Eğer gelin dilerse, gelinlik denemeye damat ile gidebilir.
Peki, gelinlik bakmaya ne zaman başlamalı? Bu konudaki tavsiyemiz düğünden 6 ay önce gelinlik araştırmalarına ve alışverişine başlaman yönünde.
Gelinliğin denemeye giderken giyilecek iç çamaşır ve kıyafetler, gelinlik seçiminde rol oynuyor. Bu konuda öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta iç çamaşırı, gelinlik denemeye giderken giyilecek iç çamaşırı tam beden, potsuz, düğün günü giyilecek çamaşır modelinin aynısı olması gerekir.
Gelinlik seçimi denemeleriniz ortalama 1 saat kadar sürebilir. Seçmiş olduğunuz gelinliğinize yapılacak gerekli tadilat provalarının süresi, yapılacak işlemeler doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Bu konuyla ilgili en doğru bilgiyi stil danışmanınız ve terzi kadromuz veriyor olacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Hiçbir şeyi aceleye getirmeden, mükemmel sonuca ulaşabilmek için düğüne en az üç ay kala gelinliğini seçmen gerek. Tarzına ve bütçene en uygun gelen markaları ya da tasarımcıyı belirledikten sonra, düğün tarihinden maksimum 6 ay, minimum 3 ay önce gelinlik randevunu alarak beğendiğin modelleri deneyebilirsin.
İlk olarak gelinliğinizi diktirmek mi istiyorsunuz yoksa hazır almak mı istiyorsunuz buna karar vermeniz gerekir. Kişiye özel bir gelinliğin dikilmesi ve hazırlanması 4 ila 6 aylık bir süre alabiliyor. Hazır gelinlikler için gereken tadilat süresi ise 1 ya da 2 ay içerisinde tamamlanabiliyor.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır.
Bu elbiselerin masrafları şu şekilde karşılanır; kız tarafı damada bir hediye mahiyetinde takım elbisesini ve ayakkabı gibi aksesuarlarının masrafını karşılar, erkek tarafı ise geline bir hediye mahiyetinde nişan elbisesini, ayakkabısını ve aksesuarlarının masrafını karşılar.
Kız tarafı damada, Damatlık, saat, kol düğmesi gibi aksesuarlar hediye etmektedir. Erkek tarafı da, geline, gelinliğin yanı sıra, düğün günü ya da özel günlerde çeşitli hediyeler alırlar.
Gerdek gecesi gelinliğin altına ne giyilir diyen ve sadelikten yana olan gelin adaylarına, külot ve sütyen takımları, tül ve dantelin bir arada kullanıldığı beyaz renkteki iç çamaşırları tavsiye edilebilir. Mayo tipi tek parça iç çamaşırlar ve jartiyerler giyilebilir.
Gelinlik jartiyerinden bahsetmişken, amacına da değinelim. Düğün günü gelinler, uzun saatler ve yorucu bir süreç yaşarlar. Gelinlik ve altına giyilecek külotlu çorap daha çabuk terlemeye ve ilerleyen saatlerde vücutta ve vajina bölgesinde kötü kokular oluşmasına neden olabilir. Bu durumda jartiyerler kurtarıcı olur.
Bridal Buddy gelinliğin altına giyiliyor. Üstelik kullanımı da çok kolay. İnce bir lastik iple gelinliği bir torbaya toplar gibi toplama imkanı sağlıyor. Böylece gelin kimseye ihtiyaç duymadan yalnız başına tuvalete gidebiliyor.
Büyük güne 3 ay kaldıysa ve nikah başvurunuzu henüz tamamlamadıysanız daha fazla beklemeden o işi halletmeniz gerekiyor. Özellikle kalabalık şehirlerde yaşayan çiftlerin düğünlerine 6 ay kala, nikah başvurularını yapmalarını öneriyoruz.
Kiralama süreniz İstanbul içi düğünlerde 5 gün, İstanbul dışı düğünlerde 7 gündür. Şirket daha uzun yapılan kiralamalarda ilave olarak ürün bedelinin yarısını talep etmektedir. Abiye elbiselerde ise kiralama süresi 4 gündür.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Damat adayı, kız istemeye giderken, şık bir buket çiçek, çikolata, söz yüzükleri ve geline takılacak takı seti götürür. Kimi yörelerde söz geleneklerine göre geline ve/veya ailesine hediye etmek üzere söz bohçası hazırlanır. Ancak, bohçaların daha ziyade nişan günü hediye edilmesi yaygındır.
Nişan merasiminde takılacak yüzükler geline ve damada karşılıklı olarak alınır. Erkek tarafı gelinin yüzüğünü alırken, kız tarafı da damadın yüzüğünü alır. Daha önceden alınan bu yüzükler nişan merasiminde nişan tepsisine koyulur ve bir aile büyüğü tarafında evlenecek çiftlere takılarak kurdelesi kesilir.
Adetlere göre ilk gecede gelinliğin damat tarafından çıkarılması geleneği daha yaygın.
Düğünde damatlığı kim alır sorusunun cevabı kız tarafıdır. Aynı zamanda kız tarafı hem damada hem geline takı takar. Damada saat ve tam altın takılması makbuldür. Geline ise maddi imkanlar çerçevesinde birkaç bilezik takılabilir.
Ayrıca nişanla ilgili en çok merak edilenler arasında “Nişanda damatlığı kim alır” sorusu da yer alıyor. Hemen yanıtlayalım: Erkeğin nişan takımını ve damatlığını kız tarafı alır.
Sade bir gelinliği, işlemeli ve dantel detaylı gelinliklerden daha uygun fiyata diktirebilirsiniz. Hazır gelinliklerde ise dikim süreci geçirmeyeceğiniz için daha uygun fiyatlı olduklarını söyleyebiliriz. Hem gösterişli hem de sade modeller özel dikim gelinliklerden daha uygun fiyatlarla kendini gösteriyor.
Gelinliğe uygun duvak mutlaka olacak diye bir şart günümüzde kalmamıştır.
Düğünden ne kadar zaman önce gelinlik alınmalı? Makul olan süre ortalama 2 ay öncesinden gelinlik siparişini vermektir.İster hazır olsun ister kişiye özel gelinlik olsun,bu süreye uymak gerektiğini düşünmekteyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri