Şişarka. İsmi her yerde kullanılır, ama anlamı İzmirce'de kırmızı biberdir.
genelde salamurası yapılan, kalın etli kırmızı bir biber çeşidi.
'İzmirce'de, 'İzmirliler'in sigortalarını attırmak' anlamına gelen cümle. Asfalya kelimesi Yunanca sigorta anlamına gelir ve çoğu İzmirli, elektrik sigortası yerine asfalya kelimesini kullanmaktadır.
İhracatçı Ercan Boztepe, ilk olarak Almanya'da yaşayan Türklere sattıkları kapyanın gümrükten geçebilmesi için bir isim gerektiğini anlatıyor ve “Biz de İspanyolca biber anlamına gelen Capia sözcüğünden bu ismi türettik” diyor.
Her ne kadar 'Klorak' bir çamaşır suyu markası olsa da İzmir'de çamaşır suyuna klorak denir. Rumcadan gelen asfalya, sigorta kutusunun adıdır.
İlgili 42 soru bulundu
3. Domat. Adından da belli domates olduğu.
yemiş ise meyvedir. izmir ve aydın bölgelerinde özellikle bolca incir yetiştiği için çokca incir yerine yemiş isim olarak kullanılmaktadır.
Biber Salçalık, etli yapısı ve kırmızı rengiyle Türk mutfağında en çok tercih edilen sebzelerin arasında sayılıyor. Oldukça lezzetli bir sebze olarak ön plana çıkan salçalık kapya biber, doğal yapısıyla yemeklere enfes bir tat katıyor.
Çiğ veya pişmiş olarak tüketilir.
Biber aynı zamanda kalorisi düşük yiyecekler arasındadır.
Karaisalı biberi dünyanın en kaliteli yağlık biberi. Halkın deyişiyle salçalık biberi" dedi.
Simit veya İzmir'de kullanılan ismiyle gevrek, susamla kaplı yuvarlak biçimli ekmeklere verilen genel addır. Türkiye dahil olmak üzere Orta Doğu ve Balkanlar'da yaygın olarak tüketilmektedir.
Bu yüzden gevrek ismi ona çok yakışır. Belki gevrekten bile daha şaşırtıcı bulunan İzmirlilerin ay çekirdeğine çiğdem demesidir.
izmir'de tel tokaya verilen isim.
Kahramanmaraş'ın meşhur kırmızı pul biberi, “İpek Biber” olarak da anılıyor. Yöre ikliminde meşhur rengini, lezzetini ve aromasını kazanıyor, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.
Kapya biber, diğer bir adı ile kırmızı biber yağ yakıcı etkisi kanıtlanan süper besinlerdendir. Halk arasında kırmızı biber olarak anılan, büyükçene; dolması ve bir de közlendikten sonra sarmısak ve zeytinyağı ile yapılan mezesi nefis olan biber türüdür.
Capsicum (/ˈkæpsɪkəm/), ya da biber, patlıcangillerden (Solanaceae) bir cins. Bu cinsin türleri, binlerce yıldır yetiştirildikleri Amerika kıtasına özgüdür. Capsicum dünya çapında yetiştirilmekte ve birçok mutfakta kullanılmaktadır.
Dünyanın her yerinde yetişebilen kırmızı biber, mineral ve vitamin açısından oldukça zengindir. Yeşil bibere göre daha tatlı olan kırmızı biber, vücut sağlığını destekleyici içeriklere sahiptir. C vitamini bakımından zengin olan kırmızı biber, ülkemizde ve dünyada sıklıkla tüketiliyor.
C vitamini, beta karoten, kapsaisin ve antioksidan deposu olan kırmızı biber, metabolizmayı hızlandırıyor, kötü kolesterolü düşürüyor, ağrı gidermeyi sağlıyor, vücut direncini artırıyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Kırmızı bibere acılığını veren kapsaisin eklem ağrılarını ve zona hastalığının neden olduğu sancıyı dindirmeye yardımcıdır. Kapsaisin romatizma, siyatik nöralji, sırt ağrısı ve lumbagoya karşı genellikle dıştan uygulanan ilaçlarda kullanılır.
Ben Kale biberi diye bilinen etli biberden yaptım. Denizli'nin Kale ilçesinde yetiştiği için bu isimle anılır. Kalelilerin biber kızartmasına "tatar" demesiyle süregelmiştir. "Tatar" ismiyle bizim buralarda meşhur olan, çok basit ve lezzetli bir tarif.
Kapya biberlerinizin renginin kızarmasını sağlamak adına sürekli güneşli alanlarda muhafaza ettiğiniz saksılarınızı ara ara döndürerek biberlerin her tarafının güneş ışığı aldığından emin olmalısınız. Biber bitkinizi gölgeden ve şiddetli rüzgarlardan korumalısınız.
Kapya ulaşılması kolay ve çok faydalı bir sebzedir. İnsan sağlığına birçok olumlu etkisi vardır. Kapya biber, C vitamini sayesinde güçlü bir idrar söktürücüdür. Düzenli olarak idrar yapmak hem vücuttaki toksinleri atar, hem de kan basıncını dengeleyerek tansiyonu düzene sokar.
Bardacık inciri dünya üzerinde yetişmiş olan en özel incir türüdür. Bu özel incir Ege'nin dağ köylerinde yetişmektedir. Özellikle İzmir'in köylerinde bulunur. İzmir ve çevresinde yaşayanlar tarafından çok fazla bilinir.
sebeplerine gelirsek; izmir'in aldığı yoğun göçün yanı sıra yanında 2000'li yılların sonunda izmir'de zincir marketlerin iyiden iyiye yaygınlaşmaya başlaması sonucunda çiğdem alışverişini daha önce kuruyemişçilerden yapan insanların maddi sebepler nedeniyle buralara yönelmesi bu kültürü sekteye uğratmıştır.
izmirlilerin kullandığı deyimdir ve siniri bozuk olmak anlamını taşımaktadır. sinirlenen kişinin karşısındakine ''asfalyamı attırma haaaaa!'' ya da ''şimdi asfalyamı attıracaksın'' gibi ifadelerle anlattığı tehditkar konuşması,fırtınadan önceki sessizlik gibidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri