Çok büyük kek kalıbı ya da borcam kullanırsanız kekiniz ince olur. Çok küçük bir kalıpta yaparsanız da sosu tamamen içine emmez. Bu nedenle orta boylarda bir pişirme kabı kullanın ve öncesinde mutlaka fırınınızı ısıtmış olun.
Eğer kekiniz yeteri kadar kabarmamışsa ya da kekiniz soğuk sosunuz sıcaksa, sos içerisine yeteri kadar işlemez ve yeterince ıslanmaz. Böyle durumlarda fazladan sos yapıp kekin üzerinde gezdirin. Böylece kek daha ıslak olur.
Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir. Böylelikle hamur kalmaktan kekinizi kurtarmış olacaksınız.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Özellikle yumurta ve tereyağının oda sıcaklığında olması son derece önemlidir. Çırpmak: İkinci püf noktası ise yumurta ve şekeri köpükleninceye kadar çırpmaktır. Şeker, yumurtanın içerisinde erimelidir. Islak kekin kıvamı, diğer kek harçlarına göre daha sıvı ve akışkan bir kıvamda olmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
SÜT İLE DAHA YUMUŞAK KEKLER YAPABİLİRSİNİZ
Kekleriniz puf puf kabarsın, yumuşacık olsun istiyorsanız, tarifinizde su yerine süt kullanabilirsiniz. Kek yaparken, kekin hamuruna biraz süt veya yoğurt gibi laktoz içeren ıslak malzemeler eklemek, hamuru daha akışkan bir hale getirir.
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
Sosu için ayırdığınız hamur karışımına yarım su bardağı süt ekleyin ve kaynatıp altını kapatın. Keki fırından çıkarın. 10 dakika kadar ılınmasını bekleyin. Ilınan kekin üzerine soğumuş olan sosu gezdirin.
Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur. Ancak yağ dokusu kazanmış kek ağızda dağılarak yumuşak bir his bırakır. Bunun yanı sıra fırını ısıtmadan keki koymak da kekin kurumasının önünü açar. Lezzetli kek yapmanın püf noktaları arasında yer alan bir diğer unsur ise fırının fansız çalıştırılmasıdır.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Kekin kabarması için ince püf noktası: Şeker tamamen gözden kaybolana kadar çırpılmalı Birçok kek tarifinin başlangıç noktası, şeker ve tereyağın çırpılmasıdır. Bu noktada şekerin tamamen gözden kaybolana dek bu işlemin devam etmesi kekin pişerken kabarması açısından çok önemlidir.
Unu eleyerek koymakta kekin kabarmasını sağlar. Un, kabartma tozu, şekerli vanilin gibi kuru malzemeleri mutlaka elekten eleyerek ekleyin. Elemek, unun havalanmasını sağlıyor. Böylelikle diğer malzemelerle daha kolay bütünleşiyor!
Kek harcının cıvık bir kıvamda olması, kekin tam kıvamlı olmasını engeller. Bu yüzden mutlaka güvenilir tarifler uygulanmalıdır. Tarifi hazırlarken malzemeleri göz kararıyla eklemek yerine, ölçüleri doğru bir şekilde kullanmaya özen gösterin.
* Yumurtalar mutlaka oda sıcaklığında olmalı dolaptan alıp direk kullanırsanız kekiniz kabarmaz. * Yumurta ve şeker iyice erimezse kek kabarmaz. *Daha büyük bir tepsi kullanacaksanız malzeme miktarını artırın kek ince olursa kabarmaz. *Keki önce dilimleyip sonra sosu dökelim.
*En son olarak un ,kakao ,kabartma tozu ,vanilyayı elekten geçirip karışımımızın içine ilave ediyoruz. *Kekimiz piştikten sonra fırından alıp 5 dk dinlendirip dilimliyoruz ve üzerine 1 bardak soğuk sütü döküyoruz. DİLERSENİZ KEKİNİZ ÜZERİNE PUDİNG ,ÇİKOLATA SOSU, VEYA BEYAZ ÇİKOLATA SOSU DÖKEBİLİRSİNİZ.
Bir kekin yumuşacık ve kabarık olmasını sağlayan en önemli unsuru şeker ve yumurta. Yumurta beyazı ve şekerin, yumurta sarısı ve şekerin ayrı ayrı ve iyi bir biçimde çırpılması sonucunda kekiniz doğal olarak kabarır.
Kek hamurunu çırpmamızı sağlayan şey: - Mikser denmektedir.
Kekinizin içinden kürdan temiz bir şekilde çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Üzerine harç yapışmışsa henüz pişmemiş demektir. Kekinizin pişip pişmediğini bıçak batırarak kontrol etmeyin. Kekinizi fırından aldıktan sonra da tamamen soğumadan dilimlemeyin.
Yumurta ve şeker köpürene kadar çırpılır. Diğer malzemeler de eklenip kek hamuru elde edilir. İstediğimiz kalıba döküp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 15/20 dakika arası pişirilir. Fırından çıktıktan bir beş dakika sonra kadar kalıptan çıkarılıp şerbeti her yerine eşit şekilde dökülür.
Önce sıvı malzemeleri, sonra un, kakao, vanilya, kabartma tozunu ekleyip karıştırıyoruz. Önceden ısıtılmış 180• fırında 25 dk pişiriyoruz. (Pişme süresi fırına göre değişebilir. ) Pişen keki 5 dk dışarıda dinlendirdikten sonra sosunu döküyoruz.
Kakaolu sıcak sosu kekin her tarafına eşit bir şekilde dökün. Islak keki bu şekilde oda ısısında soğumaya bırakın. Ardından da buzdolabında 2 saat kadar dinlenmeye bırakın.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Kekinizi fırından alın ve henüz sıcakken dilimleyip üzerine sıcak sosu gezdirin. Yani kekin de sosunun da sıcak olması oldukça mühim.
Soda kabartma tozuyla da birleşince kekin muhteşem bir şekilde kabarmasına ve sünger gibi nefis bir kıvamı olmasına yardımcı oluyor. Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması da ayrı bir etken elbette.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri