Tokluk kan şekeri yani besin alımından 2 saat sonra ölçülen kan şekeri değeri 140 mg/dl'ye kadar normal kabul edilir. Bu değer 140-200 mg/dl arasında olduğunda pre-diyabet (gizli şeker) durumu söz konusudur. Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl'nin üzerine çıkması ise şeker hastalığını ifade eder.
Tokluk kan şekeri seviyesi 100-140 mg/dL 'lik bir değerde ise kişinin normal (sağlıklı) değerlerde olduğunu göstermektedir.140-199 mg/dL' lik tokluk kan şekeri seviyesi değeri prediyabet (gizli şeker) olduğunuzu göstermektedir. 200 mg/dL ve üzeri bir tokluk kan şekeri seviyesi değeri ise diyabet tanısı koymak için ...
Sağlıklı bireyler için 1 saatlik tokluk kan şekeri ölçümünde görülmesi gereken değerler 70-140 mg aralığında olmalıdır. Bu rakamlar arasında çıkan değerler sonucunda kişi sağlıklı bir birey olarak kabul edilir.
Önerilen talimatlara uygun olarak yapıldığında evde yapılan ölçüm sonuçları güvenilirdir. Cihaz güvenirliliği için kontrol çubuğu ve kontrol sıvıları mevcuttur. Ayrıca sonuçlar laboratuvar değerleri ile de karşılaştırılarak cihazın güvenirliliği ölçülebilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Tokluk kan şekeri, bir kişinin yemek yedikten sonra kan şekerinin ölçüldüğü değerdir. Normal bir tokluk kan şekeri aralığı 70-140 mg/dL arasındadır.
Bunu yapmak o parmakta ağrıya ve hatta küçük bir yaralanmaya hatta enfeksiyona neden olabilir. Diyabette yara iyileşmesi gecikebilir. Bu nedenle, kan şekeri testi için her iki elin farklı parmaklarını değiştirerek kullanmak en iyisidir.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Yatarken kan şekeri 100 -120 mg/dl‟ nin altında olmamalıdır.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
Hiperglisemik Hiperosmolar Durum: Bu durumda insülin vardır ama etkisizdir. Tip 2 diyabet hastalarında görülen bir durumdur. Kan şekeri yükselir ancak ne şeker nede yağlar kullanılamaz. Bu hastalarda kan şekeri 1000 mg/dl kadar yüksek değerlere ulaşabilir.
Bu durumda bol sıvı alımı, kandaki şeker oranının azalmasına yardımcı olur. Kan şekerinin 240 mg/dL'nin üzerine çıkması, idrarda keton görülmesine sebep olur ve bu da ketoasidoz yani “diyabetik koma” riskini arttırır. Bu sebeple, hastaların kan şeker seviyeleri normale dönene kadar ölçüm yapmaya devam edilmelidir.
Kan Şekeri Ölçümü Hangi Parmaktan Yapılır? Kan şekeri ölçümü yapılırken, genellikle işaret parmağı veya orta parmak tercih edilir, çünkü bu parmaklarda kan akışı daha iyidir ve ölçüm daha doğru sonuçlar verebilir. Bununla birlikte, herhangi bir parmak kullanılabilir.
Oruç tutan diyabetli kişi orucunu hangi şartlarda sonlandırması gerektiği hususunda bilgi sahibi olmalıdır. Kan şekerinin 70 mg/dl'nin altında ya da 300 mg/dl'nin üstünde saptanması durumunda oruç hemen sonlandırılmalıdır. Bu değerlerde oruca devam edilmesi durumunda hayati tehlike oluşabilir.
"Lansetler kaç kez yani şeker ölçüm iğnesi kaç kez kullanılır?” hakkında arama motorlarında çok fazla soruya rastlanmaktadır. Lansetler hijyenik nedenlerden dolayı ve lansetlin tekrar tekrar kullanıldığında körelmesinden dolayı tek kullanımlık tıbbi araç olarak geçmektedir.
Sağlıklı kişilerde, sabah ölçülen açlık kan şekerinin 70 – 100 mg/dl arasında olması normal kabul edilir. Açlık kan şekerinin 60 mg/dl altında ölçülmesi hipoglisemi olarak ifade edilir ve hayatı tehdit edici boyutlara varabilir.
Uyurken Kan Şekeri Yükselir mi? Uyurken kan şekerimizin düşmemesi için karaciğer çeşitli yollarla glikoz üretir. İnsülin direnci veya yetersizliği durumunda ise kandaki glikoz dokulara giremediği için kan şekeri yüksek seviyede kalabilir. Özellikle tip 1 diyabet hastaları gece mutlaka kan şekerini takip etmelidir.
ŞEKER HASTALARINDA İlaç yada insülin yapılmadığında " kan şekeri kontrolü " sağlamak mümkün değildir. " Şeker Hastalığının yani Tip2 Diyabet Hastalığının bilinen "KALICI TEK TEDAVİSİ" METABOLİK CERRAHİ ( Transit Bipartisyon Yada Duodenal Swicth ) ameliyatları ile sağlanır.
Eğer HbA1c test sonucunuz, %6, 5 veya daha yüksek bir değerde ise, şeker hastalığınız var demektir. %8'in üzerinde bir HbA1c seviyesi varsa, diyabetin iyi kontrol edilmediği ve diyabet komplikasyonları geliştirme riskinizin daha yüksek olduğu manasına gelir.
4. Kan alınacak bölgenin belirlenmesi; kapiller kan erişkinlerde parmak ucu (tercihen orta ve yüzük parmağı) veya kulak memesi, küçük çocuklarda ise ayak başparmağının ucu veya topuktan alınır.
Diyabet hastalarının açlık ve tokluk kan şekeri değerleri kaç olmalıdır? Şeker hastalarındaki tedavi hedefleri, tanı kriterleri ile aynı değildir. Genel olarak, açlık kan şekerinin 70-130 mg/dl arasında, tokluk kan şekerinin ise 70-160 (180) mg/dl arasında kalması hedeflenmektedir.
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri