büyük ticaret ve hizmet gemilerinde, birinci kaptana "süvari bey" diye hitap edilir.bu terim genellikle denizciler tarafından kullanılmaktadır.
Kaptan Ne Demek? Kaptan, küçük bir yattan büyük bir kruvazör gemisine kadar farklı boyutlarda olabilen geminin seyrini gerçekleştirmekle sorumlu olan kişilere verilen mesleki unvandır.
Kaptan Nedir, Ne İş Yapar? Kaptan, gemi veya uçak gibi taşıma aracının sorumluluğunu üstlenen kişidir. Kaptanlar, gemi veya uçakların güvenliğini sağlamak için gerekli tüm kurallara uymalarını ve navigasyonu kontrol etmelerini sağlar.
Her ne kadar gemide kaptan unvanını taşıyan bir kişi olsa da güverte sınıfı zabitler de derecesine göre 2. kaptan, 3. kaptan olarak bilinmekte, efendi kaptan biçiminde hitap edilmektedir.
BİRİNCİ ZABİT (İKİNCİ KAPTAN – EFENDİ KAPTAN):
Geminin emniyetli yükleme / taşıma / tahliye operasyonlarından sorumludur.
İlgili 21 soru bulundu
a) Tayfalar: Gemici, usta gemici ve güverte lostromosu, b) Kaptan ve güverte zabitleri: Sınırlı vardiya zabiti, sınırlı kaptan, vardiya zabiti, birinci zabit, kaptan, uzakyol vardiya zabiti, uzakyol birinci zabiti, uzakyol kaptanı.
18 yaşını doldurmuş, en az lise mezunu olan, sağlık durumu 'gemi adamı sağlık raporu' almaya yeterli ve sabıka kaydı temiz olan kişiler, vardiya zabiti eğitimine katılarak, 3000 GT ye kadar gemilerde vardiya zabitliği (3.kaptan) olarak çalışabilir.
Miço Ne Demek? Gemilerin güverte bölümlerinde yeni çalışmaya başlayan kişiye miço denir. Güverte bakım ve temizliği ile ilgili pek çok rol üstlenen miço sadece yük gemilerinde değil aynı zamanda yolcu gemilerinde de görev yapar.
Öte yandan, “Gemiadamı” olarak anılıyorlar. Bu cinsiyetçi tanımdan oldukça rahatsızlar. Aylarca uzakyol gemilerinde erkek denizcilerin arasında tek kadın olarak çalışan gemiciler Hülya ve Defne yaşadıklarını anlattı.
Kaptan, gemiyi sevk ve idare eden en yetkili amir sıfatına sahip, gemiyi yönetme noktasında kanunun aradığı şartları taşıyan bir gemi adamı olan, aynı zamanda donatanı, gemi personeline ve üçüncü kişilere karşı hukuken temsil eden kişidir.
Kaptan Ne Kadar Maaş Alır? Kaptan olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kaptan maaşı 2023 verilerine göre ortalama 65.300 TL civarındadır.
Gemi kaptanı/kaptan olmak için 4 yıl üniversite eğitimi almak gerekir. Üniversite eğitiminin ardından staj yapılmalı ve Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı'na girilmelidir. Tüm bunlar ortalama 1-2 yıl sürmektedir.
3. kaptan (uzakyol vardiya zabit) 4000-5000 usd. 2. kaptan (uzakyol birinci zabit) 9000-10500 usd. 1. kaptan (uzakyol kaptan) 13000-15000 usd. mezun olduktan çok kısa bir zaman sonra ne olduğu belli olmayan bir armatörün gemisinde 4000 lira maaşla çalışmak da bir seçenektir, 18000 liraya da.
eleman.net verilerine göre, Gemi Kaptanı 2023 yılında ortalama 65.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Kaptanı , Ocak 2023 yılında ortalama 55.440 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 34.408 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
eleman.net verilerine göre, Gemi Adamı 2023 yılında ortalama 28.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Adamı , Ocak 2023 yılında ortalama 22.880 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.124 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Kaptan, bir geminin sevk ve idaresinden sorumlu olan en yetkili amir sıfatına sahip olan gemi adamı olup, aynı zamanda hukuken de şirketi gemi personeline ve üçüncü taraflara karşı temsil eden kişi.
Deniz İş Kanunu'nun 2'nci maddesi uyarınca, bir hizmet sözleşmesine dayanarak gemide çalışan kaptan, zabit ve tayfalarla diğer kimselere “gemi adamı” denir.
Peki, gemilerde hitabet ne şekilde olmalıdır? “Gemi Kaptanı”, geminin bir numaralı ismi, Türk Denizciliği'nde gemi kaptanına “Süvari Bey” olarak hitap edilir.
Gemilere kadın ismi verilmesinin inanç boyutu, gemiye bir kadın ruhu yüklemekle temellendirilebilir. Kadının doğurganlığı, bereketi temsil etmesi, sevgiyi ve koruyuculuğu temsil etmesi böylece gemiye yüklenmiş bir nitelik haline gelirdi. Kadın ruhuna sahip olan geminin denizcileri felaketlerden koruyacağına inanılırdı.
Armatörlerin kendilerine ait gemisi ya da gemilere bulunur ve bu sebeple bir eleman olarak değil yatırımcı ya da işveren olarak çalışır. Dünya üzerindeki ticarette en büyük paya sahip olan deniz ticaretinde kendi gemileri ile ticari faaliyet yürüten kişilere armatör denir.
BU ALANDAKİ MESLEKLER:
Gemi Yöneticiliği (Güverte Zabitliği), Gemi Elektroniği ve Haberleşme Zabitliği, Makine Zabitliği, Yat Kaptanlığı, Balıkçı Gemisi Kaptanlığı, Su Ürünleri Üretimi Teknisyenliği.
Yağcı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 171 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yağcı maaşları 18770 TL'dir. En düşük Yağcı maaşı 15020 TL iken, en yüksek Yağcı maaşı 47370 TL'dir.
Emekli maaşını 62. yaşından itibaren hak eden gemiciler de bulunmaktadır. Bu durumda emekli aylığı kbir kesinti kadar kesintiye uğramaktadır. İşgücünün tamamen kaybı sebebiyle 63. yaşınızı doldurmadan emekli aylığı alırsanız bu emekli aylığı azalır.
Deniz Ulaştırma ve İşletme ön lisans programının (müfredat) ana amacı (mezunlarını) stajyerlerini ticari denizcilik güverte zabitliği görevlerine hazırlamaktır. Mezunlar, uygun gemilerde vardiya zabiti olarak hazırlık dönemini takiben, dünyanın her yerinde seyreden gemilerde kaptan olarak hizmet edeceklerdir.
Lisans eğitimini tamamlamadan hemen sonra, lise diploması ile de gemilerde de kaptan olabilirsiniz. Bunun için de getirilen bazı sınırlamalar bulunur. Lisans mezunu olan kişiler, uluslararası denizlerde ve tonaj sınırı bulunmadan bütün gemilerde görev yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri