Sevgi emek ister, sevgi sabır ister, sevgi bilgi ister, sevgi özgürlüktür, şefkattir, yapıcıdır, birleştiricidir, anlayıştır, saygıdır, seven insan şöyle yapmalı, seven insan böyle yapmalı, aramalı, sormalı, ilgilenmeli, kıskanmalı, tamamlamalı, aynı şeylerden zevk almalı. Sevginin hiç bir tanımı yoktur.
İnsanın kendi içinde hissettiği o gerçek sevgi; kişiye ve nesneye kişinin bütün içtenliği ile davranmasıdır. Karşımızdaki kişiye onun isteklerine, hayallerine, umutlarına ve sıkıntılarına ortak olmak ve gösterilen bütün bu çabayı hiçbir karşılık beklemeden mutluluk içerisinde yapmaktır.
aşk 1. Bir kimse veya bir şeye karşı duyulan çok kuvvetli sevgi ve bağlılık, aşırı muhabbet.
Özetlersek, sevgiyi bir yaşantı, somut bir yaşamsal süreç olarak değil de, soyut bir kavram olarak gören bu tanımlamalara göre sevgi, bir kişiye ya da bir şeye karşı duyulan ilgi, bağlılık, içtenlikli yakınlık duygusu, derin sevecenlik; o kişinin ya da şeyin iyiliğini isteme, ona içten bağlanmadır.
Sevmek demek, övülesi yanlarını görebilmek ve bunları dile getirmekten büyük bir mutluluk duyuyor olmak demektir. Sevmek demek, duyulan sevgiyi emek vermeye değer bulmak demektir. Sevmek demek, konuşabiliyor ve iletişim kurabiliyor olmak, dinlemeye değer bulmak ve dinlendiğini biliyor olmak demektir.
İlgili 40 soru bulundu
Gerçek sevgi, dört elementten oluşur: iyilik, merhamet, neşe, ve sakinlik.
Sevgi, insanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu (nasıl yazılır.org). Sevginin, ötekine gösterilmesi bir eylemi gerektirir. Bu eylem zaten ayrılmış ve eksilmiş olan insanı daha da eksiltir mi yoksa var mı eder? Sevmek, bir eylemdir edilgen bir duygu değil.
Sağlıklı bir ilişki, iki kişi arasında saygı, güven ve karşılıklı destek içeren bir ilişkidir. İki kişi arasında sağlıklı bir ilişki, şunları içerebilir: İletişim: Sağlıklı bir ilişki, açık, dürüst ve saygılı iletişim yoluyla kurulur.
Öz şefkat, mindfulness (bilinçli farkındalık) pratikleri, meditasyon, kendine yönelik konuşmalar ve kendini sevgiyle doldurma gibi yöntemlerle geliştirilebilir. Ayrıca, terapi ve kişisel gelişim çalışmaları da öz şefkati güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Aşk, sevginin tutkulu ve derinlikli biçimidir. Aşkı sevgiden ayıran en önemli üç özellik, sadakat, bağlılık ve şefkattir. Sevdiğine delice bir tutkuyla bağlanan âşık onun için kendi çıkarını terk eden kişidir. Aşık olan kişide muhakeme ikinci plana düşmüş, öncelik duyguların olmuştur.
Sevgi belli temel öğeler ile ortaya çıkar. Bunlar; ilgi, sorumluluk, saygı ve empatik anlamadır. İlgiyi en güzel annenin çocuğuna olan ilgisinde görebiliriz. Sorumluluk ise saygı ile birlikte olduğunda tam anlamını taşır, yoksa müdahaleye girebilir.
Aşk, nefsanî olan duygusallıktan ziyade, kalbî olan aşırı sevginin adıdır. Bu nedenle aşık olmak insanın elinde olan bir şey değildir. Aşık olmak günah değildir. Bir hadiste, bir kadına aşık olup onu gizleyen ve kimseye söylemeden ölen birinin şehit olacağı ifade edilir.
Aşkın tanımı için "Aşırı sevgi ve bağlılık duygusu, sevgi, sevda, amor" der Türk Dil Kurumu. Demek ki aşk, içinde sevgiyi de barındıran bir his. Sevgi ise "İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu" olarak tanımlanıyor.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Biyolojik ve evrimsel bakış açısı kadar, popüler kültür de aşkın bir ömrü olduğunu ve bitmeye mahkum olduğunu söylüyor. Oysa sevgi ve aşk bitmek zorunda değil. Sevgi, bağlılık ve tatminin olduğu ilişkilerde aşk zamanla azalacağına, tersine artıyor.
Sevgi, ilişki zenginleştikçe büyür.
Emek ister. Onu büyütmek size düşer. Tohumu ektikten sonra sulamaya, yeşeren filizlere özen göstermeye benzer. Ancak saygı ve şefkat ile bezenmiş, zengin bir ilişki kurulabildiği taktirde duygu güçlenebilir.
Öz sevgi eksikliği bir çok farklı alanda kendine kıymet vermeme, hatta zarar verme, zarar gördüğünü fark etmeme gibi sonuçları olabilen koşulları çağırır. Öz sevgi eksikliği olan kişi sürekli diğerlerinin ilgisine, dikkatine ve onayına ihtiyaç duyar.
Güvensizdir, çekiniktir, uzaktır, soğuktur. Sevilmediğini hisseden kişi kendisini korumaya alır. Çevresini kuşatan sevgisizliğe öfkelidir. Gücü yeterse saldırgan, gücü yetmiyorsa ezik davranır.
İlişkide birbirinize karşı dürüst olmanız büyük önem taşıyor. Güvensizlik ve yalan üzerine kurulu bir ilişki çok uzun sürmeyecektir. Birçok ilişki, kişiler kendi karakterinden taviz etmeye başladığında bitme noktasına gelir. Karşınızdaki için değiştiğinizde kendinize yabancılaşır ve artık bambaşka biri olursunuz.
Sağlıklı bir ilişki çiftlerin birbirlerini destekledikleri bir ilişkidir. Partneriniz aynı zamanda sizin en iyi takım arkadaşın olmalıdır. Herhangi bir konuda farklı fikirlere ya da tamamen farklı hedeflere sahip olsan bile birbirinizi desteklediğiniz ve ilerletebildiğiniz bir ilişki senin için doğru olan ilişkidir.
Sağlıklı ilişki nasıl olur, sorusunun cevabı olarak; sevgi, saygı ve güvendir, diyebiliriz. Sağlıklı ilişki aslında, iki insanın sevgi, saygı ve güven içerisinde hayatı paylaşmasıdır. Sağlıklı ilişkide bireyler birlikte vakit geçirmekten keyif alır ve birbirlerinin özel alanlarına saygı duyar.
Şefkat birinin acı çekmemesini istemekse, içtenlik de o kişinin mutlu olmasını dilemektir. İçinde sevgiyi de barındırır, “içten sevgi” sözü de zaten buradan gelir. İçtenliği artırmak için içimizdeki nefreti uysallaştırmak, sevgiyi beslemek gerekir.
Freud sevgiyi “cinsel içgüdünün yansıması ve yüceltilmesi” olarak ele almaktadır. Freud'a göre yaşam içgüdüsü (Eros), ölüm içgüdüsü (Thanatos) ve libidinal enerji, insan sevgisinin kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri