Karadeniz Bölgesi Yöresel lezzetler olarak da balık, deniz ürünleri, pide, köfte ve mısır unuyla yapılan mıhlama gibi lezzetleri sayabiliriz. Yeşilin bin bir tonunu görebileceğin muhteşem doğa manzaraları, Karadeniz yolculuğuna ayrı bir keyif katar. Artvin, Karagöl, Şavşat bölgesi dünyada eşi benzeri olmayan yerler.
Osmanlı kültürünün izlerini taşıyan mutfağıyla tanınan Sakarya'da vezir parmağı, kemalpaşa tatlısı, şambaba, şekerpare, tel kadayıf, güllaç ve sütlacın yanı sıra, incir uyutması, kuşburnu tatlısı, uhut tatlısı, kıvrım baklava taraklı da sofralardaki yerini alıyor.
Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Karadeniz'in meşhur yemekleri arsında neredeyse ilk sırayı alan kuymak herkes tarafından en iyi bilinen Karadeniz yemeği. Ancak yine de orjinaline uygun olarak bu yemeği yapmak oldukça zor. İyi bir kuymak yemeği yemek için Karadeniz gezisinde mutlaka yöresinde bu lezzeti tadın. Herkes lahana çorbasını çok sevmez.
İlgili 34 soru bulundu
Karadeniz Bölgesi genel olarak pratik ve basit bir mutfağa sahiptir. Karadeniz bölgesinde balık (özellikle hamsi) başta olmak üzere mısır, mısır unundan yapılan yiyecekler, kara lahana, taze ve kuru fasulye, kabak, patates, pirinç, fındık, tereyağı en çok tüketilen yiyeceklerdir.
Her yılın yaz aylarının sonundan itibaren yapımına başlanan pepeçura tatlısı Karadeniz mutfağının baş tacıdır.
Çay, ilin en önemli tarımsal ürünü olup ülke üretiminin %78'i Rize'den karşılanmaktadır. Dünya çay üretiminden farklı olarak Doğu Karadeniz Bölgesi'nde çay üretimi kimyasal ilaç kullanılmadan yapılmaktadır.
Karadeniz ikliminde her mevsimin yağışlı olmasında dolayı bu bölgenin yağış rejimi düzenlidir. Bu bölgede en fazla Fındık, çay, mısır ve tütün yetişir.
Karadeniz Bölgesi'nde en çok üretilen Bahçe Bitkileri Çay ve Fındıktır. Türkiye Çay üretiminin ve alanının tamamı (% 100) ve Fındık üretiminin % 89,9'u ve alanının % 79,2'si Karadeniz Bölgesi'ndedir. Çay bölgede 760.494 da alanda ve 1.266.302 ton üretimle en fazla Rize, Trabzon ve Art- vin illerinde yetiştirilmektedir.
Yörede kullanılan giysiler arasında çarık, kara lastik, potin, entari, peştamal, kuşak, mes ve lastik ayakkabı yer alır. Bunlar arasında en dikkati çekici ise köy kadınlarının entarilerinin üzerine, bellerine bağladıkları, genellikle beyaz, kırmızı, enlice çizgili veya kareli peştemallerdir.
Hasır bilezik ve telkâri usulü dokuma eşyalar, Şal, Sürmene çakısı, Bakır ibrikler, güğümler, süt tasları, kapaklı hamsi tavaları, maşrapalar, kapaklı sahanlar, tencereler ve mangallar.
Karadeniz Bölgesi'nde yaz kuraklığı ve orman yangınları yaşanmaz. Nemlilik ve bulutlanmanın fazla olması nedeniyle yıllık ve günlük sıcaklık farkları en az bu bölgededir. Dağlar kıyıya paralel uzandığından, dağların gerisinde kalan iç kesimleri deniz etkisi altına alamamış ve iklim karasallaşmıştır ve kuraklaşmıştır.
Karadeniz bölgesi denince akla gelen ilk halk oyunu ise horondur. Kendi içerisinde de farklı çeşitleri olan horon Karadeniz bölgesinde en çok oynanan yöresel oyun olarak ilk sırada yer alıyor. Karadeniz bölgesinde oynanan başlıca diğer yöresel oyunlar iseatabarı, orta Batum, kaşıklı zeybek ve bozkır halaydır.
Buna izafeten resmî mahiyete sahip "Güneşin Doğduğu Şehir" sloganıyla tanıtılmakta, Samsun 19 Mayıs Marşı ise Samsun'un resmî marşı mahiyeti taşımaktadır. Öte yandan "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak da anılmaktadır.
Bu ormanlarda yetişen ağaç türlerinin başında; kayın, kestane, gürgen, ıhlamur, akçaağaç, karaağaç, meşe, kızılağaç ve dişbudak gibi ağaçlar gelir. Bir diğer tür olan iğne yapraklı ormanlar ise genellikle bölgede bulunan dağların yüksek kısımlarında bulunur.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nin kıyı kesimlerinde çay, fındık, kivi gibi bahçe bitkileri yetiştiriciliği ile arıcılık ve balıkçılık; iç kesimlerde genel olarak tahıl, yem bitkileri, baklagiller üretimi ve hayvancılık yapılmaktadır. Çay ve kivi özellikle iç, fındık ise dış ticarete konu olmaktadır.
Pepeçura Tatlısı
Trabzon fırın sütlaç ile meşhur ama çok bilinmeyen pepçura tatlısı çok farklı bir lezzet. Siyah üzüm, süt, mısır unu karışımı piştikten sonra üzerine bolca fındık kırığı serpiştirilerek servis ediliyor.
Rize'nin vazgeçilmez tatlısı 'Pepeçura'
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri