7.2. -A gerek / gerek ... -A: Eski Anadolu Türkçesi döneminde, gereklilik ifadesi için yaygın olarak kullanılan fiil şekillerinden biridir.
Sınavdan iyi not almak için derslerimize çalışmak gerekmektedir. Burada da görüldüğü gibi "gerekmek" anlamlı bir kelimedir. Bu nedenle "gerek" kelimesi "fiil köktür". Cevabımız fiil kök olmalıdır.
Bir kelimenin isim mi fiil mi olduğunu öncelikle anlamından anlarız. Eğer bir iş, eylem ya da oluş bildiriyorsa fiil olur eğer belirtmiyorsa isim olur. Bunun dışında kelimeye –mek –mak ekleri getirerek fiil olduğunu anlayabiliriz. Eğer anlamlı ise fiildir değil ise isimdir.
Çünkü gereklimek dediğimizde anlamlı bir kelime olmuyor ama kelimenin kökü {gerek} fiildir. Gerekmek dediğimizde anlamlı oluyor. Ama kelimenin tamamı {gerekli} isimdir.
Gereklilik Kipi (-meli, -malı)
Fiil kök ve gövdelerine -malı/-meli eki getirilmesiyle yapılır. Olumsuz “-ma, -me” ekiyle yapılır.
İlgili 40 soru bulundu
Cümle içerisindeki eylem ya da eylemlerin yapılmasının zorunlu olduğunu bildiren eklere gereklilik kipi denir. Gereklilik kipi (-meli -malı) ekleriyle oluşturulur. 1- Bu zor günlerinde herkes Mithat'ın yanında olmalı.
Türkçede gereklilik kipi bir oluşun, bir kılışın veya tasarlanan bir eylemin yapılması gereğini bildiren bir kiptir (Korkmaz, 2003: § 563). Gereklilik kipinin ana işlevi, yapılması tasarlanan bir işin gerekli olduğunu bildirmektir.
İsim fiil, fiillere getirilen '' - ma, - me, - mak, - mek, - iş, - ış, - uş, - üş,'' ekleri kullanılarak türetilen kelimeler olarak ifade edilmektedir. Bu ekleri kolay hatırlamak için şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: - ma , - ış, - mak. Bu ekleri fiil köklerine getirerek isim yapmak mümkün olmaktadır.
İsimler tek başlarına bir anlam ifade eder veya bir varlığa, kavrama, duruma ad olabilir. Fiiller ise bir iş, oluş, kılış bildiren kelime türleridir.
Dilimizde isim ad ve özne ile eş anlamlı bir kelime olarak kullanılır. Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir. Bu soruya alınan cevap o cümlenin ismi, adı veya öznesi olarak nitelendirilir.
Born {özel isim}
Rüya ismi Arapça kökenli bir isimdir.
İsim Fiil (Ad Eylem)
Eylemlere "-mak / -mek, -ış / -iş, -ma / -me" ekleri getirilmesi ile oluşmuştur. İsim fiiler ismin tüm şekilsel olan özelliklerini gösterirler. Fakat hareket ve eylem anlamlarını da yitirmezler. Yaklaşmak, okuma, görünüş, çalışma, uyuşma, sevmek, yapmak kelimeleri örnek olarak verilebilir.
İsim köklerini anlamak için kökün sonuna -mek/-mak eklerinin getirilmesi gerekir. Eğer bu ekler geldiği zaman kelime anlamsız oluyorsa o zaman isim kökü olduğu söylenebilir. Git kökünün sonuna -mek eki getirildiğinde "gitmek" olur. Bu kelime anlamlı bir kelime olduğu için fiil kökü olarak isimlendirilmektedir.
isimden fiil yapıın ekiyle türemiş bir fiildir. "Boya" isim olarak "boya~/boyab" ( <boy+a-k) kelimesinden kelime sonu "~" sesinin düşmesi sonucu Eski Anadolu Türkçesinden sonraki dönemlerde oluşmuştur.
I numaralı cümlede “güven” sözcüğü duygunun adı olarak kullanıldı. O hâlde isim köküdür.
"dokuma", "görüş", "dondurma", "sarma" gibi bazı sözcükler fiil kökenli olmakla birlikte kalıcı olarak isme dönüşmüşlerdir. Ancak cümlede fiil anlamlarını yitirmeden kullanılırlarsa mastar görevindedirler.
Öncelikle sorumuzun cevabı 2 türlüde olabilir: Çok acıktım yemek yemeliyim.(cümlesinde yemek sözcüğü kalıcı isimdir.) Sağlıklı olabilmek için yemek yemek gerekir.(cümlesinde yemek sözcüğü fiilimsidir.)
O fiilin iş fiili olup olmadığını anlamak için fiilin önüne onu kelimesini getirelim eğer anlamlı olursa o fiil iş fiilidir anlamlı olmazsa o fiil durum fiilidir.
İşte fiiller bu yönüyle varlıkların yapmış oldukları bir işi, hareketi, oluşu, durumu; kip ve şahıs eki alarak belirten sözcükler olarak karşımıza çıkmaktadır. Kalk, uyu, sus, sev, yak, yık, bak, koş, tut, dokun, vur, kaldır, taşı, çöz vs.
Cevap: Fiil köklü bir kelimedir. Yapım eki alarak başka bir anlam kazanmıştır.
Eğer cümlenin yüklemi bir varlık ise (Ahmet, Ayşe, O) İsim Cümlesi olur. Eğer cümlenin yüklemi bir ya da birkaç eylem içeriyorsa (yapmak, etmek, gelmek) Fiil Cümlesi olur.
Gereklilik, tavsiye ve bazen de zorunluluk bildirir. Bu filmi mutlaka izlemelisin. Hafta sonuna kadar bu kitabı okumalıyım. O buraya acil gelmeli.
Gereklilik kipi, dilek kiplerine dahil olmaktadır. Gereklilik kipi ile birlikte çekimlenmiş durumda olan eylemlerde iş, oluş, hareketin mutlak olarak yapılması veya yapılmaması gerekti anlamı bulunur. Eyleme gereklilik anlamı" -malı-meli" ekleri ile verilir.
Birinci gruptaki kişi ekleri zamir kaynaklı olup öğrenilen geçmiş zaman, şimdiki zaman, gelecek zaman, geniş zaman, istek kipi ve gereklilik kipi çekimlerinde kullanılır. İkinci gruptaki ekler iyelik kaynaklı olup görülen geçmiş zaman ve şart çekiminde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri