kelimesi 'üstün kıldık' anlamındadır (4). faziletler' karşılığında kullanılır (5). Lugatte 'ikram' manasına gelen keramet kelimesinin istilah anlamı ise 'mümin ve salih kimselerin eli üzere cereyan eden harikulåde hal' dır.
Sözlükte “iyi, ahlâklı ve cömert olmak” anlamına gelen kerâmet, kerem gibi masdar olup “iyilik, cömertlik” mânasında isim şeklinde de kullanılır. Terim olarak “Allah'ın sâlih, takvâ sahibi, velî kullarından zuhur eden olağan üstü hal” diye tanımlanır.
Kur'ân-ı Kerîm'de kerâmet kavramı doğrudan geçmemekle birlikte, peygamber olmadıkları hâlde bazı iyi kullar hakkında harikulâde olaylardan söz edilmektedir (el-Kehf, 18/16-26; en-Neml, 27/40). Bu âyetlerden hareketle İslâm âlimleri, salih kulların kerâmetini hak olarak görmüşlerdir.
Tasavvufta; havada uçmak, su üstünde yürümek veya bir anda uzak bir yere gitmek, kevnî ve sûri keramet olarak isimlendirilmiş ve tasvip edilmemiştir. İlimde, irfanda, ibadette, kullukta ve ahlakta üstünlük göstermek ise hakiki keramet olarak isimlendirilmiş ve tasvip edilmiştir.
Cevap: En büyük kerâmet, Peygamberimizin (sav) ahlâkı ile ahlâklanmak suretiyle C. Hakka kulluk görevini bilinçli olarak ifa etmektir.
İlgili 37 soru bulundu
Evliya kerametini gizler, göstermek istemez; ama ihtiyaç duyulunca gösterir. Zaten Evliya durup dururken keramet göstermez.
Nikahta keramet vardır Atasözünün Anlamı: Evlilik, iki insan arasında özel bir bağ kurar ve bu bağ, her iki tarafı da olumlu yönde değiştirebilir. Bu atasözü, evliliğin bireyler üzerindeki olumlu etkisine ve evlenmenin getireceği hayır ve berekete vurgu yapar.
Keramet-i Hakiki ise ilim, ahlâk, mârifet ile ilgili olağanüstü durumlardır. Tasavvufta çoğunluğun görüşüne göre maddi keramet kısa zamanda uzaklara gidip gelmek, su üzerinde yürümek, açlık çekmemek gibi hallerdir. Manevi keramet kulların durumunu değiştirebilmektir.
Kerameti özetlemek gerekirse: Allahın segili kullarına verdiği bir ikramdır ve kalplerine ilka ettiği bir ilhamdır denilebilir. Cenab-ı Hak, peygamberlerine dâvâlarını doğrulamak için “mucize” verdiği gibi, velî kullarına da “keramet” dediğimiz bazı harika haller ihsan etmiştir.
1- Peygamberlerden, meydana gelen harikalara (Mucize) denir. 2- Evliyadan meydana gelen harikalara (Keramet) denir. 3- Evliya olmayan müminlerden meydana gelen harikalara (Firaset) denir. 4- Fâsıklardan, günahı çok olanlardan zuhur edenlere (İstidraç) denir.
Değerli kardeşimiz, Her dönemde olduğu gibi günümüzde de evliyalar bulunmaktadır.
Muhammed Fadıl Geylani, dedesinin Türk İslam âleminin önemli bir değeri olduğunu işaret ederek, "Türkiye'ye çağrıda bulunuyorum, Geylani hazretleri evliyalar sultanıdır.
Allahü teâlânın rızasına, sevmesine kavuşarak, veli, evliya olur. Kalbde tabiat hâlini almadan, kendini zorlayarak günahlardan sakınmak, takva olur ise de, evliya olmak için, günah işlememek tabiat, huy hâlini almalıdır. Bunun için de, kalbin temizlenmesi lazımdır. Kalbin temizlenmesi, İslamiyete uymakla olur.
İstidrâc ise inanmayan, günahkâr insanlarda ortaya çıkan bir haldir. Mutasavvıflar, kerâmetin caiz olduğuna Kur'an ve Hadislerden delil getirmişlerdir.
Anadolu tasavvuf anlayışında keramet kavramı, sadece olağanüstü özellikler göstermeye dayalı bir anlayış değil; aynı zamanda ilim ve irfan sahibi olmak anlayışını da kapsamaktadır. Evliyaların göstermiş olduğu kerametler, bilgiyle kolayca aydınlatılabilir.
Keşf ve keramet kavramları, dilimizde genellikle birlikte kullanılan ve olağanüstülük ifade eden iki kelimedir. Keşf perdenin açılması ve sır perdesinin yükselmesi suretiyle bazı şeylere agah olmak, gizli olan bir takım hususların zahir ve açık olması, gayb olan bazı hususların meşhud hale gelmesidir.
Kısacası evliya en iyi insan demektir. Muhammed Salim hazretlerine, (Bir kimsenin evliya olduğu nasıl anlaşılır?) dediklerinde, (Tatlı dili, güzel ahlakı, güler yüzü, cömertliği, münakaşa etmemesi, özürleri kabul etmesi ve herkese merhamet etmesi ile bir kimsenin veli olduğu anlaşılır) buyurdu.
Evliya bir Tasavvuf terimi olup veli kelimesinin çoğuludur. Allah'ın dostları anlamındadır. Kelime çoğul olduğundan -lar eki eklemek yerine Türkçe dilbilgisi açısından evliya veya veliler şeklinde kullanım daha doğrudur.
Veli demek: Allah dostu yani Allah'ın buyruklarına tabi olup, inanıp itaat eden kimseler demektir. Allah a dost olmuş, Allah'ı seven ve Allah'ın da onları sevdiği kulları demektir.
Tasavvufta istidraç, hakkı ve kabiliyeti olmadığı halde, derece derece Allah'ın rahmetinden uzaklaşıp azabına yaklaşması için azgın ve günahkâr kişilere verilen bir takım olağanüstü haller ve bir takım dünyevî üstün makam ve mevkiler olarak kabul edilir.
Rahat etmemekle gerçek bir tehlike içinde olmanın farkını iyi bilenler, Allah'tan sabır yerine selamet, akıl yerine keramet ister. Çünkü ihtiyaç hasıl olmadan keramet, istikamet olmadan selamet olmaz.
İstidraç, İslâm'a göre, hakkı olmadığı hâlde ve kabiliyetsiz bir durumda olmasına rağmen, bir kimsenin çokça nimete mazhar olması ve bu sebeple küfür ya da Allah'a isyanının devam etmesidir. Bu hâl üzere iken âsî kul, gitgide azaba yaklaştırılmaktadır.
Nikahta Keramet Kitap Açıklaması
Günümüz yazarı Nahit Gür okuru Tanzimat dönemi ve yazarlardan da izler taşıyan eğlenceli bir yolculuğa çıkarıyor…
İnsanın sahip olduğu kerameti ortaya çıkaran, onun farkına varanların müritler olduğunu; keramet sahibi kelimedeki kerameti gören, yakalayan ve keşfedenlerin ise keramet gö- rücüleri olduğunu yukarıda tespit etmiştik.
- Hızır ve Zülkarneyn olayları (Kehf, 18/60, 83-98) kerâmet örnekleri olarak görülmüştür. Bu âyetlerde sözü edilen kişiler peygamber olmamasına rağmen kendilerinden hârikulâde haller zuhur etmiştir. Sahih hadislerde de birtakım kerâmet örnekleri nakledilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri