Gelişme geriliği olan çocuklar için erken teşhis ve müdahale önemlidir. Bu nedenle, düzenli doktor kontrolleri, büyüme ve gelişme ölçümleri ve gelişim takibi yapılmalıdır. Ayrıca, çocuğun beslenmesine dikkat edilmeli, sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni sağlanmalıdır.
Çocuklarda büyüme ve gelişim geriliği, erken teşhis sayesinde önemli ölçüde tedavi edilebilir. Büyüme geriliğinin tedavisi ile doktorlar tarafından çocukların, yaşıtlarının boy kilo ölçülerini yakalaması için beslenme tedavisi tavsiye edilebilir.
GELİŞİM GERİLİĞİNİN TEDAVİSİ
Tiroid hormonu yeterli miktarda salgılanmıyorsa hormon tedavisine başlanır. Gelişim geriliğinin en önemli nedeni olan büyüme hormonu eksikliğinde çocuğa gerekli hormon dışarıdan verilerek büyüme hızlandırılır. Sentetik büyüme hormonu deri altı enjeksiyon ile çocuğa verilir.
Büyüme geriliği çocuğun kendi cinsinden yaşıtlarına göre daha yavaş büyümesi ve/veya boyunun büyüme eğrisi üzerinde ortalamadan 2 standart sapma daha düşük bulunmasıdır. Başka bir deyişle boyun büyüme eğrisi üzerinde 3 persentilin altında olması büyüme geriliği olarak tanımlanır.
İlgili 30 soru bulundu
Raşitizm, D vitamini eksikliğinden dolayı kemiklerin yumuşaması ve zayıflaması anlamına gelir. Bu hastalık, bacaklarda eğrilik, el ve ayak bileklerinde kalınlaşma, büyüme geriliği, göğüs kemiği deformitesi gibi kemik yapısında kalıcı bozukluklara neden olabilmektedir.
Çocuklarda gelişim bozukluklarının varlığı, ilerleyen dönemlerde yaşam kalitelerinin oldukça düşmesine neden olmaktadır. Genel olarak 5 türde incelenen gelişim bozukluklarının tedavi edilmemesi, söz konusu psikolojik durumların kalıcı hale gelmesine neden olabilir.
Çocuklarda büyüme geriliği nedenleri
Anne karnında yetersiz beslenme nedeniyle düşük doğum ağırlığı Doğumdan sonra, özellikle ilk iki yaştaki beslenme yetersizlikleri. Kronik hastalıklar. Büyümeyi sağlayan büyüme hormonu ile tiroit hormonunda görülen eksiklikler.
Gelişim geriliği, çocuğun gelişim basamaklarına göre, beklenilen gelişimi zamanında tamamlayamaması ya da geç tamamlaması şeklinde açıklanabilir. Çocuklarda gelişim geriliği sadece fiziksel gelişim geriliği değil aynı zamanda zihinsel, dil, motor, sosyal ve duygusal gelişim gerilikleri de akla gelmelidir.
Gelişim geriliği, Denver II Tarama Testi ve alanında uzman bir psikoloğun klinik değerlendirmesi sonucunda tespit edilebilir. 0-3 yaş arasındaki her bebeğin, en az altı ayda bir pedagog tarafından gelişim kontrolünün yapılmasında fayda var. 3-6 yaş arasındaysa, en az senede bir defa kontrolden geçmesi tavsiye edilir.
Zeka geriliği iyileşen bir durum değildir. Ancak, olumsuz etkileri eğitim ve tedavi yöntemleri ile azaltılabilir.
Asimetrik gelişme geriliği sıklıkla gebeliğin 28. haftasından sonra ortaya çıkmaktadır. Bebeğin beyin gelişimi devam ederken, karın çevresi gelişimi duracaktır. Bu nedenle bebekte asimetrik bir büyüme ortaya çıkar. Aynı zamanda bu gebeliklerde bebeğin suyunda azalma gözlenecektir.
Giriş ve Amaç: Gelişim geriliği (GG) ve entelektüel yetersizlik (EY) fenotipik ve genetik olarak heterojen bir grup hastalıktır. GG/EY olguların etiyolojisinde altta yatan önemli bir kısmını genetik nedenler oluşturmaktadır.
0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan bir testtir. Uygulamaya anne ve baba da katılmaktadır. Anne&babadan çocukla ilgili bazı bilgiler alınır ve uygulamaya geçilir. Test formunda yer alan maddelerden anneye yöneltilmesi gereken sorular anneye yöneltilir ve çocuğun yapması beklenen maddeler ise çocuğa yöneltilir.
Çocuk gelişimi hangi doktor bakar sorusunun cevabını çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları olarak verebiliriz.
Nöromotor Gelişim geriliği nedir? Hastanın yaşıtlarına göre geri olması ya da standardize edilmiş referans testlere ortalamanın altında olmasına denir.
Otizm ile Gelişim Geriliği Arasındaki Farklar:
Otizm doğuştan gelen bir yetersizliktir. Gelişim geriliği sonradan oluşabilir. Gelişim geriliği çevresel sebeplerden (çok fazla ekran kullanımı, uyaran ve ilgi eksikliği) kaynaklı olabilir. Otizmin biyolojik ve genetik sebepleri vardır.
Fetal gelişme geriliği anne karnındaki fetüsün beklenen potansiyel büyüklüğüne ulaşamadığı durumu ifade etmektedir, fetüsün normal oranda gelişmediği anlamına gelir. Gelişme geriliğine sahip fetüsler, aynı hafta içindeki diğer fetüslere kıyasla çok daha küçüktür.
Normal bir büyüme için dengeli beslenme şarttır. Çocuklar gıdalarla gerekli miktarlarda protein (süt, yoğurt, peynir, yumurta ve et), yağ, karbonhidrat (ekmek vb), sebze ve meyveler, vitamin ve mineral (tüm besin maddeleri) almalıdır. Özellikle ilk 1 yaş içindeki beslenme çok önemlidir.
Çocuklarda gelişim problemleri, çocukların kendi yaş grubundaki çocuklardan zihinsel, fiziksel, duygusal gelişiminin yaşıtlarıyla aynı düzeyde olmamasıyla ortaya çıkar. Her çocuğun kendine özgü bir kişiliği, becerileri vardır.
Her toplumun büyüme normalleri vardır ve bunlar büyüme eğrileri ile gösterilir. İşte bir çocuk, kendi toplumunun büyüme eğrisinde, en alt çizgide veya aşağısında yer alıyorsa ve normal yıllık boy uzamasını yapamıyorsa, büyüme geriliğinden söz etmek gerekir.
Bir çocuğun gelişim sürecinde kazanması gereken gelişimsel özellikleri daha geç tamamlaması ve yaşı ilerlemesine rağmen halen gerekli olan gelişimsel süreçleri tamamlayamaması durumuna gelişim geriliği denilmektedir.
Mental retardasyon gelişim döneminde ortaya çıkarak öğrenme ve uyum sağlama işlevlerinde sınırlamalara neden olan, ortalamanın altında zeka seviyesine sahip olma ile karakterize bir zeka geriliği durumudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri