Gelir tablosu, genellikle 12 aylık bir dönemindeki gelir ve giderlere bakar ve şirketin o dönemdeki net kârını veya zararını raporlar. Gelir tablosunu işletmenin yükümlülüklerini ödemeye yetecek kârı olup olmadığını belirlemek için kullanırız.
İşletmeler için belirlenen bir dönem içinde elde edilen gelirlerle birlikte yapılan giderlerin kategorize edilerek gösterildiği tabloya gelir gider tablosu adı verilir. Gelir gider tablosunun en önemli özelliği o döneme ait faaliyetlerin ardından kâr-zarar oranının net şekilde belirlenmesini sağlamasıdır.
Mevzu bir şirkete ortak olmak ise, konu dönüp dolaşıp bir noktada yine kâra geliyor. Gelir Tablosu size, bir şirketin kâr edip etmediğini, belirli tarih aralığında (genellikle 3-6 aylık ve yıllık dönemler olarak) elde ettiği gelir ve giderleri kalem kalem göstermek suretiyle önünüze seren temel bir finansaldır.
İşletmelerin belirli bir dönemde elde ettiği tüm gelirleri, giderleri ve bunların sonucunda oluşan kâr - zararı gösteren mali tabloya “Gelir Tablosu” denir. Gelir tablosu belirli bir dönem içerisindeki, örneğin; aylık, üç aylık veya yıllık gibi faaliyetleri baz alarak hazırlanmaktadır.
Gelir tablosu, bir işletmenin belirli bir hesap döneminde elde ettiği gelirle, yaptığı giderleri tasnifli bir şekilde gösteren ve dönem faaliyetlerinin net sonucunu, kar ve zarar olarak özetleyen bir tablodur.
İlgili 22 soru bulundu
Genel olarak yapılan işlemler sıralanacak olursa Alış ve satış faturaların sisteme girişi nakitlerin banka veya kasa çıkışları, alım ve satım faturaların kesilmesi, tahsilat makbuzu hazırlanması gibi konular ön muhasebenin işidir. Gelir tablosuna temel veriler bu sıralama ile girmeye başlar.
Gelir ve Kar Hesapları; ilk kayıt alacak tarafından yapılır. Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir. Gelir tablosu dönemlik bir tablo olduğundan, gelir hesapları her dönemin sonunda kapatılır.
Gelir hesaplarındaki artışlar, ilgili hesapların alacak tarafına kaydedilirler. Gelir hesaplarındaki azalmalar alacak tarafına kaydedilir. Gelir hesapları ya sürekli alacak kalanı verirler ya da kalan vermezler.
Gelir tablosu, bir şirketin belirli bir zaman aralığındaki gelir ve gider kalemlerini gösterir. Bilanço, çıkarıldığı güne ait varlık ve borçları gösterirken gelir tablosu bilançodan farklı olarak, çıkarıldığı dönem boyunca oluşan gelir ve giderleri göstermektedir.
Gelir tablosunun düzenlenebilmesi için dönem sonlarında; dönem sonu envanter işlemlerini tamamlanır, satılan malların maliyet kaydını yapılır, gider hesapları, yansıtma hesapları kullanılarak 6 ile başlayan gelir tablosundaki ilgili gider hesaplarına aktarılarak kapatılır.
Gelir tablosunun unsurları arasında brüt satışlar, satış indirimleri, net satışlar, satılan malların maliyeti, faaliyet giderleri, faaliyet kar ve zararları, olağandışı kar ve zararlar yer alır.
Gelir Tablosu Kalemleri Nelerdir? Gelir tablosunun kalemleri arasında brüt satışlar, satış indirimleri, net satışlar, satış maliyetleri, faaliyet giderleri, faaliyet kar ve zararları, olağandışı kar ve zararlar yer alıyor.
Ayrıca hesap tipi gelir tablosu sayesinde işletmenin sermaye varlıklarındaki değişimini görmek mümkündür. Gelirlerin artı masrafların eksi olarak kaydedildiği tabloda, en alt bölümde toplam tutar alanı yer alır. Burada yer alan toplam tutarın pozitif veya negatif olması işletmenin kâr zarar durumunu açıklar.
Gelir tablosu, işletmelerin belirli bir dönem içerisinde elde ettiği tüm gelirlerle birlikte, aynı dönemde üstlendiği gider ve maliyetler ile bunların neticesinde şirketin elde ettiği dönem net kârı ile net zararını gösteren tablodur.
· Satışların Maliyeti Tablosu: Satışların maliyeti tablosu, gelir tablosunun ekini oluşturarak gelir tablosunu tamamlayan ve işletmenin dönem içindeki stok hareketleri ile satılan ticari mal, ilk madde malzeme ve mamul gibi maddelerin satılan hizmetlerin maliyetini göstermek amacıyla düzenlenen finansal tablodur.
Net Faaliyet Kârı: Şirketin brüt kârından faaliyet giderlerinin çıkarılmasıyla elde edilen kâr rakamıdır.
Bilanço, işletmenin belli bir tarihteki mali durumunu gösterirken gelir tablosu işletmenin belli bir dönemine ilişkin olaylar zincirinin sonuçlarını göstermektedir. Bilançoda o dönemin faaliyet sonucunu gösteren bir kalem yer almaktadır. O da dönemin net kârı veya zararıdır.
Sol tarafına gider kayıtlarıtutulurken sağ tarafında gelir kayıtları tutulur, Gider tarafına; satin alınan mal veyagördürülen hizmet karşılığında ödenen veya borçlanılan paralar ve işletmeyleilgili geriye kalan tüm giderler yazılır.
Mizan ve bilanço aynı mıdır? Mizan, şirket içinde kullanılan bir raporken, bilanço genellikle şirket dışındaki yatırımcılara ve finans kuruluşlarına verilir. Mizanın birincil işlevi, hesap defterlerindeki toplam alacak ve borçların birbiriyle dengede olup olmadığını görmektir.
İşletmenin esas faaliyetleri çerçevesinde satılan mal yada hizmetler karşılığında alınan yada tahakkuk ettirilen toplam değerleri kapsar. Brüt satışlara Katma Değer Vergisi dahil edilmez.
Finansal tablolar, şirketlerin geride bırakılan dönem içerisindeki faaliyetlerini özet şeklinde görme olanağı tanır. Gelir tablosunda ise işletmenin tüm kazanç ve maliyet kalemlerine yer verilir. Bu tabloya şirketin ana faaliyetleri için ödediği giderlerinin yanı sıra diğer harcamaları da kaydedilir.
Gelir durum belgesi, e-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Bunun için; e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı ekranına giriş yaparak en üst sırada yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti alanına tıklanarak gelir durumunu gösteren belge edinilebilir.
Gelir tablosu hesaplarının kapatılması:
Yansıtmalar yapıldıktan sonra gelir tablosu hesaplarının bakiyesi ters kayıt verilerek aşağıdaki fiş kesilir ve fişin sonucunda gelirler fazla ise kar, giderler fazla ise zarar çıkar ve sonuç 690 Dönem Karı veya Zararı Hesabına kaydedilerek fiş kapatılır.
Aktif hesaplar daima borç kalanı, pasif hesaplar ise daima alacak kalanı verirler.
Temel bilanço formülü: Toplam varlıklar = toplam yükümlülükler + toplam öz kaynaklar şeklindedir. Bir şirketin toplam varlıkları şirketin toplam yükümlülükleriyle toplam öz kaynaklarının toplamına eşit olmalıdır (toplam yükümlülükler üzerindeki sermaye öz kaynak olarak değerlendirilir).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri