Geri gönderme merkezlerinde bulunan kişilerin ulusal ve uluslararası mevzuatlar kapsamında bazı hak ve güvenceleri vardır. Geri gönderme merkezinde bulunan kişilerin, beslenme, sağlık, telefonla iletişim kurma ve psikolojik destek talep etme gibi hakları vardır.
Geri gönderme merkezlerinde yabancılara telefon hakkı tanınmamakta ya da mesai saatleri içinde yalnızca bir defa tanınmaktadır. Telefon kartlarının, ücretsiz olmasına rağmen belli kişilere verildiği, bu kişiler tarafından fahiş ücretlerle satıldığı yönünde iddialar iletilmektedir.
Deport Kararı Nasıl Kaldırılır? İdari gözetimin süresi geri gönderme merkezinde en fazla 6 aydır. Bu süre içerisinde kişi hakkında sınır dışı edilme kararına karşı dava açıldığı zaman başvuran yabancı deport edilmez.
Geri Gönderme Merkezi nedir? Geri Gönderme Merkezleri, Türkiye'de kalış hakkı bulunmayan ve ülkesi- ne geri gönderilecek kişilerden haklarında idari gözetim kararı verilenlerin tutulduğu yerlerdir.
İlgili 38 soru bulundu
Sınır dışı edilme kararı kendisine uygulanmak istenen yabancı bu çerçevede hakkında verilen deport kararının hukuka aykırı olduğunu iddia ederek idare mahkemesinde iptal davası açabilir. Burada deport kararına itiraz niteliğindeki bu davayı açabilmek için 7 günlük hak düşürücü süre söz konusudur.
Merkezlerin denetimi MADDE 16 – (1) Merkezler bağlı oldukları il müdürlüğü tarafından sürekli, Genel Müdürlükçe her yıl, Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığınca üç yılda bir denetlenir.
Meşhuratlı Vize ile Deport Kaldırma
Deport edilmiş bir kimsenin evlilik, eğitim – araştırma ve çalışma – tedavi gibi nedenlerle meşhuratlı vize alması halinde Türkiye'ye girişi serbesttir. Bu tür vizenin alınabilmesi için yabancının bahse konu halleri kanıtlar evrak ibraz etmesi gerekmektedir.
Deport kaldırma ücreti mahkeme masrafları 2022 yılı için 1.000 TL civarındadır. Avukatlık masrafı ise işin hangi aşamada alındığı, şartların ve hangi seçeneğin seçileceğine göre değişkenlik göstermekle birlikte 2022 yılı için 8.000 TL ile 50.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Deport kararı kaldırma talepli açılan davada zamanaşımı süresi 15 gündür. Kişi sınırdışı edilme kararının kendisine tebliğ veya ibraz edilmesinden itibaren 15 gün içerisinde iptal davasını açmalıdır. Terke davet prosedüründe yabancıya ülkeyi terketmesi için en az 15 gün olacak şekilde bir süre tanınır.
Detaylı bilgi almak isteyenler Göç İdaresi 157 Numaralı Çağrı Merkezini arayabilirler.
Cezaevi olmamasına rağmen, noterlerin girip vekaletname düzenleme hakları burada yoktur. Her cezaevine noter haftanın belirlenen günlerinde gidebilir ve herhangi bir mahkumdan, herhangi bir avukata, hiçbir kurumdan izin almaksızın vekaletname alabilir.
Vize İhlal Cezası
Vize ihlali yapan yabancı uyruklu bir kişi kaçak konumuna düşmektedir. Bu tür bir durumda vize ihlali yapan yabancı uyruklu kişinin ceza olarak kanunlarda belirtilen bir tutardaki ücreti ödemesi gerekir. Bu cezanın toplamı, 1 yıllık ikamet izni harcının 2 katı şeklinde hesaplanır.
4. Sınır Dışı (Deport) Etme Kararı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 54. maddesinde sayılanlar, sınır dışı etme kararıyla menşe ülkesine veya transit gideceği ülkeye yahut üçüncü bir ülkeye gönderilmek üzere sınır dışı edilebilir. Sınır dışı etme kararı vermeye yetkili merci, valiliktir.
Türkiye genelinde toplam 20 bin kapasiteli 30 geri gönderme merkezi bulunuyor.
Türkiye'de sınır dışı edilmesine karar verilerek, idari gözetim kararı bulunan yabancılar İçişleri Bakanlığı'na bağlı GGM'lerde tutuluyor. Resmi verilere göre, Eylül 2022 itibarıyla toplam 20 bin 540 kapasiteli 30 GGM bulunuyor. Söz konusu merkezlerin inşaat ve bakımı, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse ediliyor.
Deport Kararı Verilemeyecek Haller
Deport sebepleri ve bir kişiyi sınır dışı etme durumları hakkında konuştuk. Deport kararı verilemeyecek haller ise şöyle: Sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezasına, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye maruz kalacağı konusunda ciddi emare bulunanlar.
Bu şekilde çalışma izni alınması halinde Türkiye'de verilmiş olan deport kararı da kaldırılmış olacaktır. Ancak bu durum yalnızca sürelerin uzatılmaması sebebiyle hakkında deport cezası verilmiş olan yabancılar açısından mümkündür.
Sınır Dışı Etme Kararı
Kanunun açık lafzı gereği bu karar sadece valiliklerce alınabilir. Sınır dışı etme kararının değerlendirme ve karar aşaması en fazla 48 saat sürer.
Evet, deport olmuş yabancıya çalışma izni alabilirsiniz ve kişi Türkiye'ye gelebilir.
Deport olmuş veya sınır dışı edilmiş olan, cezasını ödemeden çıkış yaptığı için 5 yıl giriş yasağı konmuş olan bir yabancı eğer hakkında yapılmış adli bir işlem yok ise Türkiye'ye geri gelebilir.
Vize ihlali olan kaçak durumdaki yabancılar Türk Vatandaşları ile resmi evlilik yapabilirler. Yabancı evlilik işlemlerinde Uzman kuruluş Modum Danışmanlık.
Aile temelli geri dönüş: Düzensiz göçmenlerin sınır dışı etme kararı yerine getirilinceye kadar, Türkiye'de yasal olarak bulunan birinci ve ikinci dereceden akrabalarının yanında kalmalarını öngören yükümlülüğe “Aile temelli geri dönüş yükümlülüğü” denir.
20 Ağustos 2015 tarihinde kurulan Yabancılar İletişim Merkezi(YİMER) 157, 7 dilde (Türkçe, İngilizce, Almanca, Rusça, Arapça, Farsça ve Peştuca) 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir.
Geri Gönderme Merkezleri, göçmenlerin ülkede yasal olarak bulunma haklarını kaybettikleri veya sığınma başvurularının reddedildiği durumlarda kullanılır. Bu tesislerde, göçmenlerin kimlik tespiti yapılır, yasal işlemleri takip edilir ve sınırdışı işlemleri gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri