Dilimizde yanlış kullanılan birçok kelime bulunmaktadır. Anlamlarının bilinmesiyle ve doğru yazımlarının bilinmesiyle kelimeleri doğru kullanmak mümkündür. Bu kelime genelde gene olarak yanlış kullanılsa da TDK'ya göre doğru yazımı yine'dir. Yine kelimesi yeniden, bir daha anlamlarında kullanılmaktadır.
TDK'ya Göre Yine De Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Yinede - Kelimenin bu şekilde yazılması yanlıştır.
Bazıörneklerdegörülen "gene de, ge nede" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı'gene de'dir.
2. Bu sözcüklerin kullanım ve yayılma alanları nelerdir? olurken, “gene” Batı Türkçesine ait bir şekil olarak tespit edilmiştir.
Bu sözcüklerin kullanım ve yayılma alanları nelerdir? -“Yine” sözcüğünün yayılma alanı küçük ses değişiklikleriyle bütün Türk dünyası olurken, “gene” Batı Türkçesine ait bir şekil olarak tespit edilmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Gene kelimesi; yine, yeniden, tekrar ve bir daha manalarına gelmekte olan bir kelime olarak bilinmektedir. En genel kullanılan anlamı, yine ve yeniden olarak ifade edilebilir.
Sözcüğün türü zarf olarak belirtilmektedir. “gene” sözcüğünün karşılığı ise “yine” sözcüğüyle verilmek- tedir.
Gine TDK sözlük anlamı şu şekildedir: zarf,halk ağzında Gene, yine.
İngilizce bir kelime olan "Gemini" Türkçe'de; İsim olarak kullanıldığında; "İkizler burcu [astr.], İkizler takımyıldızı [astr.]" anlamına gelmektedir.
Ülkenin ismi bir Tuareg kelimesi olan aginaw sözcüğünden gelmekte olup, sözcük siyahi anlamına gelmektedir. Bu kelimeden yola çıkarak ülke ismi siyahilerin yaşadığı ülke anlamında kullanılmaktadır. Gine sousou dilinde kadın demektir ve Gine'nin paralarında bile sembolü kadındır.
TDK'ya göre Hem de sözcüğü ayrı olarak yazılmaktadır. Kelimenin diğer yazım şekilleri yanlıştır. Lütfen Türkçemizi düzgün kullanmaya özen gösterelim. Doğru kullanımı “Hem de”şeklinde olmalıdır.
De, da ayrımı: Ya bağlaç ya da ek
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
TDK sözlüklerine göre "ya da" bağlacı ayrı yazılıyor. TDK Yazım Kuralları kılavuzuna göre Bağlaç olan de/da'nın ayrı yazılması gibi Ya sözüyle birlikte kullanılan da eki de ayrı yazılmalıdır. Bazı örneklerde görülen "yada" gibi yazımlar ise imla hatasıdır.
TDK sözlüğüne bakıldığında bu kelimenin “yine de” şeklinde yazıldığı görülmektedir. Yine de TDK sözlükte anlamı “Öyle olduğu halde, doğrusu, karşın” şeklinde verilmektedir. Yine kelimesinin TDK sözlükteki anlamı ise “1. Yeniden, bir daha, tekrar, gene. 2.
Herhalde kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "herhalde" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise heralde şeklindedir.
Hâlâ mı, Hala mı Nasıl Yazılır? Hâlâ kelimesinin doğru yazım şekli hâlâ şeklindedir. Bunun dışındaki yazım şekilleri anlam bütünlüğünü bozduğu için yanlış olarak kabul edilir. TDK verilerine göre hâlâ olarak yazımı doğru olarak vurgulanıyor.
sıf. (< gir-gin) Herkesle çabucak ahbap olan, sokulgan (kimse).
Bu kelime genellikle Gene şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Yine şeklinde olmalıdır.
Olmak, oluş, oluşma.
Bu bilgiler doğrultusunda TDK'nin doğru yazılışı TDK'nin şeklindedir. TDK'nın olarak yazılması hatalı bir kullanımdır.
Yinede Kelimesinin TDK'ye Göre Doğru Yazılışı
TDK verilerine göre yinede kelimesinin doğru yazım şekli yine de olarak belirtilmektedir. Bağlaç olan ekler ayrı yazılmaktadır. Yinede şeklindeki yazılışı yanlış yazım olarak kabul edilmektedir. Bağlaç olmayan de ve da ekleri bitişik yazılır.
Arapça'daki “kavvad” kelimesinden gelmekte olan bu kelime “gizli ve yasal olmayan cinsel ilişkilere aracılık eden kimse” anlamında kullanılır ve bir hakaret sözcüğüdür. Aynı zamanda “godoş, dümbük, muhabbet tellalı” gibi anlamlarla da benzerlik gösterir.
Yineleme Zarfı: “yine, gene, tekrar, ikide bir, kez (bin kez, beş kez vs.) vb.”
Türk Dil Kurumuna göre neyse kelimesi ekseriyetle "Önemi yok, olan oldu" anlamında kullanılan bir sözdür. Neyse kelimesi cümle içinde bağlaç, zarf ve ünlem görevi görmektedir.
Zarf veya belirteç; bir fiilin, fiilimsinin, sıfatın veya başka bir zarfın anlamını yer, zaman, durum ve miktar bakımından niteler. Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri