Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Köfteyi yaklaşık 20-25 dakika aralıksız yoğuruyoruz, daha sonar köftenin içine 21 çeşit baharat karıştırıyoruz. Baharatın ardından köfteye son olarak doğranmış maydanoz ekliyoruz. Maydanozu da eklendikten sonar çiğ köftemiz yemeğe hazır.
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
Domates salçası, biber salçası, yoğurt, nar ekşisi, sıvı yağ ve limon suyunu ekleyerek çiğ köftemizi yarım saat kadar yoğurmaya devam edelim. Bu aşamada her malzemeyi ekledikten sonra güzelce yoğurarak yedirirseniz daha güzel sonuç elde ederseniz.
Çiğ köfte cıvık olursa ne yapılır? Eğer çiğ köfte harcınız cıvık olduysa öncelikle yoğurma sürecini uzatmanızı tavsiye ederim. Sonra biraz bekletip tekrar kontrol et, eğer hala cıvıksa biraz bulgur ekleyebilirsin ama bunu yaparken çok dikkatli olmak lazım. Çünkü bulgur şişeceğinden fazla eklemek riskli olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Püf noktası: Çiğ köfte yapılırken bulgurun şişmemesi için özellikle yaz aylarında çiğ köftenin içine buz konmalıdır. Çiğ köfte nasıl yapılır? İsot ve zeytinyağı karıştırılıp kenara alınır.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Çiğ köfte tekniğine uygun yoğrulurken.
1 saat 20 dk boyunca (ortalama) tekniğine uygun olarak yoğurma sürer.
Çiğ köfte; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
Çiğköftenin yanında içecek olarak ayran verilmelidir. Asitli içeceklerdense ayranı özellikle öneriyorum. Çiğ köfte partisini mümkün olduğunca dört beş kişiden az arkadaş grubuyla yapmayın. Çiğ köfteyi (en fazla 1 saat) yoğuracak kişinin sıkılmaması için ortamda bulunan kişiler türkü çığırmalıdır ki yoğuran aşka gelsin.
Evde Çiğ Köftenin Kıvamı Nasıl Tutturulur? Çiğköftenizi ister bulgurla ister etle yapın kıvamını tutturmanın en önemli noktası köftenin güzelce yoğurulmasından gelir. Zaten etle yapılan çiğköfteler uzun süre baharatlara birlikte yoğurulmazsa et pişmez.
Öncelikle bulguru bir kabın içinde sıcak su ile ıslatılır. Suyunu çekmiş ıslanmış bulgura sıvı yağ, sarımsak rendelenir ve diğer malzemeler koyulur ve güzel bir şekilde yoğurulur. Kıvamını almış çiğ köfteler kıvırcık serili tabağımıza şekil verilip (sıkılarak) kıvırcıkların üzerine koyulur. Limon ile servise hazırdır.
Temeli bulgur olan çiğ köftenin sırrı içine çok fazla su eklememek. Zira çiğ köfteye çok fazla su eklediğinizde bulgurlar şişer ve dilediğiniz kıvamı ve lezzeti elde edemeyebilirsiniz. Yaz aylarında su yerine buz koyarak da çiğ köftenizi yapabilirsiniz.
Dananın but kısmından sinirleri ayıklandıktan sonra 4 defa çekilmiş kıymadır . Türk Gıda Kodeksine uygun termoform tabaklarda gönderilir.
Bulgur ne kadar kalite olursa çiğ köfte de o kadar lezzetli olur. Bulgur püf noktalardan biridir. İsot olmazsa olmazlardan biridir.
İçerisindeki pekmez sayesinde tüm baharatların tadını daha net hissedeceksiniz. Baharatlar, sarımsak ve soğan suyu etin tadını daha güzel kılacak, daha yumuşacık bir et yemenizi sağlayacak.
Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
En az 10 dakika robotumuz çalışacak. Yavaş yavaş çalıştırmakta fayda var üstteki malzemeleri yavaş yavaş alıyor ki gerçekten yoğrulmuş gibi oluyor. 10 dakika sonra çiğ köftemizin kıvamı son resimdeki gibi olmuşsa hazır demektir.
Köftelerinize şekil verirken top top, çember ya da uzun silindirler halinde şekil verebilirsiniz. Burada köftelerin üzerine hafifçe bastırmayı hatta çok büyük bir köfte yapıyorsanız da ortasında küçük de olsa bir delik açmayı ihmal etmeyin. Bu şekilde pişerken küçülmelerini de önlenmiş olursunuz.
Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gündür. Sağlıklı olanı ise günlük tüketilmesidir. Süre uzadıkça köfte bayatlar. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmaz.
NOT: 1 kg bulgurdan yaklaşık olarak 3 kg çiğ köfte çıkıyor. Dilerseniz yarım kg bulgurdan da yapabilirsiniz ancak yukarıda yazılı olan malzemelerin hepsinin yarısını koymanız gerekiyor.)
Gerçek çiğ köfte rengini isottan almalı, isottan dolayı hafif siyahımsı olmalıdır. çiğ köfte yapımında hakiki çiğ köfte isotu kullananlar ve gerçek isotlu çiğ köfte sevenler iyi bilirler.
Köftenin içine bağlayıcı bir malzeme eklemeyi ihmal etmemelisiniz. Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un veya ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam ve şekil olarak belirgin farklar sağlar.
Bulgur gibi ince taneli bir malzeme olması da gerekli. Bu şartları yerine getiren iki malzeme var; mısır irmiği, darı ve pirinç irmiği.
Çiğ köfte üreticileri ekstra tuz eklememeliler. Salçadan gelecek tuz ve diğer baharatların kattığı lezzet yeterlidir. Bu durum da düzeltilirse eğer, iyi kalite belgelerine sahip, sağlıklı olarak hazırlanmış, paketlenmiş ve saklama koşullarına dikkat edilmiş çiğ köfteye diyetinizde rahatlıkla yer verebilirsiniz." dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri