0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan bir testtir. Uygulamaya anne ve baba da katılmaktadır. Anne&babadan çocukla ilgili bazı bilgiler alınır ve uygulamaya geçilir. Test formunda yer alan maddelerden anneye yöneltilmesi gereken sorular anneye yöneltilir ve çocuğun yapması beklenen maddeler ise çocuğa yöneltilir.
Gelişim tarama testlerinin süresi, testin türüne ve çocuğun yaşına göre değişiklik gösterebilir. Bu testler genellikle 30 dakika ila 90 dakika içerisinde tamamlanmış olurlar.
Doğumu takip eden saatlerde öncelikle bebeklerin boyu ve kilosu ölçülür. 1 yaşına kadar her ay çocuk doktoruna gidilerek ölçümler tekrarlanır. 1-2 yaş arası en az 3 ayda bir, 2-6 yaş arasında 6 ayda bir, 6 yaşından 18 yaşına gelene kadar da her yıl düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmelidir.
İlgili 38 soru bulundu
0-6 yaş arasındaki bebek ve çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla psikologlar tarafından uygulanan bir testtir. Çocukların, 0-3 aydan başlayarak, 48-72 aya kadar aylık dönemlerle; gelişim düzeyi hakkında objektif bilgilere ulaşılmasını sağlayan kapsamlı bir ölçme aracıdır.
Gelişim Testini Kimler Uygulayabilir? Psikolog, psikolojik danışman, çocuk gelişim uzmanı, sosyal hizmet uzmanları gibi akademik eğitimde gelişim psikolojisi derslerini almış olan ve bu konuda uygulayıcı yeterliliğine sahip uzmanlar uygulayabilmektedir.
Hastanelerimizin çocuk psikiyatri ve psikoloji bölümlerinde uygulanan gelişimsel tarama testleri; Denver 2 gelişim testi, AGTE testi, Standford-Binet zeka testi, Metropolitan okul olgunluğu testi, WISC 4 zeka testi ve MOXO dikkat testidir.
Gelişim Tarama testlerinin bir diğer önemli amacı da gelişimde oluşabilecek gecikmeler ya da sorunları erken dönemde tespit etmektir. Gelişimsel tarama testleri kısa süre içerisinde sağlıklı olduğu varsayılan bir grup çocuk içerisinde desteğe ihtiyacı olanları belirlemek adına uygulanan yöntemlerdir.
Denver 2 gelişimsel tarama testi, 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişim düzeylerini değerlendirmek için kullanılan standart bir testtir. Bu test, çocukların fiziksel, zihinsel, sosyal ve dil gelişimlerini ölçer.
Denver testi, 0 – 6 yaş aralığındaki çocukların gelişimsel problemlerini ortaya koymak ve değerlendirmek amacıyla uygulanan değerlendirme çalışmasıdır. Bu testin amacı, çocukların yaşlarıyla ilişkili gelişim döneminin gerektirdiği gelişimsel özelliklerini taşıyıp taşımadıklarını tespit etmektir.
Denver Gelişim Testi, bireysel bir testtir. Çünkü tek bir çocuğa odaklanır. 0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanır.
Büyüme geriliğine, hastanelerde bulunan çocuk endokrinoloji bölümü bakmaktadır. Çocuğun veya bebeğin boy ile kilosunun düzenli olarak izlenmesi gerekir.
Çocuk hekimleri, aile hekimleri, psikologlar, fizyoterapistler, ergoterapistler, dil-konuşma terapistleri, çocuk gelişimi uzmanları, psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunları, özel eğitim öğretmenleri, sosyal hizmet uzmanları ile okul öncesi öğretmenliği mezunları.
Agte testi;
0-6 yaş arasındaki bebek ve çocukların gelişimsel değerlendirmelerinde kullanılmaktadır. Agte testi çocuğun dil gelişimi, ince motor, kaba motor, sosyal duygusal gelişim ve öz bakım alanların değerlendirmektedir.
Bu testlere şu örnekleri vermek mümkündür: Metropolitan okul olgunluğu ve brainline okula hazırbulunuşluk testi, Gazi Erken Çocukluk Değerlendirme Aracı, Ankara Gelişim Tarama Envanteri, Marmara Gelişim Ölçeği, Denver II Gelişimsel Tarama Testi; Gessell, Bayley Testi, Peabody Resim Kelime Testi.
Kliniğimizde zeka testleri, psikolojik bilinçaltı testleri, kişilik testleri, depresyon testi, anksiyete ve obsesif kompulsif ölçeği,nöropsikiyatrik testler yapılmaktadır.
Çocuklarda büyüme ve gelişim geriliği, erken teşhis sayesinde önemli ölçüde tedavi edilebilir. Büyüme geriliğinin tedavisi ile doktorlar tarafından çocukların, yaşıtlarının boy kilo ölçülerini yakalaması için beslenme tedavisi tavsiye edilebilir.
Asimetrik gelişme geriliği sıklıkla gebeliğin 28. haftasından sonra ortaya çıkmaktadır. Bebeğin beyin gelişimi devam ederken, karın çevresi gelişimi duracaktır. Bu nedenle bebekte asimetrik bir büyüme ortaya çıkar. Aynı zamanda bu gebeliklerde bebeğin suyunda azalma gözlenecektir.
Otizm ile Gelişim Geriliği Arasındaki Farklar:
Otizm doğuştan gelen bir yetersizliktir. Gelişim geriliği sonradan oluşabilir. Gelişim geriliği çevresel sebeplerden (çok fazla ekran kullanımı, uyaran ve ilgi eksikliği) kaynaklı olabilir. Otizmin biyolojik ve genetik sebepleri vardır.
Çocuk gelişimi hangi doktor bakar sorusunun cevabını çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları olarak verebiliriz.
Anne, baba ve çocukla birlikte uygulama yapılmaktadır. Anne ve babadan çocukla ilgili bazı bilgiler alınır ve uygulamaya geçilir. Test formunda yer alan maddelerden anneye yöneltilmesi gereken sorular anneye yöneltilir ve çocuğun yapması beklenen maddeler ise çocuğa yöneltilir. Test 15 ile 20 dakika kadar sürmektedir.
AGTE Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE), çocukların gelişim düzeylerini ölçmek için kullanılan bir testtir. Bu test, çocukların fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini ölçmek için kullanılır ve çocukların okul başarısını tahmin etmek için de kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri