Portekiz, İspanyol ve Venedik denizcileri de benzer kelimeler kullanır- lar. Denizcilerimiz bu kelimeyi demirin çipo kolundan esinlenerek çıpa olarak kullandıklari gibi çapa da derler. Çapa aynı zamanda bahçe beline de verilen isimdir. Biz, bu yüzden yazılarımızda çapa yerine çıpa kelimesini kullanmayı tercih ettik.”
Çıpa, çapa, demir veya lenger, denizcilikte herhangi bir deniz taşıtını istenilen bir yerde sabit tutmak için suyun dibine bırakılan, iki veya daha çok kanca şeklinde kolu bulunan, uzun bir zincire veya kabloya bağlı, genellikle metalden yapılmış alet.
Gemi bir yerde konaklamak istediğinde demirler. Böylece akıntı gibi dış etmenlerin etkisiyle yer değiştirmez. Gemi tek çapa atarsa onun etrafında döner. Hem baştan hem kıçtan çapa atarsa konumu sabitlenir.
Çapa veya demirin bu amaçla kullanılmasına Demirlemek denir. Demirlemek ya da çapanın denize bırakılmasının denizcilik dilindeki karşılığı "Funda Etmek" dir.
İster tekne isterse de gemi olsun, muhakkak ucunda çapası olan zincirli bir demir vardır. Bu demir, denizin dibine atılarak tekne ya da geminin sabit kalmasını sağlar.
İlgili 30 soru bulundu
Çapalamayı kısaca tanımlayacak olursak; Bir şeyi diğer bir şeye bağlayarak aralarında ilişki kurmaktır. Diğer bir değişle; çapa belirli bir duyguyu veya duyu organlarını harekete geçiren, bir tür uyarıcıdır. Çapalama bize olumlu veya olumsuz hatıraları veya yaşanmış olan ruh hallerini hatırlatır.
Halk dilinde Çıpa, Çapa olarak bilinirken, denizci dilinde ise demir, demir atmak olarak söylenir. En basit hali ile kütlesi ağır bir cismi ucunda halat yada zincir ile deniz dibine atıp tekneyi alarga'da sürüklenmeden, sabit bir pozisyonda kalabilmesi için kullanılır.
Eski zamanlarda gemiler çoğunlukla ahşaptı. Denizciler de bu sebepten geminin suya oturan kısmını tahta yiyen kurtlardan, midyelerden ve deniz yosunlarından korumak için; bakır boyası ile kaplarlardı. Boyaya kırmızı rengi veren şey de bakırdı. Bu sayede gemiler su altında toplanan şeyler yüzünden hasar görmezdi.
Standart olarak ULTRA Çapalar 5kg-360kg aralığında imal edilir.
Gemi sökümü veya gemi geri dönüşümü, gemilerin kullanılabilir olduğu ilk 25-30 yıldan sonra parçalanması işlemidir. Yedek parça elde edilmesine ve çıkan demir ve çelik alaşımlarının yeniden kullanılmasına olanak tanır. Aynı zamanda gemiyi jilete göndermek olarak da bilinir.
TIRNAK Kolların son kısmında geniş yüzeyli ve ucu sivri olan kısımdır. Dibe düşen demirin bu kısmı dibe saplanarak geminin bu mevkide her türlü şartlarda tehlikesizce yatmasını sağlar. g. GAGA Tırnakların sivri olan uç kısımlarına gaga ismi veri- lir, demirin dibe saplanmasında yardımcı olur.
a) Tayfalar: Gemici, usta gemici ve güverte lostromosu, b) Kaptan ve güverte zabitleri: Sınırlı vardiya zabiti, sınırlı kaptan, vardiya zabiti, birinci zabit, kaptan, uzakyol vardiya zabiti, uzakyol birinci zabiti, uzakyol kaptanı.
Çapa, küçük miktarda toprağı hareketlendirmek, taşımak ve karıştırarak altını üstüne getirmeye yarayan eski ve çok yönlü bir tarım aracıdır.
Devasa yük gemilerinin denizin içinde kalan bölümlerinin taşırdığı suyun ağırlığı her zaman geminin ve yükünün toplam ağırlığından büyüktür. Bu nedenle yüzerler.
Bunun temel nedeni yoğunluktur. Yani gemilerin yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha az olduğu için suyun kaldırma kuvveti daha etkili hale gelir. Her ne kadar gemide metal daha fazla ve daha yüksek ağırlığa sahip olsa bile, geminin toplam yoğunluğuna bakıldığında sudan azdır.
Gemilerin taban kısımlarındaki oyuk bölümleri nedeniyle, suyun yoğunluğundan daha hafif kalmayı başarabilmektedirler. Dolayısı ile bu sayede gemiler suyun üzerinde rahat bir şekilde yüzme imkanı elde ederler. Gemilere dikkatli bir şekilde bakıldığı zaman taban kısımların oyuk içinde yapıldığı anlaşılır.
Çapalama tekniği Esra Ezmeci tarafından bulunmuştur. Basit bir şekilde güzel bir andayken, sevdiğiniz kişinin omzuna avuç içine üç dört saniye baskı yapmanızdır. Bu sayede bu ufak baskılar, sevdiğiniz kişiyi size bağlar. Esra Ezmeci hakkında konuşulması gereken konulardan biri de yazmış olduğu kitaplardır.
Derinliği yaklaşık 30 metre olan ve kıyıya çok yakın yerlerde sığ olan koylarda çapayı o derinliğe atmak işe yaramayacaktır. Ortalama 60 metre zinciri olan bir yelkenli yat, teorik olarak derinliğin 4 katı kadar kaloma bırakacağı varsayılırsa en fazla 15 metreye derinlikte güvenli demir atabilir.
Kaloma miktarı derinlik ile doğru orantılıdır. Teorik bilgi olarak sadece zincir kullanan bir tekne derinliğin en az 4 katı, demir ve halat kullanan tekne derinliğin en az 6 katını ve sadece halat kullanan tekne derinliğin en az 10 katı kaloma bırakmalıdır.
Eğer biraz olsun gemilere ilginiz varsa, suyun üzerinde giden bu devasa kütle yığınlarının sabit kalmak için demir atması gerektiğini biliyorsunuzdur. İster tekne isterse de gemi olsun, muhakkak ucunda çapası olan zincirli bir demir vardır. Bu demir, denizin dibine atılarak tekne ya da geminin sabit kalmasını sağlar.
Eşinizle veya partnerinizle olduğunuz çok mutlu bir anda mesela çok keyifli bir tap noktasında iken, eşinizin avuç içine ve omzuna ya da ensesine küçük baskılar uygulayın. Örneğin, eşinizin avuç içinin ortasına 3 saniyelik 4 ya da 5 kez baskı uygularsanız, o anıyı çapalamış oluyorsunuz.
Gemilerde demir halk arasında çapa, çıpa olarak bilinen, kütlesi ağır bir cismi ucunda halat ya da zincir yardımı ile deniz dibine atıp tekneyi sürüklenmeden, sabit olarak denizde kalabilmesini sağlamak amacı ile kullanılmaktadır. Bu zincirler galvaniz ve paslanmaz çelik olarak değişiklik göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri