Geri dönüşüm kutusuna, gazete, dergi, mecmualar, defter, kitap, not kağıtları, kartonlar, koliler, beyaz kağıtlar, kağıt torbalar ve mukavvalar atılabilir ancak yağlı ve ıslanmış kağıtlar, karbon ve faks kağıtları, duvar kağıtları, yapıştırma bantları, kullanılmış kağıt havlu, tuvalet kağıdı gibi kağıtlarla kullanılmış ...
KAHVERENGİ: Organik atıklar için, SİYAH: Geri dönüşemeyen atıklar için, TURUNCU: Tıbbi atıklar için poşetlerde kırmızı, kova konteynerlerde turuncu, ŞEFFAF: Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için.
Kâğıt-karton ürünler kullanım ömrünü tamamladıktan sonra kâğıt-karton atık olarak nitelendirilirler. Örneğin yazışma kâğıtları, karton koliler, kâğıt peçete ve havlular, defterler vb. kullanım ömrünü doldurduktan sonra kâğıt atık olarak değerlendirilirler.
İlgili 44 soru bulundu
Malzeme cinslerine göre ayrı biriktirme yapılması durumunda kağıt atıklar için mavi, cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı ve metal atıklar için gri renk sıfır atık kutusu veya etiket kullanılır.
Düzenlemeyle her atık, özelliklerine göre depolarda biriktirilecek. - Mavi Kutu: Kağıt ve karton kutular, gazeteler, dergiler, kitaplar, yazı ve çizim kağıtları, plastik şişeler, plastik kutular, metal (alüminyum) içecek kutuları, metal (çelik) gıda kutuları, cam içecek ve gıda şişeleri, cam kavanozlar.
Geri. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin ve lisans almış geri dönüşüm tesisleri, cam atıkları almakla yetkili işletmelerdir. Ancak cam atıkların bedelleri diğer ambalaj atıklarından çok düşüktür. Bu nedenle endüstriyel miktarlarda ve türlerine göre ayrıştırılmış olduklarında ekonomik olarak getiri sağlayabilir.
Siyah veya Gri Kutu: Geri kazanım yapılamayan artık atıklar veya ev çöpleri ve geri dönüşüm edilemeyen diğer tüm atık türleri (örneğin porselen, hijyenik ürünler, kirli ambalajlar, hasarlı ayakkabılar veya ev eşyaları, elektrikli süpürge torbaları, bebek bezleri, sigara izmaritleri, cam gözlükler).
Ambalaj atıklarının malzeme cinslerine göre ayrı biriktirilmesi halinde kullanılacak biriktirme ekipmanlarında (geri dönüşüm kutularında) cam için yeşil ve/veya beyaz, kağıt için mavi, plastik için sarı, metal için gri renk kullanılır.
Geri Dönüşüme Gönderin
Eskiyen kıyafetlerin ne yapılabileceği konusunda en çevre dostu seçenek daima geri dönüşüm. Birçok belediye şehrin hemen her noktasına yerleştirdiği giysi geri dönüşüm kumbaralarında atık giysileri topluyor ve dönüşüm tesislerine iletiyor.
Evsel atıklar “SİYAH”, Ambalaj, ilaç ve serum şişesi gibi cam atıklar ise “MAVİ” torbada toplanır.
Cam ambalajların ortalama %25'inin geri dönüşümlü cam olabilmesi mümkündür. Yeşil maden suyu şişelerinde geri dönüşüm oranı %90'lara kadar çıkabilmektedir. İki adet şişeyi geri dönüştürdüğümüzde yaklaşık olarak; 1 litre suyu kaynatmak için harcanan enerji miktarı kadar tasarruf etmiş oluruz.
Bu bakımdan mavi kağıtlar, sarı plastikler, kırmızı tehlikeli maddeler ve piller, yeşil camlar, kahverengi organik atıklar, siyah olan ise dönüştürülmeyen ev atıkları içindir.
Geri dönüşüme yollanan kağıtların temiz olması gerekir. Makyaj temizleme mendili, bebek bezi, ped, tuvalet kağıdı, peçete, kağıt havlu ve ıslak mendil gibi kozmetik ve hijyenik kağıtlar ve kirlenmiş her türlü kağıt geri dönüşüm kutusuna değil çöpe atılmalıdır.
Yönetmelik kapsamında ülkemizde Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların çöp olmadığı ve gerekli toplama noktaları, getirme merkezleri veya elektronik atık konteynerlarına atılması gerektiği ve bu konuda yapılması gerekenler açıkça belirtilmiştir.
Belediyelerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilmiş kuruluşların veya lisanslı firmaların belirlemiş olduğu toplama noktalarına (atık getirme merkezleri, AVM vb.) götürülür veya götürülmesi sağlanır.
Evsel atıklar “SİYAH”, Ambalaj, ilaç ve serum şişesi gibi cam atıklar ise “MAVİ” torbada toplanır.
Tehlikeli atıklar; bileşiminde insan sağlığı ve çevre için tehlikeli olan ve zararlılık potansiyeli taşıyan maddeleri içeren, maden ve petrol üretiminden, tarımdan, endüstriden, evsel faaliyetlerden, arıtılmış veya arıtılmamış çamurlardan kaynaklanan atıklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri