Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Bazı yaygın araştırma modelleri şunlardır: Deneysel araştırma modeli Gözlemci araştırma modeli Anket araştırma modeli Durum çalışması araştırma modeli Nicel araştırma modeli Nitel araştırma modeli Karşılaştırmalı araştırma modeli Meta-analiz araştırma modeli Durum çalışması araştırma modeli Toplumsal araştırma modeli ...
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
İlgili 34 soru bulundu
Yöntemde, araştırmanın modelinden söz edilerek çalışmanın araştırma grubu tanıtılır. Araştırmanın veri toplama araçları açıklanır ve uygulamanın nasıl yapıldığına değinilir. Toplanan verilerin hangi teknikler kullanılarak analiz edildiği yazılır.
Nitel Araştırma (Kalitatif – Qualitative Research)
Gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı araştırma türüdür. Bu tip araştırmalarda, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik bir süreç izlenir.
Nitel araştırma, yapılandırılmamış gözlem, yapılandırılmamış görüşme ve doküman inceleme gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, olgu ve olayların kendi doğal ortamları içinde gerçekçi ve bütüncül bir şekilde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırmadır (Yıldırım ve Şimşek 2005, 39).
Bilimsel araştırma yöntemi ise sorunu belirleme,gözlem,hipotez kurma,hipotezi test etme,teoriye ve genel kanunlara ulaşma gibi çeşitli aşamalardan oluşmaktadır. Araştırma,bilimsel düşünce yönteminin ışığı altında olay ve olgulara dönük olarak yürütülmesi gereken sistematik bir faaliyet biçiminde tanımlanır.
Bilimsel araştırma yöntemleri genellikle üç temel kategoriye ayrılır: Nicel, nitel ve tarihsel araştırma yöntemleri. Nicel araştırma yöntemi, sayısal veri ve ölçülebilir sonuçlar üzerine odaklanır.
Araştırma tasarımı genel anlamda ikiye ayrılır. Bunlar; keşfedici araştırma tasarımı ile sonuçlandırıcı araştırma tasarımıdır. Sonuçlandırıcı araştırma tasarımı da kendi arasında tanımlayıcı araştırma ve nedensel araştırma şeklinde ikiye ayrılır.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Nitel Araştırma kullanıcı deneyimlerini, kalitatif yöntemler kullanarak metin tabanlı incelerken; nicel araştırma sayısal veriler kullanır ve istatistiksel analiz yapar. Nitel Araştırma daha ayrıntılı veriler elde etmek için, nicel araştırma daha genel eğilimleri ölçmek için kullanılır.
Araştırma yapmak için çeşitli metodolojiler vardır; nitel ve nicel araştırma bunlardan en öne çıkan iki tanesidir. Nitel araştırma, gözlem ve görüşmeler yoluyla bir bireyin deneyimlerini ve bakış açılarını anlamaya odaklanırken, nicel araştırma sayısal verilere dayalı analizler yapar ve sonuçlar çıkarır.
Nitel araştırma, bir konuyu ölçmekten ziyade tanımlamaya çalışan bilgileri toplar. Bu tür araştırmalar, bir grafik veya çizelgede sunulan somut sayıların aksine fikirleri, görüşleri ve nitelikleri ölçer.
Durum çalışması bir nitel araştırma desenidir. Bu desen temelini Malinowski'nin çalışmalarından almıştır. Bu desenin modelleri hakkında da bilgiler verilmiştir. Ayrıca veri toplama süreci ve veri analizi hakkında da açıklamalar yapılmıştır.
Antropolojik bir yaklaşım olan etnografi ' kültür ve günlük hayatın anlamına ' odaklı bir araştırma yöntemidir. Bu tür yöntemlerin asıl amacı, bir topluluğun ( genelde küçük grupların ) kültürünü, geleneklerini, inançlarını ve davranışlarını yazılı olarak açıklamak, tanımlamaktır.
Nitel araştırma yöntemi, bir şemsiye isim olarak kendi içinde birbirinden farklı çok sayıda nitel araştırma yöntemini bünyesinde barındırır. Nitel araştırma yöntemleri bir veri toplama tekniği olmayıp farklı veri toplama tekniklerini kullanabilen, analiz edebilen metotlar olarak tanımlanır.
Nitel Araştırma Yaklaşımı
Nitel araştırma, incelediği probleme ilişkin sorgulayıcı, yorumlayıcı ve problemin doğal ortamındaki biçimini anlama uğraşı içinde olan bir yöntemdir (Guba ve Lincoln, 1994; Klenke, 2016).
Temel Araştırma, uygulamalı araştırmada karşılığını ve tamamlayıcısını bulur. Bunlar, veri üretirken ve üretilen verilere bir fayda sağlarken kullanılan iki kullanışlı araştırma yöntemidir. Çok belirgin farklılıklar vardır ve bunları anlamak, yeni bilgi yaratmak için izlenen yolu anlamanızı sağlayacaktır.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri