Gemi Türleri Nelerdir? Gemiler, hareket ettiren kuvvet bakımından yelkenli, motorlu ve nükleer gemiler olarak sınıflandırıldığı gibi, insan veya eşya taşımaya tahsis edilmiş olmalarına göre de yolcu ve yük gemileri olarak ayrılmaktadır.
A. UÇAK GEMİSİ
Güverteleri uçak pisti olarak dizayn edilmiş olan ve uçak taşıyan gemilerdir.
Özel Hizmet Gemileri
Bu gemiler özel bir amaca yönelik olarak tasarlanmıştır. Bunların içerisinde sismik araştırma gemileri, römorkörler, atık-yakıt ikmal gemileri, balıkçı gemileri, zemin kablo döşeme gemileri gibi tipler bulunur.
İlgili 36 soru bulundu
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
Denizde kazanç elde etme maksadına tahsis edilen veya fiilen böyle bir maksat için kullanılan her gemi, kimin tarafından ve kimin nam ve hesabına kullanılırsa kullanılsın, "Ticaret gemisi" sayılır.
1- Tekne: Tekneler 20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren en yaygın kullanılan gemi türlerinin başında geliyor. 'En küçük gemi' olarak tanımlanmaktadır. Genellikle yolcu taşıma ve balıkçılık işlerinde kullanılır.
Konteyner gemisi, uluslararası standartlardaki konteyner adı verilen kutuları taşımak için tasarlanmış, yük gemisidir. Uluslararası ticari yük taşımacılığında diğer taşımacılık araçlarına kıyasla maliyetleri düşürdüğü için çoğunlukla tercih edilir.
Birçok büyük gemiye genellikle tekne denir. Denizaltı'lar buna en iyi örnektir. Geleneksel olarak tekne denilen diğer büyük gemi türleri ise büyük göl yük gemileri, nehir tekneleri ve feribotlardır.
(2) Endüstriyel Gemiler: Denizdeki kaynakların incelenmesi veya değerlendirilmesi için dizayn edilmiş gemilerdir. (3) Servis Gemileri: Ticari ve endüstriyel gemilerin çalışmalarını destekleyen gemiler ile denizde can ve mal güvenliği sağlayan gemiler bu grubu oluşturur.
Canlı hayvan gemileri; fareden deveye, kuştan balığa, inek, koyun, keçi ve benzeri küçük büyük her türlü hayvanların canlı olarak taşınmasında kullanılan ve özel bir donanıma ihtiyaç duyulan gemilerdir.
VLCC: İngilizce'deki Very Large Crude Carrier ifadesinin kısaltmasıdır. 180-320 bin DWT arasındaki gemiler bu sınıfa girmektedir.
REKOR KIRACAK. Şu anda dünyanın en büyük yolcu gemisi unvanını Royal Caribbean filosunun bir diğer gemisi 'Wonder of the Seas' elinde bulunduruyor ve yaklaşık 355 metre uzunluğunda.
Dümen, deniz ve hava taşıtlarının sapma hareketini gerçekleştirmesine yarayan, dikey stabilize üzerindeki kumanda yüzeyi. Hidrolik ve joystick olmak üzere iki tür dümen vardır.
TTK madde 946 uyarınca "donatan, gemisini deniz ticaretinde kullanan gemi sahibine denir." Buna göre donatan bir ticaret gemisi sahibi olmalı ve bunu kendi adına kazanç amacıyla işletmelidir. Günlük konuşma dilinde donatana, daha ziyade armatör adı verilir.
Armatör Ne Demek? Deniz yolu üzerinden ticaret ile uğraşan kişilere "armatör" denir. Armatörlerin kendilerine ait gemisi ya da gemilere bulunur ve bu sebeple bir eleman olarak değil yatırımcı ya da işveren olarak çalışır.
Gözlemci yüzünü geminin ön tarafına döndüğünde, gözlemcinin sağ tarafına gelen yan sancak, sol tarafına gelen yan ise iskele olarak adlandırılır.
Cruise gemisi kruvaziyer gemisi olarak da bilinen ve içinde birçok alanı bulunan gemilerdir. Bu gemiler büyüklüklerine ve lükslerine göre farklı konseptlerde sunulur. Cruise gemileri içinde eğlence alanları, yemek salonları, lüks odalar, tiyatro ve sinema salonları yer alır.
Petrol tankeri, ham petrol ve işlenmiş petrol ürünleri taşıyan gemilere denilir. Ham petrol ve ürün taşıyan tankerler yapısal olarak birbirleri ile çok benzerlikleri olsa da üzerinde bulunan bazı donanımlardan ötürü farklılıklar gösterirler.
Kalyon kelimesi, "büyük gemi", İspanyolca galeón, "kalyon", "silahlı ticaret gemisi"[4] veya Eski Fransızca galion, "silahlı yük gemisi" Ortaçağ Yunancası galea, "kadırga", Fransızca veya İspanyolca -on ekinden gelmektedir.
Gemi kelimesinin kökeni latince Navis kelimesi olup bu kelimenin dişi bir kelime olduğu ifade edilmektedir. Latincede kelimelerin cinsiyeti bulunmakta olup, gemi de dişi Latince kelimelerden biridir. Batı dünyasında pek çok dilin kökenini latince oluşturduğu için gemiler için she zamiri kullanılır.
General cargo: Ağırlıkça hafif, hacim olarak fazla, karışık yük.
Detveyt ton (İngilizce: deadweight long tons veya metric tons) Birim; (dwt): Bir ağırlık ölçü birimidir. Ölü ağırlık anlamına gelen İngilizce kelimeden gelir. Uluslararası deniz ticaretinde kullanılan bir ölçü birimidir. Türkçede detveyt olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri