Gelinliğe uygun duvak mutlaka olacak diye bir şart günümüzde kalmamıştır.
Bizim geleneklerimizde duvak, damadın gelini ilk defa göreceği anı ifade ediyor. Düğünden sonra, çiftler evlerine gittiklerinde damadın duvağı açmak için geline “yüz görümlüğü” adında bir hediye vermesi gerekiyor. Bir yüzük, bilezik veya ailesinden hatıra kalan bir aksesuar olabilir.
4-Duvak Modelleri Düğün Mekanıyla da Uyum Sağlamalı
Çünkü ihtişamlı mekanda yapılacak bir düğünde takacağın duvak ile sade bir organizasyon için seçeceğin model birbirinden farklı olacaktır. Örneğin; kafes duvak modelleri, vintage bir hava yarattığından tarihi düğün mekanları ile uyum sağlar.
Gelin duvağı tarihi Antik Yunan dönemine dayanır. O dönemde gelinlerin şeytani ruhlardan korunmak için kırmızı bir duvak taktıklarına inanılıyor. Bu inanışa göre kırmızı duvağı takan gelin hareket ettikçe alev gibi bir görünüme kavuşur ve kötü ruhları kaçırırdı.
Osmanlı'da da genç yaşta ölen bayanların mezar taşları duvak şeklinde yapılmakta, hatta bu mezarların ayak taşına da kırılmış bir gül goncası işlenmekteydi.
İlgili 41 soru bulundu
Şuanda bile az bir kesimde olsa dahi bu gelenek günümüzde de devam ettirilmektedir. Fakat duvak seçimi artık tamamen gelinin kendi tercihine ve isteğine bırakılmıştır. Gelinliğe uygun duvak mutlaka olacak diye bir şart günümüzde kalmamıştır.
Düğün organizasyonu erkek tarafına aittir. Düğün mekanından organizasyona, gelinlikten fotoğrafçıya tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Erkek tarafının düğünde geline bir takı seti ve iki bilezik takması adettendir.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Pembe gelin kuşağı, romantizmi; mor gelin kuşağı, asaleti; gri gelin kuşağı, asaleti; mavi gelin kuşağı, kadının sevdiği aynı adamla ikinci kez evlenmesini temsil etmektedir. Ayrıca moda olmasının yanı sıra siyah gelin kuşağı, eski zamanlarda gelinin ikinci evliliği olduğunu da temsil edermiş.
Düğünden sonra olan pazartesi gününe yaygın olarak "gelin ertesi" denilir. Bugün, Senirkent ve Yalvaç'ta "gelin yüzü", Yenişarbademli'de "bürümcek günü", Keçiborlu'da “gelin yanı”, Gelendost'ta “gelin aşı/ertesi” olarak adlandırılır.
Duvak, çok eski tarihlerden beri bir gelin aksesuarı olmaktan çok, gelinliği tamamlayan ve anlam katan bir parça. Duvağın ilk kullanımı antik Yunan dönemine dayanır. Duvağın bu dönemde ki rolünün, gelini kötü ruhlardan korumak olduğuna inanılırdı.
Düğünde kız tarafı geline ve damada takı takar. Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
Gelinin ailesi, damada genelde saat ve tam altın; kızlarına ise genellikle birer bilezik takar. Düğün sürecinde aileler arasında sinirler gerilebilir.
Düğünde damada genellikle para ve altın takılır. Gelinin ailesi ise damada altın zincir ve damadın da beğendiği altın bir saat takarken, damadın ailesi ise sıklıkla yarım ya da tam altın takar.
Bir diğer geleneğe göre duvak, gelinin baba evinden ayrıldığı için yaşadığı duygusallığı gizleme amaçlı kullanıyor. Bu amaç için çoğunlukla kırmızı ya da yeşil duvaklar tercih ediliyor. Kırmızı duvak “sevinç”, yeşil duvak ise “muradına erme” anlamına geliyor.
Damat töresi bittikten sonra düğün bitirilmiş olur. Düğünden bir hafta sonra gelin ve damat, gelinin baba evine el öpmeye giderler.
Düğünün ertesi günü misafirler gelinin evinde toplanır lar ve çorba, kıymalı yumurta, pilav (bu gün için adı “gale pilavı”), bamya ve zer dali tatlısı yenir.
Geline kayın validesi arabadan inmesi için yarım altın takıyor.
Düğün Günü Gelin Yanında Kimlerle Kuaföre Gitmelidir? Gelin kuaföre kimlerle gider sorusu sıkça sorulmaktadır. Gelin kuaföre; annesi, kız kardeşleri, yakın akrabaları veya yakın arkadaşlarıyla gidebilir. Bazı durumlarda sağdıç da geline kuaför hazırlığında yardımcı olmak için yanında gidebilir.
Yatağı, yatak odasını oğlan tarafı hazırlar. Yatak hazırlanacağı zaman kızlar toplanıp çeyiz yünü yıkamaya giderler.
Gelin İle Beraber Kuaföre Sağdıç Gelir
Hemen her yörede gelinin sağdıcı olan kişi, onunla kuaföre gelmektedir. Gelinin yalnız kalmaması ve bazı durumlarda ona yardımcı olabilmesi açısından sağdıç, kuaföre giderken olmazsa olmazlar arasında yer alır.
Bornoz, nevresim takımı, halı, perde, havlu, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünleri de kız tarafına aittir. Bunun bir de çeyiz alma adeti var: Çeyiz Alma Adetleri Nelerdir?
Yüz görümlüğü hediyesi genellikle düğün gecesi takılır. Damat gelinin duvağını açmadan önce yüz görümlüğü hediyesini takar, daha sonra duvağı kaldırır ve gelini alnından öper.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri