Canlıların sahip olduğu tüm genlerdir. Canlıların saf döl mü, melez döl mü olduklarını gösterir. Örneğin, mor çiçekli bir bezelye bitkisinin genotipi “MM” ya da “Mm” olabilir. Beyaz çiçekli bir bezelye bitkisinin genotipi ise “mm” dir.
Genotip: Karakter için etkili olan genlerin tümüne verilen isimdir. Fenotip: Canlıların hem genetik hem de çevresel faktörler yardımıyla gen sahibi olabilir. Bu sebeple canlının dış görüntüsüne ait olan genlere fenotip denir.
Anne ve babadan kromozomlarla ya da genler aracılığıyla aktarılan fiziki ya da ruhani özelliklere kalıtım adı verilir. Sadece birtakım özellikler değil birçok hastalık da kalıtımsal olarak nesilden nesle aktarılabilir. Balık pulu ve yumurtalık kanseri kalıtsal hastalıklar arasında yer alır.
dizilişi veya gen topluluklarına genotip denir. (Canlı karakterlerin oluşmasında kullanılan genlerin her türlü özelliğine genotip denir. Karakterin baskın ya da çekinik olması, saf ya da melez olması gibi).
Bütün fertlerin incelenen özelliği yönünden birbirine çok benzediğini görüp ARI (saf) döl elde etti. Bir hayvanda veya bitkide iki gen birbirine tamamen benziyorsa bunlara Arı döl denir. Örnek : Ana ve babasından sarı renk gen almış olan ve sarı renkte çiçekler veren bir bitki, arı döldür.
İlgili 30 soru bulundu
Bir organizmanın genetik varlığı (genleri) genotip olarak adlandırılır. Yine bir organizmanın çevreyle de etkileşim içinde üretilen gözlemlenebilir özellikleri fenotip olarak adlandırılır. Bireyin taşıdığı bir gen belli bir fenotipik karakterin gelişmesi için sadece potansiyeli sağlar.
Belirli bir gen için heterozigotsanız, bu, biri anneden, diğeri babadan olmak üzere genin iki farklı versiyonu alındığı anlamına gelir. Örneğin, sarı saç genini anneden, sarı saç genini de babadan alındığında, saç rengini kontrol eden gen açısından homozigot demektir.
Genotip: Soy yapı ya da Kalıt yapı organizmanın genetik yapısına verilen ad. Genetik bileşim. Bir hücrede birden fazla gen DNA vardır. Aynı DNA üzerindeki genlere bağlı genler, ayrı DNA'lar üzerindeki genlere ise bağımsız genler denir.
Örneğin albino hastalığının anne ya da babasından aktarılan genlerle geçmesidir. Bunun sonucunda cildin ve saçların sarı, beyaz ya da kahverengi olması. Albino hastalığına neden olan genler genotipin konusudur. Cilt yapısındaki ve saçlardaki renk değişimleri ise fenotipe örnek olarak gösterilebilir.
Cevap. Cevap: Genotip: Soy yapı ya da Kalıt yapı organizmanın genetik yapısına verilen ad.
Genetik özelliklerimiz hücrelerimizdeki çekirdeğin içinde bulunan kromozomlarda taşınır. Kromozomlar DNA ve özel proteinlerin birleşmesiyle oluşur. DNA, hücrenin yönetici molekülüdür ve beslenme, solunum, üreme gibi canlılık faaliyetlerini yönetir.
Genler, DNA (Deoksiribonükleik Asit) adı verilen moleküler bir yapıda bulunurlar. DNA'lar ise hücrelerimizdeki genetik bilgiyi taşıyan ve nesilden nesile aktarılan bir moleküllerdir. Genler, bu DNA zincirinde belirli bir bölgeyi temsil eder ve bir organizmanın belirli özelliklerini imler.
Kalıtım yoluyla bireyler arasındaki farklılıklar birikebilir ve bu durum türlerin doğal seçilim yoluyla evrimleşmesine neden olabilir. Biyoloji biliminde kalıtım çalışmaları genetik olarak adlandırılır.
Fenotipik özelliğe dair başka bir örnek saç rengidir. Saç renkleri buna dair genlerin kontrolü altında olup bu genler bütün bir saç rengi genotipini oluştururlar. Buna karşın bizim gördüğümüz kısım olan asıl saç rengi ise bir fenotiptir. Fenotip, organizmanın ayırt edici fiziksel bir özelliğidir.
Genotip (genotype) kavramı, bireyin her türlü çevre etkisinden bağımsız olarak sahip olduğu kalıtımsal özellikler bütününü ifade etmektedir. Bu özellikler bütünü, bireyin DNA'sında mevcut genlerin özel bir bileşkesidir.
Örneğin; yeşil tohumlu bezelyenin genotipi, “ss” şeklinde gösterilir. **Genotip: Canlının sahip olduğu genlerin tümüne denir. Diploit canlıda (2n) genotip yazılırken, her bir özellik için biri anneden diğeri babadan gelen genler aynı harfin büyüğü veya küçüğü kullanılarak iki harf ile gösterilir.
Aa) canlı heterozigot baskın, aynı genin özdeş alellerini taşıyan canlı (örn. AA) homozigot baskındır. Her iki canlının fenotipi baskın görünümlüdür.
Bir organizmanın üzerinde durulan özellikler bakımından sahip olduğu genler topluluğuna Genotip denilir. Aynı gen setine sahip iki canlı, aynı genotipe sahiptir; üzerinde durulan özellikler bakımından aynı hale sahip iki canlı ise aynı fenotiptedir.
Fenotip ya da Dışyapı, genetik (genotip) ve çevresel etkenlerin yarattığı özelliklerin canlının dış görünüşündeki yansıması. Fenotip çoğunlukla genler tarafından belirlenir ancak bazı koşullarda diğer etkenler, fenotipin genotipe yüzde yüz uymasını engelleyebilir. Bu duruma hipomorfizm denir.
DNA'nın en küçük birimi genler olduğu için genotipler de genlerce oluşturulur. Soy yapı ya da kalıp yapı olarak da bilinir. Bunların yanında bir hücrede birden fazla gen bulunmaktadır. Bu genler enzim ve protein sentezini yöneterek bireyin genel yapısını oluştururlar.
Bir canlının sahip olduğu ve yeni nesillere aktarabildiği genlerin tümüne genotip denir. Genotipe bağlı olarak, canlıların sahip oldukları özelliklerin dışa yansımış şekline fenotip denir.
Genotip: Atalardan nesiller boyu aktarılan gen yapısının melez mi, yoksa saf döl mü olduğunu belirten, bir canlının sahip olduğu tüm alel miktarına genotip denmektedir.
Genlerde aynı karakteristik özelliği kodlayan fakat farklı kodlar taşıdığı için farklı özelliklerin ortaya çıkmasını sağlayan genlerden her biri aleldir. Örneğin göz rengini belirleyen genin ela rengi ortaya çıkaran versiyonu ile kahverengi rengi ortaya çıkaran versiyonundan her biri aleldir.
ÇOK ALELLİLİK
*Bir karakteri oluşturan alel çeşidinin ikiden fazla olmasına çok alellilik denir. Örneğin tavşanlarda kürk renginin, meyve sineğinde göz renginin, insanda kan gruplarının kalıtımında ikiden fazla allel gen rol oynar.
Aynı gen çiftlerini benzer aleler şeklinde taşıyan bireylerde homozigot genotip, gen çiftlerini farklı aleler şeklinde taşıyan bireylerde ise, heterozigot genotip bulunur. Buna göre, AA ve aa genotipi sırayla, homozigot baskın ve homozigot çekinik; Aa genotipi ise heterozigottur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri