Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Gelir vergisi nereden öğrenilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Gelir vergisi nereden öğrenilir?

E-Devlet Kapısı'na giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna vergi borcu sorgulama yazarak ya da e-hizmetler sekmesinden sırayla Gelir İdaresi Başkanlığı ve sonra Vergi Borcu Sorgulama sekmelerini seçerek sorgulama yapabilirsiniz. Doğrudan vergi borcu sorgulama sayfasına gitmek için TIKLAYIN!

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: logo.com.tr

E devletten gelir vergisi nasıl alınır?

Gelir durum belgesi, e-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Bunun için; e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı ekranına giriş yaparak en üst sırada yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti alanına tıklanarak gelir durumunu gösteren belge edinilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kolaybi.com

Yıllık gelir vergisi beyannamesi nereden alınır?

Gelir Vergisi, mükellefin ya da vergi sorumlusunun beyanı üzerine tarh olunur. (Tarh, “vergi koyma” demektir.) Gelir Vergisi Beyannamesi'ni Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sitesinin Beyanname Formları sayfasından temin edebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mikro.com.tr

Vergi matrahı nereden öğrenilir?

Eğer merak ediyorsanız, e-Devlet üzerinden “e-vergi levhası sorgulama” bölümünden kümülatif vergi matrahı belgenizi kontrol edebilirsiniz. Bir iş değişikliği durumunda işe yeni başlayacağınız şirket sizden kümülatif vergi matrahı dokümanınızı isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: parasut.com

Vergi kayıtlarımı nasıl öğrenebilirim?

E-Devlet üzerinden “Vergi Kimlik Numarası Sorgulama” hizmetini seçtiğinizde Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi İdaresi'ne yönlendirilirsiniz. Bu web sayfasında doğrulamalar bölümünde vergi kimlik numarası sorgulama seçeneğine tıklayarak vergi kimlik numaranızı sorgulayabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kolaybi.com

E-DEVLET VERGİ BORCU SORGULAMA

İlgili 36 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Gelir vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Gelir Vergisi Hesaplama Örnekleri

Ayda 5.000 TL, yılda 60.000 TL gelir elde eden gerçek bir kişi için: Söz konusu gelir sahibi 70 bin TL'nin 32 bin TL'sinin 4.800 TL, fazlasının %20 şeklinde vergilendirildiği dilime girer. 60.000 x %20 = 12.000 TL vergi ödenmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isbasi.com

Gelir vergisi matrahı e devletten alınır mı?

VERGİ LEVHASI SORGULAMA NASIL YAPILIR? Vergi levhası sorgulama işlemi e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) veya GİB (www.gib.gov.tr) üzerinden yapılabilir. Ayrıca son 3 yıla ait vergi matrahını ve tahakkuk eden vergileri görüntüleyebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mysoft.com.tr

Bordroda gelir vergisi matrahı nasıl hesaplanır?

Gelir vergisinin matrahı = Brüt ücret – (SSK işçi payı + işsizlik sigorta işçi payı) Gelir vergisi miktarı = Gelir vergisi matrahı x %15.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: multinet.com.tr

Gelir vergisini kim öder?

Kimlerin gelir vergisine mükellef olduğu, Gelir Vergisi Kanunu 4. maddede açıkça belirtilmiştir. Öncelikle bu verginin mükellefi olmak için Türkiye'de en az 6 aydır ikamet ediyor olmak gerekir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ya da bir kamu kuruluşunda çalışanlar, sebep aranmaksızın vergi mükellefi sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: blog.mukellef.co

Yıllık gelir vergisi ödenmezse ne olur?

Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: logo.com.tr

Gelir vergisi borcu nereye ödenir?

Yine E-Devlet üzerinden girilen Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sisteminden vergi borcu ödemek mümkün oluyor. Ayrıca GİB'in İnternet Vergi Dairesi platformunun doğrudan bir giriş bölümü bulunuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: logo.com.tr

Gelir vergisi kimlere çıkar?

Türkiye'de yaşayıp herhangi bir kazanç kaynağı olan herkes gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Yurt dışında yaşayıp Türkiye'de gelir elde eden kişi ve kurumlar da bahsedilen vergiye tabiidir. Bu kişiler mükellef olarak adlandırılır. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketler kategoride yer alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: multinet.com.tr

Kimler kira gelir vergisi ödemez 2023?

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 21. maddesine göre; binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2023 yılı için 21.000 TL'si gelir vergisinden istisna edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pkfistanbul.com

Adıma borç olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

İnternet ortamında icra takibi sorgulaması e-devlete giriş yaparak gerçekleştirilir. T.C. Kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile siteye giriş yaptıktan sonra “icra takibi sorgulama” sekmesine giriş yaparak veya “dava dosyası sorgulama” sekmesine giriş yaparak icra takibi sorgulaması gerçekleştirilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

10.000 TL maaş alan ne kadar vergi öder?

Eğer Türkiye'da senede 10,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 1,576 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 8,424 TL, aylık 702 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 15.8% ve marjinal vergi oranınız 15.8% olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.talent.com

15000 TL maaş alan ne kadar vergi öder?

Eğer Türkiye'da senede 15,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 2,364 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 12,636 TL, aylık 1,053 TL olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.talent.com

Maaştan vergi kesintisi ne kadar?

Ücretlilerin vergi matrahlarının yıl içi toplamları; 22 bin liraya kadar yüzde 15, sonraki 27 bin lira için yüzde 20, sonraki 131 bin lira için yüzde 27, sonraki 420 bin lira için yüzde 35 oranı üzerinden hesaplanır. 600 bin liradan fazlası içinse yüzde 40 oranında vergi kesintisi yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

Bordroda gelir vergisi matrahı nedir?

Gelir vergisi tutarı, kişinin bir yıl içinde elde ettiği kazanç üzerinden belirlenerek ödenir. Gelir vergisi matrahı ise işçinin brüt ücreti üzerinden Genel Sağlık Sigortası işçi payı ve işsizlik sigortası işçi payına dair yapılan kesintileri çıkardıktan sonra elde edilen asıl gelir olarak düşünülebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kolayik.com

Aylık gelir nasıl öğrenilir?

Gelir Belgesi, E-Devlet üzerinden temin edilebiliyor. Bunun için E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Kurumlar kısmından "Hazine ve Maliye Bakanlığı" seçilir. Ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti seçilir. Gelen ekrandan yıl ve ay seçilerek maaş bordrosuna ulaşılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Banka için gelir belgesi nereden alınır?

SGK çalışanları, gelir belgesini çalıştıkları kurumdan temin edebilirler. Kredi veya kredi kartı başvurusu yapacak kişilerin maaş bordroları “gelir belgesi” olarak görülür. Bu yüzden de bu kişilerin tek yapması gereken maaş bordrosuna e-Devlet üzerinden ulaşıp çıktısını almaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hangikredi.com

Kira geliri beyan edilmezse ne olur?

Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir tutarı üzerinden gelir vergisi tarh edilir ve verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Zamanında ödenmeyen vergi tutarı üzerinden aylık %1,60 oranında gecikme faizi hesaplanır. Beyanname verilmemesi nedeniyle iki kat I. derece usulsüzlük cezası kesilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pwc.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT