Geniz eti (adenoid) büyümesi ve bu büyüme ile alakalı olarak gelişen geniz eti iltihabı, sinüzitler ve bunlar ile ilişkili olarak gelişen geniz akıntısı, çocuklarda sıklıkla ağız kokusunun meydana gelmesine sebebiyet verebiliyor. Geniz eti büyümesi ve iltihabının bazen tek belirtisi, ağızda koku oluşması olabilir.
Ağız kokusunun en yaygın sebebi kötü yönetilen ağız hijyenidir. Günlük olarak fırçalama, diş ipi kullanımı, rutin diş temizliği uygulanmadığında bakteriler ağzı istila ederek kontrolsüz bir biçimde çoğalmaya başlamaktadır. Bu durum yoğun ağız kokusuna, diş eti hastalıkları gibi ağız sağlığı sorunlarına yol açabilir.
- Bol ve sık su tüketilmesine dikkat etmek gerekiyor. - Aç kalmamak ağız kokusunu engellemede etkili oluyor. - Probiyotikten zengin gıdalar alınmasına önem vermek gerekiyor. - Ceviz, fıstık gibi çerezler, tarçın, bitkisel çaylar, nane, maydanoz, elma, salatalık gibi gıdalar ağız kokusunu önlemede yardımcı olabiliyor.
Geniz eti büyümesi vakalarında çeşitli semptomlara rastlanabilir: Burundan nefes almada güçlüğe bağlı sürekli ağızdan nefes alma. Genizden konuşma. Nefes alırken duyulan hırıltı
Yine ağız içinde meydana gelen diş ve diş eti hastalıklarına bağlı olarak da ağız kokusu gelişebilir. Bazen ağız dışından kaynaklanan kokular da olabilir; bunlar mide, burun eti ve üst solunum yollarına bağlı hastalıklardan kaynaklı meydana gelebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Ağzımın koktuğunu nasıl anlarım? Ağız kokusu yaşayıp yaşamadığınızı anlamanız için bileğinizin iç tarafına tükürün ve 10 – 15 saniye kadar bekleyin. Süre dolduktan sonra tükürüğünüzü koklayın. Eğer kötü bir koku alıyorsanız ağız kokusu yaşadığınız anlamına gelmektedir.
Yani, nefes kokusu ağız kaynaklı değil, içten gelen bir problemin neden olduğu bir durumdur. Ağız kokusu ise boğaz enfeksiyonu, diş çürükleri gibi durumların tedavi edilerek çözülmesiyle sonuçlanır.
Geniz eti - bademcik büyümeleri ve enfeksiyonları en sık 3 - 9 yaş aralığında görülmektedir. Bademcik ve geniz eti ameliyatları 3 yaşından sonra yapılması tercih edilmektedir. Ancak; eğer bebek uykuda nefes durması problemi yaşıyorsa ameliyat daha erken yaşta da yapılabilmektedir.
Geniz Eti İşitme Kaybına Sebep Olabilir
Eğer önlem alınmazsa bu klinik tablo, ilerde çocuğun ömür boyu sıkıntısını çekeceği adheziv otitis media denen soruna sebep olur. Bu hem kalıcı işitme kaybı, hem de kronik kulak akıntısı ile kişinin geri kalan yaşantısını etkiler.
Geniz eti, burun ve boğaz arasında yumuşak damağın gerisine yerleşmiş bir lenf dokusudur. Geniz eti, doğumdan itibaren büyümeye başlayarak 3 ile 5 yaşları arasında en büyük boyutuna ulaşır. Genellikle 7 yaşından sonra küçülmeye başlar ve 10-12 yaşta ileri derecede gerilemiş olur.
Reflü göğüste ve boğazda yanma hissine neden olan bir rahatsızlıktır. Yemek borusundan asit çıkması bu yanmaya neden olur. Reflü midedeki asidi ağız içine taşıyarak hem ağız kokusuna hem de ağız içi asit dengesini bozarak dişlerin sağlamlığını aşındırmaya neden olur.
Ağız kokusu tespit edilen hasta Kulak Burun Boğaz ve Diş Hekimi tarafından değerlendirilir.
Ağız sağlığınızı koruyun. Ağız kokunuzun mideden kaynaklanıyor olması ağız bakımınızı ihmal edebileceğiniz anlamına gelmez. Günde iki kez dişlerin fırçalanması ve bir ağız çalkalama suyunun kullanılması, ağız kokusuna katkı sağlayan bazı bakterileri öldürmeye yardımcı olacaktır.
Nefes kokması olarak da adlandırılan bu durum; ağız ve diş sağlığının ihmal edilmesi, boğaz enfeksiyonu, diyabet, böbrek ve karaciğer hastalıkları, uzun süre aç kalmak, reflü gibi nedenlerle ortaya çıkabileceği gibi solunum ve sindirim sistemi kanserlerinin de habercisi olabilir.
Kronik Ağız Kokusu Tedavisi
Ağız kokusu bir hastalıktan kaynaklı ise bu hastalığın tedavisi yada ağız hijyeninden kaynaklı ise gerekenlerin yapılması sonucunda tedavi edilebilir. Eğer doğru tanı konulursa yüzde doksan oranında ağız kokuları tedavi edilebilmektedir.
Bazı insanlar ağız kokusu az olsa da bu konu hakkında çok endişelenirken, bazı insanlar kendi ağız kokusunu fark etmeyebilir. Bireyin kendi nefesinin nasıl koktuğunu değerlendirmesi zordur. Bu nedenle, bazen ağız kokusunun varlığı birinci dereceden akrabalara ya da yakın arkadaşlara danışarak doğrulanır.
İlk etapta burun spreyi
Eğer bu yöntemle yapılamazsa direk grafi ile net şekilde görülebilmektedir. Yapılan çalışmalarda kortizonlu burun spreylerinin geniz etini %20-30 oranında küçültebildiği gösterilmiştir. Tam tıkayıcı boyutta olmayan ama şikayetlerin başladığı çocuklarda kullanılmaktadır.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı olanlara ilk 3 gün, sadece geniz eti ameliyatı olanlara ise 1 gün süt, püre, meyve suyu, çorba, yoğurt, muhallebi, makarna gibi ılık ve soğuk, yumuşak, sulu, tanesiz ve boğazı çizmeyecek gıdalar verilir.Kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir.
Pasif sigara içiciliği, yani anne babanın çocuğun yanında sigara içmesi, alerji ve özellikle mikroorganizmaların tekrarlayan temaslarına maruz kalma neticesinde bu lenfoid oluşumlar büyüyerek geniz etini oluşturur. Geniz eti 4-7 yaş civarında maksimum büyüklüğüne erişir ve bu yaştan sonra genellikle küçülür.
Çocuklarda geniz eti ameliyatı; genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ameliyathane ortamında gerçekleştirilen operasyon yaklaşık 20 dakika sürmektedir. Herhangi bir kesi ve dikiş uygulamalarına ihtiyaç duyulmadan yapılan geniz eti ameliyatı sonrasında hastanede kalmaya gerek duyulmamaktadır.
Geniz eti ameliyatları her zaman genel anestezi altında yapılmaktadır. Cerrahi işlem 5-10 dakika sürmekle beraber anestezi işlemleri ile birlikte toplam ameliyat süresi 45- 60 dakika civarında olmaktadır.
- Bol ve sık su tüketilmesine dikkat etmek gerekiyor. - Aç kalmamak ağız kokusunu engellemede etkili oluyor. - Probiyotikten zengin gıdalar alınmasına önem vermek gerekiyor. - Ceviz, fıstık gibi çerezler, tarçın, bitkisel çaylar, nane, maydanoz, elma, salatalık gibi gıdalar ağız kokusunu önlemede yardımcı olabiliyor.
Sarımsak ve soğan gibi güçlü kokulu yiyecekler içeren bir yemek sırasında veya sonrasında bir bardak az yağlı veya tam yağlı süt içmek kötü kokuyu önlemede faydalıdır. Portakallar diş hijyeni sağlarlar. Birçok insanda ağız kokusuna yol açan bakterileri yok etmek için yeterli tükürük üretimi yoktur.
Bu da elbette dolaylı olarak ağız kokusunu tetikliyor. Probiyetikler açısından zengin süt ve süt ürünleri, yoğurt ve kefir gibi gıdalar ağız kokusunu gidermede etkilidir. Dişlerinizi günde en 2 defa fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri