Beyannamenin verildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren ilgili personele hak edeceği eş/çocuk yardımının ödenmesi mümkün bulunmakta olup, geçmişe yönelik ödeme yapılması mümkün bulunmamaktadır.
Süreler. Çocuk Bakım Parası için en erken doğumun yapıldığı gün başvurulabilir. Başvuru daha geç yapılırsa, Çocuk Bakım Parası altı aya kadar geriye dönük ödenebilir (önemli olan başvurunun yetkili sağlık sigortasına geldiği tarihtir).
Muhtaç Asker Ailesi yardım programında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yaptığınız tarih baz alındığından, sadece kabul edilme tarihiyle ilgili geriye dönük ödeme alınabilir. İade edilen ödemelerle ilgili geriye yönelik ödeme alınamamaktadır.
Sigortalıya aile yardımı adı altında her ay ₺2.500,25 ödeme yapılmaktadır. Bu durumda ₺2.000,25 sosyal güvenlik priminden istisna edilebilecek ve ₺500 prime esas kazanca dâhil edilecektir. İstisna edilen ₺2.000,25 TL tutar üzerinden ₺2.000,25 X %37,5 = ₺750 işveren (ve sigortalı) faydası ortaya çıkmaktadır.
Çocuğunuz 6 yaşını doldurduğunda, çocuk paranız otomatikman artar. 12 yaşını doldurduğunda da bu tekrarlar. Çocuk parası daima üç aylık dönem bittikten sonra ödenir.
İlgili 22 soru bulundu
Bir dilekçe ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen başvurulur. Ayrıca e devlet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. ”https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru” üzerinden “Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu” yapılabilmektedir.
Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600 TL tutarında bir defaya mahsus Doğum Yardımı ödemesi yapılmaktadır. Kamu işçilerine ise sözleşmeleri gereği, kurumlarından aldıkları doğum yardımı tutarı ile yukarıda bahsedilen tutarlar arasındaki fark ödenir.
Başvurular e-Devlet veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) yapılacak. Aile Destek Programı'nda 12 ay boyunca düzenli olarak ödeme yapılacak.
ÖDEME HANGİ DURUMLARDA KESİLİR? Çocuk yardımı ödemeleri Sosyal Güvenceli olunması, muhtaçlık halinin sona erdiğinin tespit edilmesi veya yardım ödeme şartlarının (eğitim devam ve sağlık kontrol) gerçekleştirilmemesi nedeni ile yardım ödemesi kesilebilir.
Güncellenen katsayılar dikkate alınarak hesaplanan ve 01.01.2024 – 30.06.2024 döneminde uygulanacak olan gelir vergisinden istisna edilecek aylık çocuk yardımı tutarları aşağıdaki gibidir: 0-6 yaş grubunda bulunanlar için 380,44 TL. 6 yaş üzeri için 190,22 TL.
Beyannamenin verildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren ilgili personele hak edeceği eş/çocuk yardımının ödenmesi mümkün bulunmakta olup, geçmişe yönelik ödeme yapılması mümkün bulunmamaktadır.
E Devlet sistemin TC kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra 'sosyal yardım' başlığını bulun. Açılan sayfada "Çalışan - Çalışmayan Ev Hanımları Destek Başvurusu" seçeneğini tıklayın. Başvuru formunu eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurun.
850 ile 1.250-TL arasında değişen tutarlarda olmak üzere en fazla 12 ay süreyle Aile Destek Programı ödemesi gerçekleştirilecektir. 12 aylık ödeme döneminin son ödemesi 2024 yılı Haziran ayı için olup bu dönemin ödemesi takip eden Temmuz ayında gerçekleştirilerek söz konu destek programı sona erecektir.
Yapılan çocuk yardımı tutarının 400,05 TL'yi aşması durumunda, aşan kısım prime esas kazanca eklenerek üzerinden SGK primi ve işsizlik primi hesaplanması gerekiyor.
Yukarıdaki tabloya göre eşi çalışmayan ve 6 yaşından büyük iki çocuğu olan bir memur 1.729,45+380,44=1919,67 TL aile yardımı ödeneği alacaktır. Eğer memurun iki çocuğu 6 yaşından küçükse bu halde çocuk yardımı olarak 380,44*2= 760,88 TL ödenecek alınacak.
Çocuk Yardımı: 1 Ocak - 30 Haziran 2024 tarihleri arasında geçerli çocuk yardımı tutarı; - 0-6 yaş (72'nci ay dahil) grubunda yer alan çocukların her biri için (500*0,760871 =) 380,44 TL'dir. - 0-6 yaş grubu dışında kalan çocukların her biri için (250*0,760871=) 190,22 TL'dir.
İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen, dilekçeyle ve e -devlet üzerinden elektronik ortamda başvuru yapılabilir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi internet sitesine (www.ailevecalisma.gov.tr) giriş yapın. Ana sayfanın sağ üst köşesinde bulunan "Başvurular" butonuna tıklayın. "Sosyal Yardım Başvurusu" seçeneğine tıklayın. Açılan sayfada "Annelere Yönelik Yardım Başvurusu" seçeneğine tıklayın.
Destek ödemesi almak isteyen anneler, öncelikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan başvuru formunu doldurmalıdır.
Eşi ölmüş kadınlara yönelik Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ayda bir veriliyor. Bu ödeme ayda bin TL olmak üzere iki ayda bir yapılıyor. Sosyal yardımdan faydalanmak için bağlı bulunan il ve ilçenin sosyal yardımlaşma vakıflarına müracaat edilmesi gerekiyor.
Başvurular e-devlet platformları üzerinden yapılmaktadır. Parola olmadan başvuru işlemini tamamlayamazsınız. Başvurular sadece dijital ortamlar üstünden yapabileceksiniz. Başvurunun dijital ortamda yapılmasının ardından sonuçlar en kısa sürede e-devlet üzerinden açıklanacaktır.
Ev hanımlarına 1100 TL yardım için başvuru, e-devlet sitesi üzerinden gerçekleştirilir. E-devlet hesabınıza TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ilgili sayfasından başvurabilirsiniz.
Doğum Yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir.
Bu yardım kapsamında yapılan ödemeler çocuk başına aylık 100 TL olup ödemeler her ay için hesaplanıp 2 ayda bir yapılmaktadır.
3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olup hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3'ünden (2024 yılı için 5.667,37 TL) az olan haneler (Hanesinde memur, noter ve muhtar bulunanlar hariç) faydalanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri