Genel olarak geri dönüşüm işlemleri dört aşamaya toplanabilir: 1- Kaynakta Ayrıştırılması: Değerlendirilebilir atıklar, oluştukları yerde çöplerden ayrılarak biriktirilir. 2- Sınıflama: Kaynağında ayrı toplanan atıklar, cam, metal-plastik ve kağıt bazında sınıflandırılır.
Geri dönüşebilen maddeler; kimyasal atıklar, cam, kağıt alüminyum, plastik, piller, motor yağı akümülatörler, beton, organik atıklar, elektronik atıklar, demir, tekstil, ahşap ve metal olarak özetlenebilir.
Bunlar: Organik evsel atıklar, meyve, sebze kabukları veya yiyecek atıklarıdır. Geri dönüşebilir evsel atıklar, kağıtlar, kartonlar, plastik şişelerden oluşan atıklardır. Tehlikeli evsel atıklar, İlaç atıkları, boya ya da vernik kutuları gibi atıklardır.
Kaynakta Ayrıştırılması: Değerlendirilebilir atıklar, oluştukları yerde çöplerden ayrılarak biriktirilir. Sınıflama: Kaynağında ayrı toplanan atıklar, cam, metal-plastik ve kağıt bazında sınıflandırılır. Değerlendirme: Atıklar, fiziksel ve kimyasal değişimler geçirerek yeni bir malzeme olarak ekonomiye geri döner.
İlgili 37 soru bulundu
Geri dönüşüm, kullanılmış ve bir daha kullanılmayacak olan maddelerin tekrar işlenmesi ve tüketici ile yeniden buluşmasına verilen isimdir. Geri dönüşüm maddelerini; plastik şişeler, araba lastikleri, kırık cam parçaları, meral parçalar ve özetle tüm kullanım ömrünü doldurmuş maddeler olarak verebiliriz.
Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir.
Evsel atık çeşitlerini birkaç gruba ayırabiliriz; organik evsel atıklar, geri dönüştürülebilir evsel atıklar, tehlikeli evsel atıklar. İlaç atıkları, boya ya da vernik kutuları gibi atıklar tehlikeli atık sınıfına giriyor.
Atıkların Sınıflandırılması
Yasal mevzuatlar açısından bakıldığında da atıkların etkisine göre sınıflandırıldığı görülmektedir. Atıklar genel olarak üç ana gurup altında sınıflandırılmakta olup, bunlar; etkileri bakımından atıklar, yapıları bakımından atıklar ve kaynakları bakımından atıklardır.
Cam, kağıt, alüminyum, kompozit, çelik, ahşap, plastik, pil, elektronik atıklar, motor yağı gibi maddeler geri dönüştürülerek tekrar kullanılabilir hale gelir bu da ülke ekonomisinde önemli bir rol oynar. Geri dönüşüm aynı zamanda ülkelerdeki katı atıkların depolanması ve taşınması gibi sorunları da engeller.
Gerekli noktalardan düzgün bir şekilde toplanan geri dönüşüme uygun malzemeler, türlerine göre sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırma, plastik, metal, cam veya kâğıt bazında gerçekleştirilir.
Atıkların bazı işlemlerden geçirilerek tekrar kullanılmasına geri dönüşüm denir. Kağıttan, tekrar kağıt üretme metallerin tekrar kullanılması örnek verilebilir. Bitkisel ve hayvansal atıkların nemli ve oksijenli ortamda mikroorganizmalar tarafından bozunarak organik gübreye dönüşmesi sonucu kompost oluşur.
Geri dönüşüm çöpe atılan bazı atıkların yeni şeyleri dönüştürülebilmesi ve bu dönüştürülen ürünlerin tekrardan insan kullanımına sunulmasıdır. Geri Dönüştürülebilir Atıklar Nelerdir? Kağıt atıklar plastik atıklar cam atıklar ve metal atıklar geri dönüşüm atıkları içinde yer alır.
Kullanılan eski, atık maddelerden tekrar kullanılabilir bir hammadde elde edilmesine "geri dönüşüm" denir. Günümüzde cam, kâğıt, plastik gibi maddeler geri dönüşümde kullanılır. Atık maddelerden bazıları tekrar aynı ürüne dönüştürülürken bazıları farklı ürünlere dönüştürülebilir.
Ofislerde kağıt, cam, plastik, metal ve genel çöp için ayrı kutular bulunabiliyor. Evlerde ise 5 farklı kutu bulundurmak zor olacağından çöpünüzü geri dönüşüm ve genel çöp olarak ikiye ayırıp cam, metal ve plastik atıklarınızı aynı geri dönüşüm kutusuna atabilirsiniz.
Atıklar alt kategorilere ayrılarak tanımlanmaya çalışılmış ve bunlar içerisinde ön plana çıkanlar sırasıyla; katı atıklar, tehlikeli atıklar, klinik atıklar, evsel tehlikeli atıklar ve diğer atıklar şeklinde değerlendirilmiştir.
KAHVERENGİ: Organik atıklar için, SİYAH: Geri dönüşemeyen atıklar için, TURUNCU: Tıbbi atıklar için poşetlerde kırmızı, kova konteynerlerde turuncu, ŞEFFAF: Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için.
Elektronik atık veya e-atık, elektronik cihazların kullanım ömrünün tamamlanması, ya da bizim bildiğimiz haliyle çöpe dönüşmesidir. Günlük hayatta kullandığımız televizyon, radyo, bilgisayar, yazıcı, çamaşır makinesi, buzdolabı vs gibi elektronik eşyalar, kullanım ömrü bittiğinde elektronik atık sınıfına girmektedir.
Geri Dönüştürülebilen Evsel Atıklar
Hammaddesi kağıt olan gazete ve kitap gibi atıklar geri dönüştürülebilir. Plastik, cam ve metal ürünler de geri dönüşümü mümkün olan atıklardandır. Ayrıca pil, akü ve bataryalar da geri dönüştürülebilir.
Genellikle geri dönüştürülen ham maddeler cam, plastik ve kâğıttır. Ham maddeleri geri dönüştürmenin ise iki yolu vardır: Benzer Bir Amaç İçin Geri Dönüşüm: Bu geri dönüşüm biçimi, cam, kâğıt ve plastik gibi ham maddelerin bu malzemelerden yapılmış yeni ürünlere dönüştürülmesini içerir.
Karton, cam, metal, plastik gibi maddeler atık olarak sınıflandırılabilir. Atıkların yeniden değerlendirilmesi ancak geri dönüşüm ile sağlanır. Geri dönüşüm, yeniden değerlendirilme imkanı olan bu atıkların fiziksel veya kimyasal işlemlere tabi tutularak ikinci bir hammaddeye dönüştürülmesine denir.
Geri dönüşüm metal, cam, plastik ve kağıt gibi kullanılmış maddelerin tekrar işlenmesidir. Bu sayede bu ürünler tekrar kullanılabilir ve yeni üretimler gerçekleştirilebilir. Bu işlem fabrikalarda gerçekleştirilmektedir. Geri dönüşüme dahil olan bu maddeler toplanarak fabrikalara götürülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri