Derin bir kaba konulan malzemeler yağ ve su ayrışana kadar çırpılır. Bu işlemin sonunda yağ kabın üstüne çıkmaya başlar. Bu aşamada az bir miktar soğuk su eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. Su ve yağ iyice ayrıştığında tereyağı hazır demektir.
Aldığınız tereyağı hakkında kuşkularınız varsa, tereyağından küçük bir parça alıp sıcak suya atın. Gerçek tereyağı tek parçada ufalarak erir, eğer parçalara ayrılarak eriyorsa o tereyağı değil margarindir. Gerçek tereyağını, mutfağınızda oda sıcaklığında bıraktığınızda asla tamamen erimez sadece yumuşar.
Endüstriyel Tereyağı Üretimi
Tereyağı nasıl yapılır sorusu günümüzde herkes tarafından sorulmaktadır. Tesislerde üretilen tereyağı pastörize edilmiş kremadan yapılmaktadır. Sütün santrifüjleme işleminden geçmesi sonucu krema kısmı sütten ayrılır ve bu şekilde tereyağının ham maddesi elde edilmiş olur.
"PATATES NİŞASTASI VARSA ÇABUK ERİYİP DAĞILIR"
Eğer 20 derece gibi ısılarda eriyorsa bitkisel yağ katkısında şüphe duyulabilir. Patates püresi varsa çok daha çabuk eriyip yapısı dağılabilir. Tereyağı kütle şeklinde olduğu için satın alırken dışardan anlaşılma imkanı yok. Erirken ya da keserken anlayabilirler.
İlgili 43 soru bulundu
Oda sıcaklığına çıkardığınız tereyağı, bir süre sonra eriyorsa ne yazık ki hakiki tereyağı değildir. Satın aldığınız tereyağı, tavaya atılması halinde yüksek sıcaklığa maruz kaldığında erirken köpürüyorsa gerçek zeytinyağıdır. Eğer ki tavaya attığınız yağ, köpürmüyorsa sahte tereyağıdır.
Köpürme testi: Tavada eriyen tereyağ köpürmüyorsa sahtedir
Tüketmemenizde fayda var. Zira tereyağının köpürmesinin nedeni içinde bulunan suyun yoğunluk farkından dolayı dışarı çıkması.
Tereyağı, ağırlıkça % 80-90 oranında süt yağı, en fazla % 2 oranında yağsız süt kuru maddesi, ve en fazla % 16 oranında su içeriğine sahip tuzlu olanlara ise %2 oranında tuz katılabilen bir süt ürünüdür.
Gerçek tereyağı için ihtiyaç duyulan malzeme tam yağlı çiğ süt ya da taze sütle mayalanmış ev yoğurdudur. Özellikle sık sık çiğ süt alanlar, sütü kaynatınca üzerinde biriken kaymakları biriktirip tereyağı yapımında kullanabilir.
Eski zamanlarda tereyağını üretmek için, bu işlemde kullanılacak süt bir kaba konulur ve iki gün böyle bekletilirdi, ta ki sütün kreması yüzeyde toplanıncaya kadar. Bu krema tabakası elle tereyağı yapma aşamasına geçmeden önce başka bir kaba alınır ve olgunlaşması için bir müddet daha bekletilirdi.
Genellikle 1 kilo tereyağ için 14 kilo süt kullanılmaktadır. Daha güçlü karıştırıcılarla veya daha kuvvetli çalkalama işlemlerine bağlı olarak seri üretim gerçekleştirilen yerlerde kullanılan süt miktarında azalmalar görülebilir. Bu noktada 1 kilo tereyağı için ihtiyaç duyulan süt miktarı 5 kiloya kadar düşebilir.
Gerçek tereyağı üretmek için gereken malzemelerden biri tam yağlı çiğ süt veya taze sütle mayalanmış ev yapımı yoğurttur. Eğer düzenli olarak çiğ süt alıyorsanız, sütü kaynattığınızda üzerinde biriken kaymağı biriktirip tereyağı yapımında kullanabilirsiniz.
Tereyağı ile ilgili en çok merak edilen konuların başında 1 kg tereyağı elde etmek için ne kadar süte ihtiyaç duyulduğudur. 1 kg sütten 1 kg tereyağı çıkmaz. Seri üretim tesislerinde yapılan üretim işleminde 1,5-2 kg tereyağı elde etmek için 5-10 litre arası süte ihtiyaç vardır.
Kaşıkla bir miktar alınan tereyağını kaynar suyun içerisine atın. Eğer burada tereyağı parça parça haline gelerek eriyorsa hakiki bir tereyağı olmadığını anlayabiliriz. Ancak kaynar suda tereyağının parçalanmadan tek parça olarak erimesi söz konusuysa ürünü gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz. Şayet parçalara ayrılmış bir şekilde erimeye başlıyorsa bu yağ tereyağı değildir ve margarin içeriği yüksek karışım bir yağdır.
Sade yağ; tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeler uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg'lık tereyağından ortalama 700 gram sade yağ çıkıyor.
Yoğurttan (ayrandan) yapılan, sütten yapılan. Süt tereyağı ile yoğurt mayalanmaz.
1 kg tereyağ 12 kg sütten yapılan yoğurttan elde edilebilir, ayrıca yağını aldıktan sonra elinde yaklaşık olarak 2,5 kg kadar süzme yoğurt kalır.sütün toptan fiyatının 2 tl olduğu düşünülürse 24 tl karşılığında 1 kg tereyağı (tamamen doğal) 45 tl, ayrıca 2,5 kg süzme (tamamen doğal) 30 tl elde edebilirsin.
Tereyağ yaparken çıkan suyu atmayın🥖Simit , Bazlama, Somun Ekmek yapın - YouTube. Evde tereyağ yaptığımızda çıkan o protein ,kalsiyum ve mineral deposu suyu ne yapacağımızı bilemeyiz. Bu suyu her türlü hamur işinde, yoğurt çorbası yapımında kullanabilirsiniz.
Organik bir tereyağı pastörizeden daha iyidir. Pastörize tereyağları temel besin maddesini yok eder. Pastörize edilmemiş tereyağında A ve D vitamini bulunur. Bununla birlikte Omega-3 bakımından zengindir.
Gerçek tereyağını, mutfağınızda oda sıcaklığında bıraktığınızda asla tamamen erimez sadece yumuşar. Ne kadar yumuşarsa yumuşasın şeklini de bozmaz. Eğer bir müddet sonra su gibi erimişse gerçek değildir. Sarı olan tereyağları gerçektir, beyazlar ise sahtedir gibi bir algıya kapılmayın!
Hakiki Köy Tereyağı Topak (1Kg) - 152.78 TL + KDV.
Doğal Trabzon Tereyağı
Bu yağ, köylerdeki mera ve çayırlıklarda, yöreye özgü bitkilerle ve otlarla beslenen hayvanların sütünden elde edilmektedir. Bölgenin florası ve hayvanların yeşil ağırlıklı beslenmesi sebebiyle sahip olduğu sarı renk ve aromatik lezzeti ile bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri