rakamının dinimizde ifade ettiği kutsal anlam ve gelinin ailesine bağlı olmasıdır. Halk arasında eskiden beri var olan bir gelene olan geline kırmızı kuşak bağlama adeti gelinin kız olduğunu anlatan bir adettir.
Torbalı'da duvak töreni, düğünün ertesi sabah başlar; öğleyin biter. “Gelin sabahı”, “Cuma sabahı”, “duvak açma” gibi adlarla bilinen bu tören için gelin gelinliğini giyer, başına da uzun, kırmızı bir (duvak) örtü örter.
Kuşak kuşatma, kuşak çözme, kuşak bağlama, kuşağa girme, kuşak atma, bel bağlama, gelin bağlama olarak belirtilen bu edim; kültür kodu olarak gelinin gideceği yere uğur ve bereket getireceği, gayretli ve doğurgan olacağına yönelik inanış ve kültür koduna sahipken bunun zamanla unutularak yerini kuşağın kanıksanan ...
Buna göre, İslam toplumunda bir âdet olarak gelinin beline kırmızı kuşak bağlamanın dini bir boyutu olmadığı gibi, bunu yapmanın dini açıdan bir sakıncası da yoktur. İsteyen yapar, istemeyen yapmaz.
Mor gelin kuşağı, asaleti; pembe gelin kuşağı, romantizmi; gri gelin kuşağı, asaleti; mavi gelin kuşağı, kadının sevdiği aynı adamla ikinci defa evlenmesini simgelemektedir. Ayrıca moda olmasının beraberinde siyah gelin kuşağı, eski dönemlerde gelinin ikinci evliliği olduğunu da temsil edermiş.
Geleneklerimiz arasında düğünlerin vazgeçilmezi olan gelinin beline kırmızı kurdele bağlamak da yer alıyor. Kına gecesinden sonra hem aile için hem de gelin için en duygusal anlar yaşadığı zamanlardan biri beline takılan kırmızı kurdele geleneğini daha önce pek çok kez görmüşsünüzdür.
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Bu törende kaynana geline ziynet olarak ne takacaksa (Altın, inci, gerdanlık, küpe, bilezik, vb.) sırasıyla takar.
Düğünler ve özellikle gelin adayları için tercih edilebilecek 25 gram altın bilezik modelleri, aynı zamanda yatırım için de son derece iyi bir tercih olarak ön plana çıkar.
Şerbet günü başlayarak, gerdek ertesine kadar kız evinde olan eğlenceden kınaya gelinin giyiminden kuşamından süslenmesine kadar herşeyden yenge sorumludur. Un akşamı: Düğün Cumartesi günü başlar, ancak düğün hazırlıklarına Cuma akşamından başlanır.
Yatağı, yatak odasını oğlan tarafı hazırlar. Yatak hazırlanacağı zaman kızlar toplanıp çeyiz yünü yıkamaya giderler.
Düğün Ağdası/Epilasyonu ne zaman yapılmalı? Düğün ağdası veya epilasyon gelinlerin düğün öncesi uyguladığı bakımlardan biri. Dün ağdası ve epilasyon gibi işlemlerin düğünden 3-4 gün önce yapılmasını öneririz. Böylece bu süre içinde cilt yatışıyor ve kızarıklık gibi cilt problemleri gideriliyor.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
Düğün Bittikten Sonra Gelin Damat Ne Yapar? Düğün sonrası gelin-damat, birlikte yaşayacakları evlerine gider. Genellikle evlenen çiftler düğünün ertesi günü balayına gideceği için düğün gecesi balayı için son hazırlıklarını tamamlarlar.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır. Düğünde damat tarafı geline altın takı seti takabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri