En çok bilinen YGB (1) otizmdir, diğer YGB'ler (2) Rett sendromu, (3) çocukluğun dezintegratif bozukluğu, (4) Asperger sendromu ve (5) başka türlü adlandırılamayan yaygın gelişimsel bozukluktur (YGB-BTA).
Zihinsel (entelektüel) yetersizlikler, • Otizm spektrum bozukluğu, Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), Spesifik öğrenme bozukluğu, • Serebral palsi, • Down sendromu, • Turner sendromu, • Epilepsi, Fragile-x sendromu gibi nörolojik hastalıklar nörogelişimsel bozukluklar sınıflamasına dahildir.
Genel olarak bakıldığında yaygın gelişimsel bozukluk belirtileri olarak şunlar sıralanabilir: Göz kontağı, el-kol hareketleri gibi sözel olmayan iletişim araçlarına hâkim olamama, iletişim kuramama. Çevresindeki kişiler ve nesnelere karşı farkındalığın sınırlı olması Tensel temastan kaçınma.
Otizm terimi, zaman içinde yerini, otizm spektrum bozuklukları (ASD-Autism Spectrum Disorders) terimine bırakmıştır. Otizm spektrum bozuklukları, yaygın gelişimsel bozukluklarla (Pervasive Developmental Disorders-PDD) eş anlamlı olup ileri düzeyde ve karmaşık bir gelişimsel yetersizlik anlamında kullanılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
X kromozomundaki gen mutasyonundan kaynaklanan bir bozukluktur ve genellikle kız çocuklarda görülmektedir. 6-18 ay gelişim normal seyrindeyken daha sonra motor beceriler, bilişsel süreçler ve dil gelişimi gerilemeye başlar.
Nörogelişimsel bozukluklar, sinir sisteminin gelişimini etkileyen, beynin farklı şekilde işlev göstermesine yol açan bir grup farklılık ve bozukluktur. Nörogelişimsel bozuklukları olan çocuklar, dil ve konuşma, motor beceri, hafıza, öğrenme, dürtü kontrolü, sosyal beceri işlevlerinde zorluklar yaşayabilir.
Gelişimsel koordinasyon bozukluğu ya da motor beceri bozukluğu, motor işlevleri ve planlamaları yerine getirmede zorlanmayı işaret eden bir rahatsızlıktır. Beyinden gelen komutların bedene düzgün biçimde aktarılamamasından kaynaklanır. Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin %50'sinde DEHB de gözlenmektedir.
Atipik otizm, otizm spektrum bozukluğu veya Asperger sendromunun bazı özelliklerinin ortaya çıktığı, ancak bulguların hepsinin görülmediği otizmin bir alt türüdür. Genellikle erken yaşlarda ortaya çıkabildiği gibi ilerleyen yaşlarda da görülebilir.
Çocukluk döneminde başlayan ve zihinsel zorlukların yanı sıra, kavramsal, sosyal ve gündelik yaşam pratiğinde yaşanan zorluklarla karakterize bir nörogelişimsel bozukluktur.
Çeşitli nedenlerle, bireysel özellikleri ve eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından beklenilen düzeyde anlamlı farklılık gösteren çocuklar farklı gelişim gösteren çocuklar olarak ifade edilmektedir. Gelişimlerindeki bu farklılıklar akranlarına göre daha ileri olabileceği gibi geride olabilmektedirler.
Atipik otizm, başka türlü adlandırılamayan yaygın gelişimsel bozukluk olarak da adlandırılır. Yaygın gelişimsel bozukluklar içinde yer alan diğer gruplara ait özellikleri taşımayan çocuklar için kullanılan bir adlandırmadır.
İsmini Hans Asperger'den alan, otizm spektrum bozukluğunun bir çeşidi olan asperger sendromu, sosyalleşebilme ve etkili iletişim kurabilme yeteneklerini sınırlayan gelişimsel bir bozukluktur. Bu sendroma sahip olan kişiler dar ilgi alanlarına sahip olup, katı rutinler ve sıklıkla tekrarlayan davranışlar sergilerler.
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), sosyal-iletişimsel gelişimde yetersizlik, tekrarlayıcı davranışlar ve ilgilerle seyreden, erken çocukluk çağında başlayan bir nörogelişimsel bozukluktur. Son yıllarda yapılan çeşitli çalışmalarda OSB sıklığının %1'in üzerinde olduğu saptanmıştır.
Otizmde belirli görüntülere, seslere, kokulara, ışıklara veya fiziksel temasa karşı duyarlılık, davranış, yeme-içme ve hareketlerde takıntılı olma ve bunları tekrarlama, aktiviteler arasında geçişte zorluk yaşama, sosyal iletişimin sınırlı olması ve göz temasından kaçınma sıklıkla görülen belirtilerdir.
Gelişimsel koordinasyon bozukluğu (Dispraksi), motor işlevleri ve planlamaları yerine getirmede zorluk çekilen, çocukluk çağında başlayan kronik nörolojik bir hastalıktır.
Çocuğun günlük yaşamını etkileyen ve akademik başarısını düşüren beyin ve kas koordiansyonunun etkilenmiş olduğu sıklıkla motor yetersizlikle karakterize olan durumu Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu (GKB) olarak adlandırıyoruz. Motor ve duyusal yetersizlik her çocukta farklı belirtilerle gösterebilir.
Gelişimsel koordinasyon bozukluğu, günlük yaşamda iş/oyun/görev/aktivite ve akademik başarılarının etkilendiği motor hareketleri kapsayan ve koordine gerektiren hareketlerde zorlanmaların olduğu nörogelişimsel bir problemdir. Genelde çocukluk yıllarında görülen, birçok motor hareketin etkilendiği bir durumdur.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) beyindeki bazı kimyasal maddelerin işleyişindeki farklılıklar nedeniyle oluşan bir nörogelişimsel bozukluktur. DEHB olan çocukların dikkat süreleri kısa ve odaklanma güçleri düşük olduğu için hiperaktivite belirtileri de gösterirler.
Serebral palsi, Down sendromu, Turner sendromu, otizm, epilepsi, Fragile X sendromu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, diş hekimliği açısından önemi olan nörogelişimsel bozukluk- lardır.
DSM-5'te nörogelişimsel bozukluklar anlıksal (entelektüel) yetersizlik, iletişim bozuklukları, otizm açılımı kapsamında bozukluk (otistik spektrum bozukluğu), dikkat eksikliği/aşırı haraketlilik bozukluğu, özgül öğrenme bozukluğu, devinsel (motor) bozukluklar ve "diğer nörogelişimsel bozukluklar" olmak üzere kategorize ...
Gelişim Bozukluğu neden olur? Fiziksel ve zihinsel gelişim biyolojik etmenlere bağlı olabildiği gibi, çevresel faktörlere göre de değişim gösterebilmektedir. Çevresel faktörler en az biyolojik faktörler kadar önem taşımaktadır. Kötü ve yetersiz beslenme, düzensiz ve yetersiz uyku çevresel faktörlerin başında gelir.
Heller Sendromu (Çocukluğun Dezintegrif Bozukluğu), normal bir gelişim dönemi izleyen ilk 2 yıl sonrasında, kazanılmış becerilerin kaybına eşlik eden sosyal, iletişimsel ve davranışsal anormalliklerle seyreden yaygın gelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri