Vatandaşlar UYAP ya da e-devlet üzerinden yapılan sorgulamada dosya görüntüle kısmında açıklamalarda “gerekçeli karar yazıldı” ifadesiyle karşılaşır. Bu ifade davaya bakan, hakimin mahkemede taraflara tefhim ettiği hüküm fıkrasına “hangi hukuki nedenlere” dayanarak ulaştığını gösterir.
Bunun için yapmanız gereken vatandas.uyap.gov.tr adresine girmek ve e devlet şifrenizi yazarak sistemi açmanız. Bu sayede Türkiye'nin her yerinde tarafınızın kayıtlı olduğu dosyaların gerekçeli kararlarını ve içerisindeki evrakları görebilirsiniz.
Ceza mahkemelerinde görülen davalarda, hükmün verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde gerekçeli kararın hazırlanması gerekir. Hukuk mahkemelerinin görev alanına giren davalarda ise gerekçeli kararın hazırlanma süresi bir aydır. İdare ile vergi mahkemelerinde de yine bu süre bir ay olarak belirlenmiştir.
Bu işlemler genelde sorgulama, başvuru ve belge alımıdır. https://www.turkiye.gov.tr/davalarim ayrıca bu linki kopyalayıp arama motoruna yapıştırıp dava dosyası sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz. Bu işlemi yaparak davanın sonucu veya durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.
Bunun için https://vatandas.uyap.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Mahkemeler ve davalar ile ilgili gerekli dosyaların incelemeleri bu şekilde yapılabilmektedir. Önceden sadece UYAP üzerinden mahkeme kararı sonucu sorgulaması yapılabiliyorken günümüzde UYAP ile e-devlet sistemi bir iş birliği içerisindedir.
İlgili 31 soru bulundu
Hukuk mahkemelerinin görev alanına giren davalarda ise gerekçeli kararın hazırlanma süresi bir aydır. İdare ile vergi mahkemelerinde de yine bu süre bir ay olarak belirlenmiştir.
Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar yazıldıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde kural olarak taraflar talep etmedikçe gerekçeli karar tebliğ edilmez.
Gerekçeli karara karşı kanunda verilen süre içerisinde kanuna başvurulmaz ise karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı kanuna başvurulma durumunda istinaf ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur.
01.11.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı HMK'nun 294. maddesinin 4. fıkrası ise; "Zorunlu nedenlerle sadece hüküm sonucunun tefhim edildiği hâllerde, gerekçeli kararın tefhim tarihinden başlayarak bir ay içinde yazılması gerekir" biçimindedir.
1) E-Devlet Şifresi ile giriş 2)Elektroniz İmza ile giriş 3)Mobil İmza ile giriş 4)E-Devlet üzerinden giriş şeklinde yapılır. Dava sonra taraf olduğunu dava dosyasının dosya numaralarını kontrol ederekve girilerek dava dosya sorgulama yapılır ve son durumu görülebirlir.
Gerekçeli karar, mahkemenin verdiği kararın gerekçesini açıkladığı yazılı belgedir. Gerekçeli karar, mahkemenin verdiği kararın hukuki dayanağını, tarafların iddia ve savunmalarını, toplanan delilleri ve bunların değerlendirilmesini içerir.
Kent Çarşı Yönetimi kararının karşıoy gerekçesinde belirtildiği gibi, kararın UYAP üzerinden görüntülenmesi, kararın tebliğ edilmesiyle aynı işlevi taşımamaktadır. Tebliğ, muhatabın resmi yollarla bilgilendirilmesi amacını taşır ve bu bilgilendirme kayıt altına alınır.
35. Yargıtay içtihatlarında belirtildiği üzere 6100 sayılı Kanun'un 297. maddesinde sayılan unsurları taşımayan hüküm geçerli olarak tefhim edilmiş bir hüküm olarak sayılmamakta, dolayısıyla gerekçeli karar tebliğ edilmeden kanun yoluna başvurma süresi başlamamaktadır (Mehmet Hanifi Şelem, B.
Dosyanızı görememenizin nedeni; 1. dosyada vekil kaydınız bulunmamakta, 2. dosyanız kapalı 4. Uyap sisteminde mükerrer kaydınız bulunduğu için bazı dosyalarınızı görememektesiniz.
Gerekçeli karar, mahkemelerin yargılamanın konusu iddia ve savunmayı, vakıa, delil ve talepleri değerlendirerek hangi yasal nedenlerle hüküm kurduğunu açıklamak üzere yazdığı kararıdır. Gerekçeli karar, mahkemelerin verdiği kararın hukuka uygun olup olmadığının denetlenmesini sağlayarak keyfiliği önler.
Mahkemece, tüm dosya kapsamına göre, davanın yasal süresinde açılmaması nedeniyle ve dava şartı yokluğundan dolayı usulden reddine karar verilmiştir. 6100 S.K. 445/4 “Elektronik İşlemler” başlığı taşıyan hükmü “Elektronik ortamda yapılan işlemlerde süre gün sonunda biter.” şeklindedir.
Kişinin makul sürede yargılanma hakkı bulunmaktadır. Gerekçeli kararın geç yazılması makul sürede yargılanma hakkını ihlal etmektedir. Makul sürede yargılanma hakkı ihlal edilen kişilerin tazminat alma hakkı bulunmaktadır. Uzun süren davanın konusunun ne olduğunun önemi yoktur.
Gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmemesi halinde hüküm kesinleşmemiş olur.
(3)Yazı işleri müdürünün görevleri şunlardır: a) Mahkeme yazı işlerini denetlemek. b) Talep halinde gerekçeli kararın tebliğini sağlamak.
Davanın tümden kabulü yada reddi söz konusu olsa bile tarafların kararın gerekçesini temyiz etmekte hukuki yararları bulunabileceğinden, bu gibi durumlarda bile gerekçeli kararın yöntemince taraflara tebliği zorunludur.
Gerekçeli Kararın Usule Uygun Tebliğinden Önce İlgili Karara UYAP Sistemi Üzerinden Erişim Sağlamak İstinaf Kanun Yoluna Başvuru Süresini Başlatmaz. kanuni (kesin) süre öngörülmüş ve bu sürenin, ilamın tebliğiyle başlayacağı özellikle belirtilmiştir. gerekmektedir.
Karara çıkmış dosyanın kapanması için, temyiz yolunun da tamamlanmış olması gerekir. Bu, ilk derece mahkemeleri, Yargıtay veya hak ihlali durumunda Anayasa Mahkemesi dosyayı inceledikten sonra gerçekleşir. Eğer temyiz yoluna gidilmezse, dosya karara çıktıktan sonra ortalama 2 ay içinde dosya kapanır.
Dava dosyası karara çıkmış demek davanın artık kesinleşmiş yani net bir şekilde sonuca varmış olduğu anlamına gelmektedir.
Kesinleşen karar, tarafınıza tebliğ edilen karardır. Kesinleşme durumunda ayrıca bir tebligat yapılmaz.Ancak ilgili Mahkemenin kalemine başvurarak, tarafınıza tebliğ edilen ilamın kesinleştiğine ilişkin şerhi alabilirsiniz.
İstinaf Dosya Durumu Açık Ne Kadar Sürer? İstinaf mahkemesi dosya durumu açık ifadesi istinaf kanun yoluna başvurulur ise dosya ortalama 12 ile 15 ay içinde sonuçlanmaktadır. Karar duruşmasında sonra 1 ay içinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazılınca taraflara tebliğ edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri