Gelir tablosu, bir işletmenin belirli bir hesap döneminde elde ettiği gelirle, yaptığı giderleri tasnifli bir şekilde gösteren ve dönem faaliyetlerinin net sonucunu, kar ve zarar olarak özetleyen bir tablodur.
Ön muhasebenin önemli bir parçası olan bu defter şirketin tüm girdi ve çıktılarının düzenli bir şekilde tutulmasına yardımcı olur. Gelir gider takibinin önemli olmasının asıl sebebi şirketin can damarlarından olan mali durumunu kontrol altına almasıdır.
Bir işletmenin belirli bir dönemdeki gelirini ve giderlerini ayrıntılı bir şekilde kaydeden finansal bir tablo olan gelir gider tablosu, işletmenin karlılığını değerlendirmek ve finansal performansını takip etmek için kullanılır.
İşletme defterinin sağ tarafında gelir, sol tarafında gider sayfaları vardır. Esnaf gider sayılan ödemelerini gider sayfasına, gelir sayılan tahsilatlarını gelir sayfasına yazar.
Gelir Kayıtları: İşletmenin mal ve hizmet satışlarından veya yaptığı işlerden dolayı elde ettiği değerlere gelir (hasılat) denir. Gelir kaydı oldu ise o seçeneği seçerek Ekle butonuna tıklayınız. Açılan ekranda gerekli alanları doldurduktan sonra Kaydet butonuna tıklayabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Gider Kayıtları: Gider, işletme faaliyetlerini yürütebilmek için yapılan ve belli bir döneme ait olan varlık ve hizmet tüketimlerinin parasal ifadesidir. Yani işletme , satışını yaptığı malların temini ve diğer faaliyetler için birtakım harcamalar ( elektrik, su,personel ücreti, kira vb.)yapar.
İşletme, kâr elde etmek için birtakım harcamalar yapmak durumundadır. İşte işletmenin yaptığı bu harcamaların hepsinin deftere kaydına gider kayıtları denir. Tacir, mal alım satımı işi yapıyorsa dönem başındaki mal mevcudu tutarı, gider sayfasının ilk satırına satın alınan mal sütununa kaydedilir.
Gelir ve gider kayıtları ayrı sayfalarda tutulur. Gelir kalemleri defterin sağ tarafına, gider kalemleri defterin sol tarafına yazılır. Her sayfanın başına bir önceki sayfaya ait kalemlerin genel toplamı yani toplam gelir ve toplam gider kalemleri not edilir. Her sayfanın en son satırında toplam hesap belirtilir.
Kasa defteri, günlük gelir ve gider girişleri yapılarak tutulur. Bu noktada önemli olan herhangi bir kalemin atlanmaması için düzenli ve günlük olarak giriş yapılması gerektiğidir. Her gelir ve giderin tarihi atılarak kaydedilir ve böylece gerektiğinde geçmiş kayıtlara kolayca ulaşılır.
Bir işletmenin alacak ve vereceklerini belirli bir dönemin sonunda raporlandığı finansal tabloya bilanço denir. Bilanço bir çizelgedir ve işletmelerin sorumluluklarını, varlıklarını ve öz kaynaklarını gösteren finansal beyannamedir. Aynı zamanda bilanço, şirketin sermaye yapısını da ortaya çıkarır.
Gelir tablosu, bir işletmenin belirli bir hesap döneminde elde ettiği gelirle, yaptığı giderleri tasnifli bir şekilde gösteren ve dönem faaliyetlerinin net sonucunu, kar ve zarar olarak özetleyen bir tablodur.
Gelir tablosu, “gelir gider hesabı” (İng. operating statement), “kar zarar hesabı” (İng. profit and loss statement) gibi adlarla da bilinmektedir. Gelir tablosu, bir işletmenin belirli bir faaliyet dönemi sonrasında faaliyet sonucunu gösterir.
İşletmeler için belirlenen bir dönem içinde elde edilen gelirlerle birlikte yapılan giderlerin kategorize edilerek gösterildiği tabloya gelir gider tablosu adı verilir. Gelir gider tablosunun en önemli özelliği o döneme ait faaliyetlerin ardından kâr-zarar oranının net şekilde belirlenmesini sağlamasıdır.
Bir firmanın belirli bir zaman aralığındaki gelir ve giderlerini listelediği, saklayabildiği ve görüntüleyebildiği tabloya gelir-gider bilançosu denir. Bu tabloda, firmanın elde ettiği gelirler ve harcadıkları görünür. Bu sayede, firmalar ne kadar kâr ettiklerini veya ne kadar zararlarının olduğunu inceleyebilirler.
Gelir gider takibi, işletmenin her bir ürün veya hizmet satışının ardından gelirlerin ve yapılan tüm harcamaların detaylı bir şekilde izlenmesi ve analiz edilmesiyle yapılmaktadır.
Esnaflar işletme defteri tutar mı? Kanunla belirlenen istisnalar dışında kalan esnaflar da ikinci derece tüccarlar gibi işletme defteri tutuyor. Buna karşın gelir vergisine tabi olmayan esnaflar için işletme defteri tutma zorunluluğu bulunmuyor.
Kasa defterinin gelir kısmında tarih, nakit ya da kredi kartıyla alınan ödeme ve açıklama yazılır. Gider ksımında ise aynı bilgilerin harcama versiyonları yer alır. Kasa defterini bu şekilde elle yazarak tutabileceğiniz gibi excel ve kasa programları ile de tutabilirsiniz.
Kasa fazlalığı tespit edildiğinde, fazlalık Tekdüzen Muhasebe Sistemi içerisinde “ 397 SAYIM VE TESELLÜM FAZLALARI ” hesabına alacak , “100 KASA” hesabına borç kaydedilerek kapatılır. Kasa fazlalığının nedeni tespit edilinceye kadar fark 397 Nolu hesapta tutulur.
Envanter defteri; ticari işletmenin açılıştarihinde ve açıldıktan sonraki her hesap dönemi sonunda alacaklar, borçlar,taşınmazlar gibi tüm varlıkların ve borçların tek tek kaydedilerek takipedildiği sıra numaralı ve ciltli bir defterdir.
İşletmelerin faaliyetlerinde kullandıkları varlıkları elde edebilmek için katlanmak zorunda oldukları unsurlara gider, bu unsurların izlendiği hesaplara da gider hesapları denir. Örneğin, işçilere ödenen ücretler, telefon, elektrik gibi giderler, faiz giderleri, komisyon giderleri vb.
Gelir gider tablosu; bir işletmenin belirli bir zaman aralığındaki gelir ve giderlerini gösterir. Gelir gider tablosunda işletmenin belirli bir periyodda elde ettiği kazançlar ve harcamalar görünür. Gelir ve giderler sonucu işletmenin bu periyodda ne kadar kâr ve zararının olduğu Gelir gider tablosunda belirtilir.
Site ve apartman gelir giderlerinin, makbuzlar ve faturalar ile kayıt altına alınması zorunludur. Bu kayıtların yer aldığı Gelir- Gider Defterinin ise açılışı ve kapanışı noter onayı ile gerçekleştirilmektedir.
Gelir ve gider hesaplarının kapatılması: Gelir tablosunun düzenlenmesinden sonra gelir ve gider hesapları 690 Dönem Karı veya Zararı hesabına devredilerek kapatılır.
Gelir ve Kar Hesapları; ilk kayıt alacak tarafından yapılır. Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir. Gelir tablosu dönemlik bir tablo olduğundan, gelir hesapları her dönemin sonunda kapatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri