Gerçek verim: bir reaksiyonda sınırlayıcı reaktif tamamen tükendiğinde oluşması gereken ürün miktarıdır.
Gerçek verim genellikle, teorik verimin elde edilen yüzdesini belirten yüzde verim olarak ifade edilir.
Teorik Verim: Sentez reaksiyonu sonunda, teorik olarak elde edilmesi gereken ürünün gram cinsinden miktarıdır. Pratik Verim: Sentez reaksiyonu sonunda, elde edilen tamamen saf ve kuru ürünün gram cinsinden miktarıdır.
c) Beklenen Gelir: Sigortalı parselde beklenen verim değeri ile beklenen fiyatın çarpılması sonucu oluşan geliri ifade eder. ç) Gerçekleşen Verim: Tarım Sigortaları Havuz eksperi tarafından sigortalı parselde, hasat döneminde belirlenen verimi ifade eder.
Verimlilik çıktıların girdilere bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Bu sonuca göre de ilgili işletmenin kısmi ya da toplam verimlilik oranı tespit edilmektedir. Genel anlamdaki verimlilik formülü= Çıktı / Girdi şeklindedir.
İlgili 28 soru bulundu
Bir sistemde yapılan işin harcanan enerjiye oranıdır. Yüzde olarak gösterilir ve %100'e yakın olduğunda sistemdeki enerji kayıpları en düşük düzeydedir. Ancak pratik olarak herhangi bir sistemde enerji kayıpları kaçınılmazdır. Dolayısıyla %100 verim mümkün değil.
Verimlilik, bir teknik veya fiziksel terim olarak ifade edilir. Genellikle enerji dönüşüm verimliliği, 0 ile 1 veya %0 ile %100 arasında boyutsuz bir sayı ile ifade edilir. Verim hiçbir zaman %100'ü aşamaz, örneğin, bir devridaim makinası için.
Verim kabaca, amaçlanan ürünün onu elde etmek için tüketilen kaynağa oranı diye tanımlanabilir. Örneğin, bir konuyu öğrenmek için çalışılan zaman, belirli bir yolu katetmek için tüketilen benzin gibi. Hangi ölçütler kullanılırsa kullanılsın, verimin hep yüksek olması istenir.
Normalde Yunan alfabesindeki küçük Eta (η) ile gösterilir. Eğer enerji çıkışı ve girişi aynı birim olarak ifade edilirse verim bir boyutsuz nicelik olur. Örneğin bir ışık kaynağının aydınlatma verimliliği, belirli bir enerji girdisine karşılık elde edilen ışık akısıdır ve birimi lumen bölü watttır.
Beklenen Getiri: Hisselerin günlük getirilerinin geometrik ortalamasını verir. Geometrik ortalama n tane getirinin çarpımının n. dereceden kökü alınarak hesaplanmaktadır : Karekök[(100+100)*(100-50)] - 100 = %0 olur.
reaksiyon sonunda pratikte elde edilen ürün miktarıdır. Gerçek verim: bir reaksiyonda sınırlayıcı reaktif tamamen tükendiğinde oluşması gereken ürün miktarıdır.
Işıksal Verim (Etkinlik Faktörü) = Işık Akısı (Lümen-lm) / Güç (Watt-W), şeklindedir. Işıksal verimin hesaplanması ise oldukça basittir. Örneğin; 10 W gücünde bir ışık kaynağının ışık akısı 1000 lümen ise bu kaynağın ışıksal verimi, 1000 / 10 'dan 100 Lümen / Watt olarak hesaplanır.
Sınırlayıcı Bileşen: Reaksiyonda ilk olarak kullanılan tepken. Tepkime sırasında tamamen tükenen bileşik. Oluşan ürünlerin miktarlarını belirler. Oluşan en fazla ürün miktarı, bu tepkenin ne kadarının tepkimeye girdiğine bağlıdır.
Verim asla 1'den büyük olamaz.
Kimyasal tepkime ya da kimyasal reaksiyon, iki veya daha fazla maddenin birbiri ile etkileşmesi sonucu kendi özelliklerini kaybederek yeni özellikte maddeler oluşturmasıdır. Kimyasal olay ve kimyasal değişme kavramlarıyla eşanlamlıdır.
Kimyasal tepkimeler atomların arasındaki kimyasal bağların kopmasıyla oluşur. Kimyasal tepkimeye giren maddelere tepkiyen ve tepkime sonucu oluşan madde ürün denir.
Verimlilik göstergelerine ilişkin hesaplamalar temelde “Verimlilik=Çıktı/Girdi” eşitliğine dayanır. Bu eşitliği kullanarak, etkinliklerden başlayıp, çalışma grupları, bölümler, tüm işletme gibi çeşitli sistem düzeyleri için verimlilik göstergelerini hesaplamak mümkündür.
Verimlilik, temel olarak “toplam faktör verimliliği” ve “kısmî verimlilik” şeklinde iki çeşide sahiptir. Bu ikisinin yanında, “emek verimliliği”, “işletme verimliliği”, “sektör verimliliği”, “ekonomi verimliliği” gibi tabirlere de rastlanmaktadır.
Toplam verimlilik = Toplam çıktı / Toplam girdi formülü ile bulunmaktadır. Verimliliğinizin fazla olması için toplam çıktınızın az olması gerekmektedir. KISMİ VERİMLİLİK: Daha ayrıntılı bir şekilde hesaplama yapmanıza olanak tanınır.
Verimlilik, en yalın haliyle, aynı girdi ile daha fazla çıktı veya aynı çıktının daha az girdi ile elde edilmesidir. Çıktı, üretilecek mal veya hizmet, girdi ise çıktıları üretebilmek için kullanılacak olan kaynaklar olarak tanımlanır.
Verimlilik, kaynaklarınızdan en iyi şekilde yararlanmakla ilgilidir. Bu, işletmenizin daha az para ve daha az atıkla daha fazlasını üretebileceği anlamına gelir. Ayrıca, maliyetli hatalar yapmadan günlük olarak çalışabileceğiniz anlamına gelir. Bu yüzden verimliliği artırmanın faydalarından yararlanmak önemlidir.
Verimlilik, ölçülen performansın ideal performansa oranıdır ve matematiksel olarak şöyle ifade edilir: Aktarım sistemi (şanzıman) veya mekanizma, güç üretmez. Bunların çıkış gücü giriş gücüne eşit olduğunda ideal performansı yakalar.
Enerji verimliliği; artan enerji ihtiyacımızın karşılanmasında en temiz ve en ucuz enerji kaynağıdır. Enerji arz güvenliği ve kaynak yönetimi demektir. Üretkenlik ve daha fazla istihdam demektir. İklim değişikliği ve yoksullukla mücadele edebilmektir.
Elektrik Motorlarında Verim = Motor milinden alınan Güç / Şebekeden çekilen güç, ve Şebekeden Çekilen Güç = Motor Milinden alınan Güç + Kayıplar olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri