Genel işlem koşulları ya da genel işlem şartları, önceden hazırlanmış bir sözleşme metni çeşididir. Sözleşmenin taraflarından birisi, diğer tarafa, daha önceden hazırlanmış olan bir metni empoze eder. Bunun en yaygın örneklerinden birisi, kredi hesabı başvurularında görülür.
B - Genel İşlem Koşullarının Tanımı ve Unsurları
Buna göre, bir sözleşme metninin, önceden ve çok sayıda sözleşme ilişkisinde kullanılmak üzere hazır- lanmış olması, karşı tarafla müzakere edilmeksizin tek taraflı olarak belirlenmesi, genel işlem koşullarının unsurları olarak karşımıza çık- maktadır.
TBK m. 20' de ise: “Genel işlem koşulları, bir sözleşme yapılırken düzenleyenin, ileride çok sayıdaki benzer sözleşmede kullanmak amacıyla, önceden, tek başına hazırlayarak karşı tarafa sunduğu sözleşme hükümleri” olarak tanımlanmıştır.
6098 sayılı TBK 25. maddesi ile “Genel işlem koşullarına, dürüstlük kurallarına aykırı olarak, karşı tarafın aleyhine veya onun durumunu ağırlaştırıcı nitelikte hükümler konulamayacağı” belirtilmekte olup bu madde hilafında konulan kayıtlar kesin hükümsüzlük yaptırımına tabidir.
Yani genel işlem koşullarına ilişkin düzenlemeler tacirler yanında tacir olmayanlar (tüketiciler, alıcılar, müşteriler) içinde uygulanabilecektir.
İlgili 20 soru bulundu
Türk Borçlar Kanunu (“TBK”) bir yürürlük denetimi mekanizması öngörür. Genel işlem şartlarında yer alan hükümlerin TBK tarafından belirlenen yürürlük testinden geçememesi halinde bu hükümler yazılmamış sayılır.
Bunun en yaygın örneklerinden birisi, kredi hesabı başvurularında görülür. Bankalar, kredi hesabının açılmasının müşteri tarafından talep edilmesi hâlinde kabûl etmesini şart koştuğu, önceden hazırlanmış bir sözleşme metnini müşteriye sunar. Buna genel işlem şartları denir.
Genel işlem şartlarının içerik denetiminin düzenlendiği TBK m. 25'e göre, genel işlem şartlarına, dürüstlük kurallarına aykırı olarak, karşı tarafın aleyhine veya onun durumunu ağırlaştırıcı nitelikte hükümler konulamaz.
Sözleşmelerin Geçerlilik Şartları
Bir sözleşmenin geçerli olması için tarafların sözleşmeyi özgür iradeleriyle ve bilinçli olarak yapmış olmaları gereklidir. Sözleşmenin kurulabilmesi için sözleşmenin taraflarından birinin yönelttiği sözleşme yapma teklifinin diğer tarafın kabul etmesi gerekir.
Bir sözleşmede yukarıdaki geçersizlik şartlarını taşıyan bir genel işlem koşulu bulunuyorsa, Türk Borçlar Kanunun 21. Maddesi gereği, bu nitelikteki bir hüküm yazılmamış sayılacak, yani kendiliğinden geçersiz olacaktır.
Sözleşmeyi geçersiz kılan sebepler; sözleşmenin içeriğinin imkansız, hukuka ve ahlaka aykırı olması, tarafların her ikisinin veya yalnız birisinin ayırt etme gücüne ve dolayısıyla sözleşme ehliyetine sahip olmaması, şekil şartına uyulmaması, muvazaa, gerekli icazetin verilmemesi ve bazı iptal davalarıdır.
B-Mutlak Butlan (Kesin Hükümsüzlük):
Yokluk yaptırımına tabi bir hukuki işlem hiç doğmamış kabul edilirken mutlak butlanda işlem doğmuş ama geçersiz sayılmıştır. Yok işlem hiç doğmamış, mutlak butlanla batıl işlem ise ölü doğmuş bir işlemdir.
Haksız şart, tüketicilerle müzakere edilmeden sözleşmeye dâhil edilen ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketiciler aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme şartlarıdır.
Latife beyanı (Şaka beyanı): Şaka yollu sözlerle yapılan irade beyanıdır. Karşı taraf, latife beyanını anlayabilecek durumda değil ise yapılan hukuki işlem geçerli olur.
Saik yanılması, yanılmanın belirli bir kimseyle belirli içerikte bir sözleşme yapma iradesinin gerçeklere uymayan, yanlış tasavvurlar sonunda sakat oluşmasıdır. Saik yanılması, işlem iradesinin oluşumundaki yanılmadır ( Eren, s.426 ).
Denetimin uygulanması bakımından ise denetim beş- li sınıflandırmaya tabi tutulabilir; Uygunluk Denetimi, Performans Denetimi, Mali Denetim, Bilgi Teknolojisi Denetimi, Sistem Denetimi2.
GİK'in pazarlık konusu edilmesi genelde mümkün olmayacaktır. Genel İşlem Koşulu Nedir? BK m. 20: “Genel işlem koşulları, bir sözleşme yapılırken düzenleyenin, ileride çok sayıdaki benzer sözleşmede kullanmak amacıyla, önceden, tek başına hazırlayarak karşı tarafa sunduğu sözleşme hükümleridir.
İçerik denetimi, açılış sayfaları veya blog gönderileri gibi bir web sitesindeki varlıkları toplama ve analiz etme sürecini tanımlar. İçerik denetimi, bir web sitesinin envanterini tutar ve hangi içeriğin oluşturulacağı, güncelleneceği, yeniden yazılacağı veya silineceği konusunda fikir verir.
Sözleşmenin tamamlanmasının iki şartı vardır. Bunlardan birincisi, sözleşmenin kurulmuş olması, ikincisi ise, sözleşmede boşluk bulunmasıdır. Borçlar Kanunu boşluğun nasıl doldurulacağını gösteren genel bir tamamlama hükmüne yer vermemiştir. Kanundan sadece, tamamlamaya ilişkin bazı araçlar ve ipuçları çıkmaktadır.
Hukuki İşlem Türleri
İşlemler, Sağlararası-Ölüme Bağlı İşlemler, İvazlı- İvazsız İşlemler, Sebebe Bağlı Olan ve Sebebe Bağlı Olmayan İşlemler ile Taahhüt-Tasarruf İşlemleri ayrımları yapılabilir.
Aşırı Yararlanma ya da Gabin; iki taraf için borcu koşullandıran sözleşmelerde; taraflardan birinin diğerinin düşüncesizliğinden, tecrübesizliğinden veya zorda kalma halinden yararlanarak fayda etmesidir.
Tacir ve tüccar kelimeleri benzer anlamlara gelseler de aralarında farklar vardır. Tüccar alım satımla uğraşıp ticaret yapan kişidir. Kısmen de olsa kendi adına çalışması gerekir. Tacir ise mal ya da hizmeti insanların 'ayağına getiren' kişidir.
Aşağıda görüleceği üzere, işletmesi ticari işletme vasfını haiz olan kişiler tacir, işletmesi ticari işletme vasfını haiz olmayan kişiler ise esnaf olarak nitelenir. Bir işletmesi bulunmayan gerçek kişilerin ise, kural olarak, tacir sıfatını taşıması mümkün değildir.
Şirketler tacir, ortaklar değil. Ticari işletme işleten dernek ve vakıflar tacir. Kamuya yararlı dernek ticari işletme işletse de tacir değil işletmesi tacirdir. Gelirinin yarısından fazlası kamuya harcayan vakıflar ticari işletme işletse dahi tacir değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri