Geri dönüşüm, yeniden değerlendirilme imkânı olan atıkların fiziksel ve kimyasal işlemlere tabi tutularak ikinci bir hammaddeye dönüştürülmesi ile sağlanır. Geri dönüşümde amaç, kaynakların aşırı kullanımını önlemektir aslında. Böylelikle çöp miktarı azalır; çevreye fayda sağlamak yolunda ciddi bir adım atmış oluruz.
Geri dönüşümle hem doğayı hem de kaynaklarımızı koruruz.
Plastik ambalaj atıklarının geri kazanılması sonucu ise petrolden tasarruf sağlanabilmektedir. Dönüşen her ton cam için ise, 100 litre petrol tasarrufu sağlanır. Metal ambalajları ve ahşap ambalajları geri dönüştürerek doğal alanlarımızı bozulmadan koruyabiliriz.
Geri kazanım ile, hammadde tüketimi azalacağından doğal kaynakların korunması sağlanmaktadır. En ekonomik bertaraf yöntemi olan geri kazanımda enerji tasarrufunun sağlanmasının yanı sıra, katı atık haline dönmüş katı atığın miktarı hacimsel olarak azaltılır. Bu da deponi alanının ekonomik ömrünün uzamasını sağlar.
Geri dönüşümün uygulanması ile çöplere giden atık miktarında azalma sağlanarak. bu atıkların taşınması ve depolanması işlemleri için daha az miktarda alan ve enerji kullanılmış olur. Evsel atıkların yaklaşık yoğunluğu 0,6 kg/m3 iken, ambalaj atıklarının yoğunluğunun yaklaşık 0,3 kg/m3 olduğu görülmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Geri dönüşüm faydaları, hem sosyal hem de ekonomik anlamda dünya genelini etkileyebilecek bir potansiyele sahiptir. Bu faydalardan ilki çevre sağlığıdır. Geri dönüşüm sayesinde doğaya bırakılan atık madde miktarı büyük oranda azalır ve buna ek olarak israfın da önüne geçilmiş olur.
Geri dönüşüm denilince akıllara atıkların kağıt, plastik, metal gibi çeşitli şekillerde kategorize edilmiş çöp kovalarına atılması gelse de durum bu kadar basit değildir. Geri dönüşümü çok daha etkili hale getirmek için atık sınıflandırmasının dış mekanlardan değil yaşam alanlarından başlaması son derece önemlidir.
Cam, kâğıt, alüminyum, plastik ürünler, metaller, tekstil ve ahşap ürünleri, organik atıklar, piller ve elektronik atıklar, araç lastikleri ve kauçuk malzemeler, bitkisel yağlar ve motor yağları tekrar kullanılmak üzere geri dönüştürülebilir.
Çevre kirliliği: Geri dönüşüm yapılmazsa, atıklar doğaya bırakılır veya depolanır ve çevreye zararlı maddeler içerebilir. Enerji kaybı: Geri dönüşüm yapılmazsa, atıklar enerji kaybına neden olur ve doğal kaynakların tasarruflu kullanımına engel olur.
Birçok tek kullanımlık ürünün tekrar kullanılması enerji ve hammadde tasarrufuna katkı sağlar. Üretilmesi gereken ürün sayısını azaltır. Atıkları yok etmek için harcanan para ve emekten tasarruf edilir. Yeniden kullanım, gelişmemiş ekonomilerde insanların gelir sağlaması için bir araç olabilir.
GERI DÖNÜŞÜM, UZUN VADEDE VERIMLI BIR EKONOMIK YATIRIM OLARAK DEĞERLENDIRILIYOR. HAMMADDENIN AZALMASI VE DOĞAL KAYNAKLARIN HIZLA TÜKENMESI SONUCUNDA OLUŞACAK EKONOMIK PROBLEMLERE ÇÖZÜM OLARAK GÖSTERILEN GERI DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜ, YENI IŞ IMKÂNLARI DA SAĞLIYOR.
Maddeler, işlemler esnasında temel özellikleri değişmezse, neredeyse sınırsız olarak geri dönüştürülebilir. Ancak ürün, daha düşük kaliteli bir ürüne indirgenir veya miktarı azalırsa, geçirebileceği geri dönüşüm ne yazık ki sınırsız olmamaktadır.
Genellikle geri dönüştürülen ham maddeler cam, plastik ve kâğıttır. Ham maddeleri geri dönüştürmenin ise iki yolu vardır: Benzer Bir Amaç İçin Geri Dönüşüm: Bu geri dönüşüm biçimi, cam, kâğıt ve plastik gibi ham maddelerin bu malzemelerden yapılmış yeni ürünlere dönüştürülmesini içerir.
Geri dönüşüm, bizim başka bir işe yaramayacağını düşünerek, “çöp” değimiz atıkların, mesela şişelerin, kâğıt ve kartonların, süt kutularının, plastik kapların, metal kutuların, ahşap kasaların çeşitli işlemlerden geçirilerek tekrar kullanılabilir hale getirilmesi anlamına gelir.
Kağıt, plastik, cam ve metal kullanılarak üretilen ambalajlarda uygulanacak olan sistemle ambalajlar markete ya da diğer teslim noktalarına iade edildiğinde ücretini alacak.
Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir.
Geri dönüşümün en önemli amacı, atık çöp miktarını azaltmak ve kaynakların tükenmesini önlemek, kaynakların lüzumsuz kullanımının önüne geçmektir. Geri dönüşüm, katı atıkların taşınması ya da depolanması gibi sorunların da engellenmesini sağlar. Kaynakların olumlu yönde kullanılması çevreye, ekonomiye katkı sağlar.
Geri dönüşüm, malzeme üretiminde endüstriyel işlem sayısını azaltmak suretiyle enerji tasarrufu sağlar. Geri dönüşüm sırasında uygulanan fiziksel ve kimyasal işlem sayısı, normal üretim işlemlerine göre daha az olduğu için, geri dönüşüm ile malzeme üretilmesinde önemli bir enerji tasarrufu sağlanır.
Geri Dönüşümün Çevreye Katkıları;
Sera gazı emisyonunun düşmesine neden olarak küresel ısınma konusunda önemli bir katkı sağlar. İnsan sağlığına zarar verecek çöp atıklara engel olunur böylece doğaya destek çıkarak sağlığımıza da katkı sağlamış oluruz.
Her atık, kendisini oluşturan maddelerden mütevellit, doğadaki serüveninin son bulması için farklı zamanlara ihtiyaç duyar. Bir elma çöpü için 2 ay yeterliyken; plastik bir şişe için 450 yıl, bebek bezleri için 550 yıl, alüminyum kutular için 200-300 yıl geçmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri