Genleşme kabı arıza yaptığı zaman motor, aşırı derecede ısınmaya başlar. Böylelikle hararet durumları doğmaya başlar. Suyun devir daim düzeninde bozulmalar meydana gelir. Gereksiz yere su tahliyesi de yapılmaya başlar ve böylelikle su deposu içerisinde su azalmaya başlar.
Su Eksilmesi. Araç seyir halindeyken hararet durumu normal seviyelerde izlenmesine rağmen araçta su kaybı olabilmektedir. Bu durum yalnızca aracın çalıştığı sırada meydana geliyorsa yedek su deposu kapağı bu noktada arızalanmış demektir.
Arıza Belirtileri
Araç çalışırken, radyatör kapağından su sızıntısı olup olmadığı gözlemlenmelidir. Radyatör kapağından su sızıntısının olması, kapağın arızalı olduğunun belirtisidir. Radyatör kapağı arıza belirtilerinden birisi de aracın hararet yapmasıdır.
Genleşme tankı kapağı, yüksek ısılara dayanıklı üretilir ve yay sistemine sahiptir. Kapak genel olarak iki görevi üstlenir. Basıncı uygun değerlerde stabilize etmek ve sızdırmazlık noktasında yeterlilik sağlamak.
Hararet yapmadıysa bir şey olmaz. Hararet yapmadıysa bir şey olmaz. Hiç bir şey olmamıştır.
İlgili 23 soru bulundu
Radyatör kapağı lüzumsuz yere su sızdırabileceği için motor soğutma suyu sürekli azalacaktır. Motor soğutma suyu ise yedek su deposundan basınç ile birlikte fışkıracaktır. Araç içerisinde hararet problemlerine yol açabilmektedir. Devridaimin doğru bir biçimde yapılmasına bir şekilde engel olabilmektedir.
Radyatör üst kapağı yanmış olabilir. Radyatör, su sızdırıyor olabilir. Radyatör boru bağlantıları gevşemiş olabilir. Motor su hortumunda delik ya da çatlak olabilir.
Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
Isıtma sistemlerinde ısınan su genleştiği ve sistem basıncı arttığı için sistem basıncı genleşme tankının basıncını yener. Genleşme tankı içerisine su almaya başlar.
O kap adı üzerinde genleşme kabı, radyatörün içindeki su azaltığında takviye yapar sistem, yada radyatördeki su ısınıp genleştiğinde fazlalık olan su o hortum vasıtasıyla radyatörden kaba dolar ve görünen su seviyesi yükselir. Aracınızda hararet yapma sıkıntısı yoksa endişelenecek bir durum yok.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Sıcak motorda radyatör kapağının açılması basınç altında iken kaynamayan suyun birden kalkan basınçla kaynamasına yol açıp conta yanmasına sebep verebilir .
Su soğutmalı motorlarda su piston yatakları yanı gömleklerin çevresinde dolaşarak motorun ısısını alır. Motorda üst kapak gevşemesi, Blok çatlaması veya silindır contasının yanmasından dolayı motordaki yanma odasında oluşan basınç su kanallarına geçerek dolayısı ile suyu dişarı atar.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
Sert hareketler ve darbe plastiğin çatlamasına neden olabilir. Bazı durumlarda, soğutucu seviye sensörü yanlış okuyabilir veya hiç okuymayabilir. Bir sızıntıdan veya sensör arızasından kaynaklansa da, radyatör yedek su deposunun değiştirilmesi gerekecektir.
Kombi peteklerinizi tam ısıtamaz devirdaimi. sağlayamaz basınç göstergenizde oynamalar olur. kombiniz alt ventilden su sızdırmaya başlayabilir.
Her kombide bulunan genleşme tankı kombi devreye girdiğinde ve su basıncı yükseldiğinde içerisindeki hava yardımı ile yükselen basıncı absorbe eder. Eğer genleşme tankında hava kalmadıysa kombi su basıncı yüksek veya kombi su basıncı düşük gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.
Genleşme tankı membran ile ikiye ayrılmış bir parçadır. Bir kısmında su bulunurken diğer kısmında hava bulunur. Zamanla membranının çürüyerek delinmesi sebebi ve içerisindeki havanın bitmesi sebebi ile arızalanmaktadır.
Peteğinizin tıkalı olup olmadığını teyit etmek için motor kaputunuzu açarak kalorifer sistemine giriş ve çıkış hortumlarını bularak hortum sıcaklıklarını kontrol edebilirsiniz. Eğer hortumların birisi sıcak, diğeri soğuk ise bu durum, kalorifer peteğinde ısıtılan suyun petekten dışarıya verilemediği anlamına gelir.
Radyatör peteği tıkalı olan bir araçta hararet göstergesinde ani yükseliş olması ihtimali artar. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, motor henüz sıcaklığını kaybetmemişken soğutucunun kapağını açmak yerine motorun soğumasını bekleyip öyle müdahale etmek daha doğru olacaktır.
Isıtma sisteminizin verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak ve evinizin ideal bir sıcaklıkta olmasını istiyorsanız radyatörlerinizin havasını almak gerekir. Radyatörlerin içerisindeki hava; radyatörlerinizin daha fazla ısı yayabilmesini engelleyerek sistemde sıkışabilir, bu sebeple havanın çıkarılması gerekir.
Aracın su kaynatması motor soğutma sisteminden kaynaklanabileceği gibi motor suyunun azalması da olabilir. Aracın gerekli vites ayarlarında kullanılmaması da aracınızın hararet yapmasına neden olabilir. Araç motorunun ısınması, radyatörde çok fazla kir birikmesi sonucu oluşabilir.
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Ama bir parantez açmak isteyirem, radiator fanı çalışınca dedi qardaşımız doğru, fan çalışanda dikkat edin fan isti hava üflüyor, yoksa soğuk hava üflüyor. Soğuk hava üflüyorsa hava kalmış sistemde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri