Kuru meyve her ne kadar tazesine göre daha dayanıklı olsa da uygun koşullarda muhafaza edilmediği taktirde bozulabilir. İlk olarak kuru meyveleri saklayabileceğimiz kuru ve serin bir yer bulmaktır. Kış aylarında bu biraz daha rahat olmaktadır.
Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir. Işığa maruz kalmak, kurutulmuş meyvelerinizin kalitesini tehlikeye atacaktır.
Kurutulmuş gıda da amaç fazla suyu uçurup uzun süre saklayabilmektir. Mevcut suyun kaybı ile su aktivitesi mikroorganizmaların üreyebileceği değerin altına düşürüldüğünden; bakteri, küf ve mayaların neden olabileceği bozulmalar önlenir ve gıdalar daha uzun süre muhafaza edilebilir.
Besinlerin kurutularak saklanması, besinlerde bulunan fazla suyun uçurularak, besinlerin bozulmasına sebep olan küçük canlıların (mikroorganizmalar), faaliyet gösteremeyecekleri bir duruma getirilmesi ile sağlanır ve bu özellik uzun süre depolama imkanı sağlar.
Yalnızca bu ve benzeri ortamlarda saklanan organik kuru meyveler, sağlıklı bir şekilde uzun süre korunabilmektedir. Organik kuru meyve nasıl saklanır? Kiler ve tavan arası gibi ortamlarda saklama imkânınız yoksa, buzdolabında da saklayabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Nemden etkilenmeyecek şekilde ambalajlanan kuru kayısıların bozulmaması için ayrı bir koruyucuya ihtiyaç yoktur. Gün kurusu kuru kayısı, sarı kuru kayısıya kıyasen daha hassastır ve bu nedenle uygun olmayan koşullarda hızlıca bozulur. Uygun koşullar sağlandığında ise tazeliğini ortalama 1 yıla kadar koruyabilir.
Özellikle kuruyan gıdalarda güve çok büyük bir sıkıntı. Meyve kuruları, kurutulmuş domates, baklagiller en çok güvelenen gıdalar tabi sadece kışlık gıdalardaki tehlike güvelenme ile kalmıyor uygun ortamda saklanmayan gıdalar çürüyebiliyor küflenebiliyor..
Ara öğünlerimizin vazgeçilmezi olmuştur ve sağlık açısından kuru meyveler, taze meyvelerle aynı oranda sağlıklı ve son derece önemlidir. Yalnız kuru meyvelerin raf ömrü daha uzun olması nedeniyle tercih edilebilirliği daha fazladır. Aynı zamanda taze meyvelere oranla daha yüksek polifenol (antioksidan) içerir.
Birçok meyve dört gün ile bir hafta arasında dayanabilir. Elma, muz, nektar ve kavunlar başka ürünlerin yanına koyulmamalıdır çünkü başka meyvelerle sebzelerin çok hızlı çürümeye neden olabilen gazlar salıverirler.
Kuru Meyve
Bu meyveler genelde tatlılara yakışsa da çay saatlerinin vazgeçilmezi olarak kuruyemiş şeklinde de tüketilebilir. Dilerseniz hiçbir şey kullanmadan ikramlık olarak sunabilir ya da kuruyemiş ile karıştırarak zengin bir sunum elde edebilirsiniz.
Fakat bozulmaya başlayan meyvenin tadı bozulmaya, olağanın dışına çıkmaya başlar. Bozulan meyve ekşi, acı, ağır bir tadı ile rahatsızlık verir. 3 - Doku : Taze meyveler genellikle canlı, parlak, sert dokudadır. Bozulmaya başladıkça meyvelerin dokusu değişir.
Kavanozda saklanan bakliyatlar kuru, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edildiği takdirde 3 yıla kadar raf ömrü sunuyor. Yine de her ihtimale karşı üç aylık tüketiminizi esas alarak buna uygun miktarlarda depolama yapabilirsiniz.
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
Bu bağlamda içerisine yerleştirilen ürünün yüzde 200 ila yüzde 400 gibi oranlarda ömrünü uzatır. Örneğin etten bile çabuk bozulan bir ürün olan balık, vakum paketine yerleştirilip, havası alındıktan sonra derin dondurucuya yerleştirildiğinde yaklaşık olarak 2 ila 4 ay arasında taze kalabilir.
''Kurutma işlemiyle sebze ve meyvelerdeki C vitamini büyük oranda, A vitamini yüzde 30 oranında kaybolur fakat mineral içerikleri, örneğin potasyum ve fosfor artıyor. Özellikle kurutulan meyvelerin mineral oranı arttığı için kan şekerini yükseltme hızı da artıyor.
Daha da önemlisi kaynağından emin olmadığımız bazı kuru meyvelerde tüketmek ve bünyemize almak istemeyeceğimiz çeşitli kimyasal maddeler de olabilir. Tüm bu kirleticilerden sağlıklı kuru meyvelerimizi arındırmanın en kolay ve pratik yöntemi ise onları yıkamaktır. Kuru meyveleri yıkamak evet sağlıklıdır.
Mevsimine uygun meyve ve sebzeler tercih edilmelidir. Kuru baklagilleri nemli ortamda saklamalıyız. Bozulan yiyecekleri kurutarak kullanmalıyız. Bozulmaya yatkın besinler için paketleme son derece önemlidir.
Soru : Kurutarak Saklanan Besinler Uzun Süre Bozulmadan Nasıl Kalabilir? Cevap : Kurutarak saklanan besinler uzun süre, kuruyunca kaybettikleri suyun içinde ölen besinleri çürüten organizamaların yok olması ile bozulmadan kalabilir.
MEYVELERİN KARARMASINI ÖNLEMEK İÇİN LİMON SUYU
Bunu C vitamini ile önleyebilirsiniz. Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz oksijenle teması kesilir ve kararma hızı yavaşlar. Yani meyvelerinizin kararmasını önlemek için limonlu suda bekletebilirsiniz.
''Küflenmiş ekmekler ve çürümüş meyveler kanserojen madde içerdiğinden kesinlikle tüketilmemelidir. Küflenmiş bir ekmeği tüketmek doğru değildir. Çünkü küflerin birçoğu mikotoksin (küf zehiri) denilen zehirler üretirler. Bu zehirlerin yapıları pişmeyle asla bozulmaz.
Kuru meyveler kilo yapar mı? Her mevsim, arzu edilen meyvenin kuru şekilde, besin değerlerinin kaybedilmeden tüketilmesi, kilo alımına değil, kilo kontrolüne yardım eder. Doğal kuru meyve sağlıklı ara öğünler ya da atıştırmalık olarak tüketilebilir.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
O meyvede böcek beslenip ölmediğine göre insanda da hiçbir zararlı etkisi söz konusu değildir. Meyvenin içinde kurt hala yaşamayı başarmışsa demek ki meyvede zararlı madde kalmamıştır. Dolayısıyla kurtlu bir meyvenin üzerinde kimyasal madde taşımadığından emin olabilir ve daha rahat tüketebiliriz.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir.
Prof. Dr. Nazlı, meyvelerle görülen kurtçukların insanlara zarar verdiği yönünde bir bilgi olmadığını belirterek şunları kaydetti: “Zararlı olduğuna veya zehirlenme yaptığına dair bir bulguya rastlanmadı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri