SGK tarafından zorunlu veya isteğe bağlı sigortalılığı bulunmayan dönemde kişilerin hanesine otomatikman yazılan genel sağlık sigortası borçlarından, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar gelir testi yaptırarak kurtulmak mümkün.
Vergi affı kanunu kapsamında GSS prim borcu ödeme ve yapılandırma işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sayfası gib.gov.tr adresi üzerinden yapılacak. Dileyen vatandaşlar, direkt olarak gelir idaresi kurumuna giderek müracaat edebilirler.
Genel Sağlık Sigortası prim borcu olanlara borç yapılandırması kapsamında af geldi. Peki yapılandırmadan kimler yararlanabilecek? Detayları Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal anlattı.
Borç tutarı 10 bin liranın altındaysa tamamı silinecek. Borcun yarısının 10 bin liranın altında olması halinde ise on bin liranın tamamı silinip, kalan kısmı tahsil edilecek. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 10 bin lira altı borcu bulunan 87 bin 103 kişi bulunuyor.
Borç anaparası, Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı bankalara 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödendiği takdirde gecikme faiz ve cezaları silinecek. Aralık 2022 tarihine kadar olan GSS prim borçlarının 31 Ağustos'a kadar ödenmemesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanacak.
İlgili 18 soru bulundu
Ödeme emrinin tebliğ edilmesini müteakip, ödeme emrinin kesinleşmesinden sonra (ödeme emrinin tebliğ edildiği tarihten sonra 7 gün geçmesinden itibaren) borç ödenmediği takdirde, SGK, icra memurları kanalıyla haciz işlemlerine başlamaktadır.
Zamanında GSS prim borcu ödenmezse, Sosyal Sigortalar Kurumu, bizzat haciz ya da icra kapsamında söz konusu prim borçlarını talep edebilir. Aksi durumda, acil servis hizmetleri haricinde kişilerin muayene ya da tedavi olmaları olanaksızlaşır.
Kanuna göre, hane içinde kişi başına gelirin asgari ücretin 3'te 1'inden az olması halinde GSS primi alınmıyor. 2022 yılı için hane içindeki kişi başına geliri 1.668 TL'nin altında olanlar GSS primi ödemekten kurtuluyorlar. Prim ödemekten kurtulmak için gelir testine girmek gerekiyor.
Eğer GSS borcu zamanında ödenmezse Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından icra ve haciz yoluna başvurulup borcun tahsil edilmesini isteyebilir. Borcun bir kısmı ödenip diğer kısmı ödenmediği zaman ise sağlık hizmetlerinden faydalanılamaz.
GSS BORCU EMEKLİLİĞE ENGEL DEĞİL AMA ÖDENMESİ ŞART
GSS borcu bulunması SGK ve Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalılara emekli aylığı bağlanmasına engel olmuyor. Ancak Bağ-Kur kapsamında emekli aylığı bağlanacak sigortalıların GSS borcunu ödemesi gerekiyor. Kısmi ve part-time çalışanlar için primler tamamlanabilecek.
SGK yasalarına göre, part-time işe sözleşmesi veya çağrı üzerine çalışanlar vb. 30 günden eksik olan günlerin sağlık primlerini kendi ceplerinden ödemek zorundadır.
Genel sağlık sigortası iptali nereden yapılır? Genel sağlık sigortasını iptal ettirmek isteyen kişinin, iptal işlemi için Sosyal Sigortalar Kurumuna gitmesi gerekir. Öncesinde geçmiş döneme ait bir borcun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Borç sorgulama işlemi e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilir.
GSS borcu sildirmek için e-devletten ya da SGK'ya herhangi bir başvuru yapma şartı aranmıyor. Borçlar otomatik olarak yapılandırılıyor. Yapılandırılan ve tahsilinden vazgeçilen borç tutarları için E-devlette 7440 Sayılı Kanun Kapsamında GSS Yapılandırma Borç Sorgulama ve Döküm Alma sayfasından T.C.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri tamamlanırken vergi affı borç yapılandırma düzenlemesi Genel Kurul'da kabul edilip Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı.
2 BİN LİRA ALTI BORÇLAR SİLİNECEK
Daha önce 2 bin lirayı aşmayan icralık borçları tasfiye edecek ve takiplerini sonlandıracak bir düzenleme yapılmıştı. Şimdi de aynı uygulama, vergi dairelerine vergi, ceza ve faiz gibi bütün başlıklarda 2 bin lirayı aşmayan borcu olan yurttaşlar için hayata geçirilecek.
VERGİ BORÇLARI SİLİNECEK Mİ, KİMLERİ KAPSIYOR? Tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçları da yine yapılandırma kapsamına alınıyor.
Ancak ödenmeyen prim borcu 60 günü yani 2 ayı geçtiği anda, kişinin sağlık hizmetlerinden faydalanması mümkün olmaz. Böyle bir durumda olan vatandaş, hastaneye başvurmadan önce prim borcunu internet üzerinden öderse, genellikle 2-3 saat içinde sağlıktan yararlanması tekrar aktif hale gelmektedir.
Genel sağlık sigortası için prim ödemelerinizi yaptıysanız, ilaçlar ve diğer gereçlerden GSS kapsamında faydalanabilirsiniz.
Daha önce hiç gelir testine girmeyen ve bu nedenle adına borç biriken kişiler, 30 Kasım 2021'e kadar gelir testine başvurur ve hane içi gelirlerinin asgari ücretin brüt tutarının üçte birinden az olduğunu tespit ettirirlerse prim borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek.
Sonuç olarak, oturmakta olduğunuz bir ev bulunmasına rağmen, evinize giren aylık gelir 3 bin 924 liranın altında ise prim ödemeden sağlık hizmeti alabilirsiniz.
Genel Sağlık Sigortası Zorunlu mu? Ülke içindeki her bir vatandaşın sağlık durumu devletin sorumluluğunda olduğu için1 Ocak 2012 yılında yapılan değişiklik ile genel sağlık sigortası yaptırmak her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için bir yükümlülük hâline getirilmiştir.
Genel Sağlık Sigortası zorunlu mudur? Ülkemizde ikamet eden Türk vatandaşları 1/1/2012 tarihinde zorunlu olarak genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır.
GSS prim borcu bulunan vatandaşlarımız, yapılandırma için ikamet ettikleri il veya ilçedeki kaymakamlıklarda hizmet veren SYDV'lere başvuruda bulunacak. SYDV'lerde yapılacak gelir testi sonrası başvuru sahibinin 31 Aralık 2023 tarihine kadar olan borcu çıkartılacak.
Recai Y. Cevap: SSK'dan prim gün sayısını ve hizmet yılını doldursanız bile Bağ-Kur prim borcu olduğu için emekli olamazsınız. Yeni yasadan yararlanıp Bağ-Kur prim borçlarınızı yapılandırırsanız, emekli olabilirsiniz.
Taksitli ödeme hakkına sahip olan kişiler 6, 9, 12 ve 18 ay olmak üzere taksit imkânlarından yararlanabileceklerdir. Taksitlerin ödemesi ise 2 ayda bir olmalıdır. En fazla 18 ay taksit taksitlendirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri