Dört Gözle Beklemek Örnek Cümle İçinde Kullanımı 1- Abimin iş için gittiği Almanya'dan dönmesini dört gözle bekliyorum. 2- Serpil, üniversiteden mezun olup iş hayatına atılmayı dört gözle bekliyor. 3- Onun büyük bir hayranıyım ve yeni kitabının çıkmasını dört gözle bekliyorum.
dört göz için benzer kelimeler
dört göz, 8 karakter ile yazılır.
DÖRT DÖRTLÜK KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle dörtdörtlük şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dört dörtlük şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle göz göregöre şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı göz göre göre şeklinde olmalıdır.
Dört gözle beklemek bir deyimdir ve özlemle, istekle, büyük merak içinde beklemek olarak ele alınır. Aynı zamanda sabırsızlıkla beklemek olarak bilinir ve kişi heyecan içinde gerçekleşecek olayı bekler. Farklı cümleler üzerinden dört gözle beklemek deyimi kullanılabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Dört Gözle Beklemek deyimi, birinin geri dönmesini beklemek ve hasret çekmek anlamına gelir. Özlem duygusunun ne kadar yoğun olduğunu anlatmak için ''dört göz'' ifadesi kullanılmıştır.
bir köyde bir çocuk yaşarmış. çocuk çok yanlız hissediyormuş. Çocuğun anne ve babası çocuğu abisi ile başbaşa bırakmışlar. bıkmadan usanmadan beklemişler. hatta öyle sabırlı çocukların adı 4gözlü çocuklar olarak yayılmış. Bundan böylede bu durumlar için 4 gözle beklemek deyimi kullanılmaya başlanmış.
İki veya daha fazla kelimenin birleşmesiyle oluşan kelimelere birleşik kelime denir. Birleşik kelimelerin anlam kayması, ses kaynaşması veya tür kayması yoluyla oluşması mümkündür. Iki gözüm de bir birleşik kelimedir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
içinde "dört tane dörtlük barındıran ölçüler" bulunduran parçanın zaman ölçüsü. çoğu zaman; mükemmel, kusursuz anlamlarındadır. porte başında ifadelendirilirken 4/4 olarak yazılmasının yanında ayrıca 'c' olarak da belirtilebilir.
Dörtlük dört satırdan oluşmuş şiirlere denir. Dörtlük şeklindeki şiirlerin her bir dörtlük kısmına kıta denmektedir. Dize ise dörtlükten farklı olarak bir satırına verilen isimdir. Dizelerdeki ölçü kavramı hece sayısı ile ilgilidir.
Örnek 1: Dört dörtlük ölçü işareti. Bir ölçüde dört adet dörtlük nota değerinde nota ya da sus olduğunu gösterir. Örnek 2: Dokuz sekizlik ölçü işareti. Bir ölçüde dokuz adet sekizlik nota değerinde nota ya da sus olduğunu gösterir.
Vazgeçmek TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
TDK sözlüğünde vazgeçmek, birleşik olarak yazılan bir kelimedir.
Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmaları her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır: TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), TDK (Türk Dil Kurumu), ABD (Amerika Birleşik Devletleri); KB (Kutadgu Bilig); TD (Türk Dili), TK (Türk Kültürü), TDED (Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi); B (batı), D ...
Baştan aşağı (Baştan ayağa) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Başından sonuna kadar; bütünüyle; tepeden tırnağa.
Bu şekilde olan ikilemeler ayrı yazılır. Göz göze doğru yazılışı da ayrı olmalıdır. Göz göze ikilemesi “göz göze” şeklinde ve ayrı yazılmalıdır.
Bu kelime genellikle dört köşe şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dörtköşe şeklinde olmalıdır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Alet ve eşya adları: balıkgözü (halka), deveboynu (boru), domuztırnağı (kanca), horozayağı (burgu), kargaburnu (alet), kedigözü (lamba), leylekgagası (alet), sıçankuyruğu (törpü), gagaburun (gemi), kancabaş (kayık), adayavrusu (tekne) vb.
Gözün aydın birleşik bir isim değil bir tamlamadır. Bu nedenle ayrı yazılmalıdır. TDK Açıklaması ile deyimin doğru yazımı "gözün aydın" şeklinde ayrı yazılır.
Yüz göz kelimesi bitişik yazıldığında yazım hatası olur. Ayrı yazılması gerekir. Bu kelime genellikle yüzgöz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yüz göz şeklinde olmalıdır.
Elle tutulur gözle görülür DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok açık, gizli bir tarafı yok. “Şu zamana kadar elle tutulur gözle görülür bir iş yaptın mı sen?”
Ecel teri dökmek tehlikeli bir durum karşısında aşırı korkmak ve büyük bir sıkıntıya girmek olarak biliniyor. Korkunun şiddetini belirtmek için genellikle bu deyim tercih ediliyor. Ecel teri dökmek deyimi genellikle mecaz anlamı ile cümlelere şekil veriyor.
Gözünü dört açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir hileye düşmemek, aldanmamak için çok dikkatli olmak. “Gözünü dört aç da kuru odun yerine yaş odun koymasınlar.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri