Genleşme tankı kapağı, yüksek ısılara dayanıklı üretilir ve yay sistemine sahiptir. Kapak genel olarak iki görevi üstlenir. Basıncı uygun değerlerde stabilize etmek ve sızdırmazlık noktasında yeterlilik sağlamak.
Genleşme kabı arıza yaptığı zaman motor, aşırı derecede ısınmaya başlar. Böylelikle hararet durumları doğmaya başlar. Suyun devir daim düzeninde bozulmalar meydana gelir. Gereksiz yere su tahliyesi de yapılmaya başlar ve böylelikle su deposu içerisinde su azalmaya başlar.
Su Eksilmesi. Araç seyir halindeyken hararet durumu normal seviyelerde izlenmesine rağmen araçta su kaybı olabilmektedir. Bu durum yalnızca aracın çalıştığı sırada meydana geliyorsa yedek su deposu kapağı bu noktada arızalanmış demektir.
Yedek su deposu kapağı içerisinde hava çıkış valfleri ve yay sistemi bulunmaktadır. Her kapağın kullanılmış olduğu sistem durumuna göre belirli bir basınç değerine ayarlanmaktadır. Bu basınç değeri genel olarak 0,8-1,1 bar arasında olmaktadır.
Radyatör kapağı arızalı olduğunda, motor içerisindeki oluşan ısıdan dolayı basıncı istenilen seviyede tutamayacak, hararetin oluşmasına, su kaçaklarının meydana gelmesine neden olacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
min in altına düşmediyse kapağı kapat devam et sorun olmayacaktır. 5 6 km de bi sıkıntı olmaz.
Genleşme tankı veya denge tankı düşük su tüketim taleplerinde hidroforun çok sık devreye girmesini engelleyerek (sistemin on/off çalışması) sistem basıncının belirli sınırlar içerisinde stabil kalmasını sağlar.
Su eksiltme varsa kaçak var, demektir. Kaçak nokta, genellikle üst kapak contasıdır. Bazen de sızdırmanın nedeni, radyatör olabilir. Radyatörde olan sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir.
Soğutma genleşme deposunun kirlenmesi, motor soğutma sıvısındaki yağın gaza karışmasından kaynaklanır. Conta su kanalı ile yağ kanalı arasındaki yüzeyin hasar görmesi, yağın motor suyuna karışmasına neden olur.
Suyun seviyesi max çizgisini sıcakken geçer normaldır, motor soğukken max çizgisinin 1 yada 2 milimetre üzerindeyse zararı yoktur. Ancak çok üzerindeyse motor sıcakken su genleşeceğinden sistem elemanları basınca dayanamaz ve bir noktadan bu hortumlar yada kelepçeler olabilir sızıntı yapmaya başlar.
Su soğutmalı motorlarda su piston yatakları yanı gömleklerin çevresinde dolaşarak motorun ısısını alır. Motorda üst kapak gevşemesi, Blok çatlaması veya silindır contasının yanmasından dolayı motordaki yanma odasında oluşan basınç su kanallarına geçerek dolayısı ile suyu dişarı atar.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Sert hareketler ve darbe plastiğin çatlamasına neden olabilir. Bazı durumlarda, soğutucu seviye sensörü yanlış okuyabilir veya hiç okuymayabilir. Bir sızıntıdan veya sensör arızasından kaynaklansa da, radyatör yedek su deposunun değiştirilmesi gerekecektir.
Eğer genleşme tankında arıza varsa sistem içindeki suyun hacmi artar ve cihazın alt kısmından su akıtmaya başlar. Özellikle kış aylarında kombi altından su akıtıyorsa genleşme tankı arızasındandır.
Su ısınıp genleştiğinde fazla su tanka dolar ve membranın diğer tarafındaki gaz basıncı yükselir. Sistem soğuduğunda ise su hacmi düşer ve büzülen su tanktan boşalır. Tanktaki gaz basıncı düşer.
Isıtma sistemlerinde ısınan su genleştiği ve sistem basıncı arttığı için sistem basıncı genleşme tankının basıncını yener. Genleşme tankı içerisine su almaya başlar.
Genleşme tankı membran ile ikiye ayrılmış bir parçadır. Bir kısmında su bulunurken diğer kısmında hava bulunur. Zamanla membranının çürüyerek delinmesi sebebi ve içerisindeki havanın bitmesi sebebi ile arızalanmaktadır.
Her kombide bulunan genleşme tankı kombi devreye girdiğinde ve su basıncı yükseldiğinde içerisindeki hava yardımı ile yükselen basıncı absorbe eder. Eğer genleşme tankında hava kalmadıysa kombi su basıncı yüksek veya kombi su basıncı düşük gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.
Tankın direkt olarak değişmesi gerekmektedir. Yeni genleşme tankı ile değişim gerçekleşir. Delik tamiri ne yazık ki yapılamamaktadır. Çünkü yapılsa dahi bir süre sonra aynı yerden aynı hasarı verecektir.
Devirdaim pompası, destek plakasına sahip iki parçalı bir ünitedir. Gövde ile arka kapak arasındaki conta su sızdırıyor olabilir. Pompanın iç mekanizmasında bir problem meydana gelmişse yine görevini yapamaz ve su kaçağına neden olur. Devirdaim pompası, arızalanmasını beklemeden düzenli aralıklarla değiştirilmelidir.
Su ekleme kabının diğer adı da genleşme kabı. Isınınca seviyenin yükselmesi normal. Soğuk seviye, motor soğukken düşüyorsa o zaman problem var.
Aracın su kaynatması motor soğutma sisteminden kaynaklanabileceği gibi motor suyunun azalması da olabilir. Aracın gerekli vites ayarlarında kullanılmaması da aracınızın hararet yapmasına neden olabilir. Araç motorunun ısınması, radyatörde çok fazla kir birikmesi sonucu oluşabilir.
Kazanlara bağlanan genleşme tankı basıncı tesisat basıncına uygun ayarlanmalıdır. İlgili yasa gereği cihazınızın kullanım ömrü 10 (On) yıldır.
Genleşme tanklarına üretim sırasında 4 bar civarında hava basılır ama kullanım yerinde tanktaki basıncın binanın koşullarına göre ayarlanması gerekir.
Kapalı genleşme tanklarının içinde bir membran bulunur. Genleşen sıcak su membranın içine girerek sistemdeki fazla su basıncını alır. Membran ile metal tank arasında basınçlı bir gaz vardır. Genellikle gaz olarak azot gazı veya kuru hava kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri