Öte yandan; çocuğun zekâsı, kişisel tercihleri, mizacı gibi psikolojik özellikleri söz konusu olduğunda genlerin etkisini bu kadar kolay gözlemlemek bu kadar kolay olmamakta ancak genetik çalışmalar gösteriyor ki sosyal ve psikolojik kişilik özelliklerinin hatırı sayılır bir kısmı aslında genetik faktörlere bağlı.
Kişilik, genetik faktörlerin çevre ile kurulan ilişkilerle birlikte şekillenmesi sonucunda oluşur. Araştırmalar insan kişiliğinin bir kısmının genetik faktörler ile şekillendiğini söyler fakat genetik faktörler yalnızca eğilimlerdir.
Ailelerimizden nesilden nesle aktarılan genlerimiz, saç ve göz rengimizi, boy ve burun gibi karakteristik özelliklerimizi belirler. Ancak aile genlerinin aktardıkları sadece fiziksel bilgiler değil.
Bilim adamları, mizacın yüzde 20 ila 60'ının genlerimiz tarafından belirlendiğini tahmin ediyorlar.
Genlerin çeşitli özelliklerine göre anne ve babadan aktarım oranları değişkenlik gösterebilir. Kimi genler daha çok anneden aktarılırken kimileri ise babadan aktarılar. Totalde bakıldığında hem anneden hem de babadan büyük ölçüde gen aktarılır. Dolayısıyla soy her ikisinden de geçer.
İlgili 28 soru bulundu
Zekayla ilgili genler X kromozomu üzerinde taşınıyor ve eğer babadan gelirse devre dışı bırakılabiliyor. Araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.
Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır.
Çünkü zekâ hem genetik hem de çevresel faktörlerden etkilenen karmaşık bir yapıdır. Bilim adamlar zekâyı etkileyen genler üzerinde birçok araştırma yapmışlardır. Sonuçlar genetiğin zekâ düzeyi üzerinde etkiliği olduğunu göstermekle birlikte, çevresel faktörlerinde zekâyı geliştirdiğini de gösteriyor.
Psikoloji literatüründe çocuğun temel olarak kişiliğinin oturduğu ve genel anlamıyla oluştuğu yaş aralığı, 5-6 yaş olarak kabul edilir. Bu yaşa kadar olan yaşantı içerisinde çocuklar, konuşmaya ve yürümeye başladıkları andan itibaren pek çok şeyi kişiliklerine katmaya başlar.
Bebek, hem görünüş hem de karakter olarak anne ve babanın birleşimi şeklindedir. Bazen annenin genleri daha sık olurken bazen babanın genlerinin daha sık olduğu görülebilir.
Çalışmayı yürüten Prof. David Z. Hambrick şöyle diyor: “Çok çalışan iki insanın başarı düzeylerinde görülen farklılığın genlerden kaynaklı olduğu anlaşılıyor. Genetik potansiyel, pratikle ancak güçlendirilir, hiç yoktan var edilemez.
Yani buradan yola çıkarak insanın irade gücünün bir bakıma biyolojik olduğu söylenebilir. Karakteristik özelliklerin sadece bir kısmı genlerden etkileniyor ancak agresiflik güçlü bir şekilde genlere dayanan bir davranış.
Kişilik, doğuştan getirilen bazı eğilimleri de kapsamakla beraber ağırlıklı olarak bebeklikten itibaren kişinin çevresindeki insanlarla kurduğu etkileşimler ve bu etkileşimler sonucu yaşadıkları ile şekillenir. Ruh bilimcilere göre kişilik, bireyin kendine özgü ve ayırıcı davranışlarının bütünü olarak tanımlanır.
California Üniversitesi'nde 140.000 denek ile gerçekleştirilen genetik analiz sonucunda; depresyon, anksiyete, şizofrenik kişilik bozukluğu, bipolar duygudurum bozukluğu, paranoid kişilik bozukluğu gibi psikolojik hastalıkların genlerimizden etkilendiği kanıtlanmıştır.
Genler, rastlantısal olarak değişiyorlar. Daha sonra bu değişim, doğada "test ediliyor". Eğer ki değişim canlıya fayda sağlıyorsa, gelecek nesillere daha çok aktarılabiliyor ve birikiyor. Eğer ki gen zararlıysa, canlı eleniyor ve o gen aktarılamıyor, birikemiyor.
Genetiğin yaşam süresinde baskın etken olmadığını biliyor muydunuz? 19. ve 20. yüzyıllarda doğmuş akrabalar üzerine odaklanılan bilimsel çalışmalarda, genetiğin kişilerin yaşam süresi üzerinde sanıldığından daha az etkiye sahip olduğu belirlendi.
Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
İki düşünceyi de incelemek gerekirse, bireyin bulunduğu ortam, vakit geçirdiği kişilerin alışkanlıkları, arkadaşlarının davranışları vb. etkenler kişinin karakterinde, davranışlarında, ve düşüncelerinde bireyin ailesinden aldığı genlerine nazaran daha büyük bir etkiye sahiptir.
Kemiklerdeki gelişme devam ettiği sürece yüz hattında değişme görülür ancak kızlarda 17-18 yaşları arasında kemik gelişiminin duruduğunu biliyorum.Erkeklerde 18-21 yaşları arasına kadar devam etmekte kızlarda 16-17 yaşlarına kadar devam etmekte ancak daha sonrası kesinlikle imkansız gibi bir şey.
Bu çalışmaya göre Birleşik Krallık'ın ortalama zeka seviyesi 100 olarak belirlendiği takdirde Türkiye'nin IQ'su 94 olmaktadır. 2019'da yayımlanan The Intelligence of Nations'da Düzen'in 2008 SPM verileri kullanılarak Türkiye'nin IQ'su 89,6 (BK'nin değeri 100 olarak alındığında) olarak belirlenmiştir.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
Zekâ düzeyinin yüzde 50 oranında genetik olduğu kanıtlandı. Şimdi araştırmacılar genlerle oynanarak "üstün zekâlar ortaya çıkar mı" sorusunu araştırıyor. İskoçya'da 3 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre insanların zekâsının yüzde 50'si genetik yapıdan kaynaklanıyor.
Kepçe kulak genetik bir hastalık olup sonradan olma olasılığı yoktur. Tamamen anne ve babanın genleri ile birlikte çocuğa aktarılmaktadır.
Kraliyet Devon ve Exeter Hastanesi'nde yapılan araştırmalar ışığında çocukların kilo geni annelerinden geçiyor. Yaklaşık 1.000 aile üzerinde tamamlanan çalışmada anne ve babaların kilo ile boyları incelendi. Elde edilen veriler hayatlarının en erken 2 yılındaki normal bebeklerle karşılaştırıldı.
Kız çocukları için anne ile babanın boyu toplanıp 13 çıkarılıyor, erkek çocuklarda ise 13 ekleniyor ve ikiye bölünüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri