Karmaşık yapılar barındıran uzun soluklu cümleler söz konusu olduğunda anlaşılabilirlik seviyesi azalsa da Azerice; Kazakça, Kırgızca ve Özbekçe gibi Türk dillerine kıyasla Türkiye'deki Türklerin en kolay öğrenebileceği diller arasında.
Altay dillerinin içerisinde sınıflanan Türk dillerinin Karluk grubuna bağlı bir dil ve tarihî Çağataycanın çağdaş devamı olan Türk yazı dillerinden biridir. Özbekçe'in konuşulduğu yerler. SSCB devrinde Özbekçe adı kullanılmaya başlamadan önce Özbekler kendi dillerini Türkçe olarak adlandırmaktaydı.
-Qandaysiz? Nasılsınız? -Omonmisiz? -Rahmat, yaxshiman.
Ana hatlarıyla Özbek Türkçesi, Çağataycanın bir devamı niteliğindedir. Uygur Türkçesi ile birlikte Türk yazı dilinin Güney-Doğu grubunda yer alır.
33 harf, 1 kesme ve 1 yumuşatma işaretinden oluşan Kiril esaslı alfabenin yerine kabul edilen Latin esaslı yeni Özbek alfabesinde ise 29 harf ve 1 işaret (apostrof) bulunmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Özbek Türkçesinde de selam, selamla-, selamlaş-, selamaleyküm, se- lam-alik, selam aliklaş-, selamlaşiş, selamlaşiş- sözcükleri “selam alıp ver-, selamlaş-” anlamlarında kullanılmaktadır (Ma'rufov 1981a: 15-16).
Kiril alfabesinin de kullanıldığı Özbekistan'da, 2023 yılından itibaren tüm kurum ve kuruluşların faaliyetleri ve resmi yazışmaları sadece Latin alfabesiyle yapılacak. Bağımsızlığını kazanan Özbekistan'da 2 Eylül 1993'te Latin alfabesine geçilmesine ilişkin yasa kabul edildi.
Sözce. Xayrli tun! [1] İyi geceler! [2] Hayırlı geceler!
Özbek Türkçesi, Özbekistan, Türkmenistan'ın doğusu, Tacikistan'ın kuzey ve batısı, Kazakistan'ın güneyi ile Afganistan'ın kuzeyinde ve Çin'in kuzeybatı bölgelerinde konuşulan Türk lehçesidir. Özbekçe, Türk dillerinin Güneydoğu ya da Çağatay koluna bağlıdır.
Nüfusun %96'sı Müslüman'dır. Ülkede %2 oranında Ortodoks nüfus yaşamaktadır. %2 oranında diğer dinlere mensup insan bulunmaktadır.
Xayrli tong! Günaydın! / Hayırlı sabahlar! Xayrli kun! Tünaydın! / Hayırlı günler!
Hatun veya Katun (Eski Türkçe: 𐰴𐰍𐰣 , Osmanlı Türkçesi: خاتون 'Hatun veya قادین 'Kadın, Özbekçe: xotin, Moğolca: ᠬᠠᠲᠤᠨ, khatun, хатан khatan; Sylhet: ꠈꠣꠔꠥꠘ; Türkçe: hatun; Azerice: xatun), Türk Kağanlarında ve sonraki Moğol İmparatorluğu'nda belirgin bir şekilde kullanılan "han" veya "Kağan"ın karşılığı olan bir kadın ...
Gerçek anlamı “anne” olan ancak yaşlı kadınlara hitapta ånä ⁓ ånäxån ⁓ ånäcån ⁓ åyi; yaşlı erkeklere hitapta åtäxån (baba) buvä (dede), båbå (dede); ayrıca xålä (teyze), ukä (kardeş), ini (erkek kardeş) gibi kelimeler de yabancılara hitapta kullanılmaktadır.
Özbekler (Özbekçe: Oʻzbeklar, Ўзбеклар, اوزبکلر), Batı Türkistan'da Harezm'den Fergana'ya kadar uzanan bölgede yaşayan ve Orta Asya'daki en kalabalık Türk halkıdır. Özbeklerle ilgili tarihî kaynaklarda "Türk" ve "Sart" şeklinde adlandırıldıkları da görülmektedir.
Aşağıda Özbek Türkçesinde cinsiyet ayırıcı öge olarak kullanılan adlandırmalara yer verilmiştir: er “1. Erkek, adam, er.
Özbek Türkçesinde kelimesi saygı göstermek, hürmet, ihtiram etmek anlamlarında yan-yana kullanılmaktadır. Nezaket, saygıya de÷mez kiúiler ise Türkçede ayı, Özbek Türkçesinde karga, eúek, inek, öküz aracılı÷ıyla ifade edilmekte.
Türkçe, Azerice, Türkmence, Kazakça, Kırgızca ve Özbekçe, ülkelerinin ulusal dilidir. Bunun yanında bazı özerk Türk cumhuriyetlerinde ve Türk bölgelerinde resmî dil olarak geçenler vardır: Çuvaşça, Kumıkça, Karaçay-Balkarca, Tatarca, Başkurtça, Yakutça, Hakasça, Tuvaca, Altayca ve Çin'de Uygurca.
Özbekler, en eski Türk boylarının biridir. Türkistan coğrafyasında birçok devletin teşkilinde kurucu unsur olmuşlardır. Bu coğrafyada farklı dönemlerde farklı kültürlerle iletişim içine girmişlerdir. O nedenle çok zengin tarihi bir geçmişe ve kültürel zenginliğe sahiptirler.
Bunlar arasında epeyce anlaşılabilirlik vardır, fakat gramerde önemli farklılıklar bulunmaktadır. Türkçenin Özbekçe ile anlaşılabilirliği düşüktür. Özbekçenin Harezm-Kıpçak diyalekti Tatarcayla yakın bir ilişkiye sahiptir. Kazakça ve Kırgızca da yaklaşık % 80 anlaşılabilirlik oranıyla yakındır.
Birincisi, kişiye özel saygı amacıyla: - Hårmang, Ahmadbåy! (- Kolay gelsin, Ahmadbay!) İkincisi, özel ismin bir parçası olarak kullanılır: Murådbåy!
-Rahmat! “Teşekkür ederim!”
Som kelimesi Kırgızca, Özbekçe, Uygurca ve birçok Türk dilinde saf anlamına gelir. Özbekistan Somunun alt birimine 'tiyin' denir.
Cumhuriyet, 1924 yılında kuruldu. 1991 yılında Özbekistan Cumhuriyeti adıyla bağımsızlığını ilan ederek Sovyetler Birliği'nden ayrıldı. "Bütün ülkelerin proleterleri, birleşin!"
Özbekistan'a vizesiz gidilir mi? Özbekistan vize uygulamalarında değişiklik yaptığını bildirmiştir. T.C. Umuma Mahsus (bordo), hususi ve hizmet pasaportu sahibi olanlar 3 Şubat 2021'de imzalanan yeni kararnameye göre Özbekistan'a 30 günü aşmamak koşuluyla vizesiz seyahat edebilecekler.
Orta Asya gene- linde ve Özbekistan özelinde ılımlı Hanefi-Sünni İslam anlayışı hâkimdir ve bu anlayış yüzyıllardır bu coğrafyanın dini yaşantısını ve dünya görüşünü şe- killendirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri