Kreatinin referans aralığı ise erkeklerde 0.6-1.2mg/dL, kadınlarda 0.5-1.1mg/dL arasında olabilir. Kreatinin Klirensi: Kaslarda üretilen kreatinin miktarının ne kadarının böbreklerden idrar yardımıyla atıldığını belirlememizi sağlayan bir yöntemdir.
Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli? Kandaki kreatinin seviyesi erkeklerde 1.2 mg/dL ve kadınlarda 1.1mg/dL üzerinde olması tehlikeli olabilmektedir.
Yetişkinler için serum kreatinin normal değeri, erkeklerde 0.50 mg/dL ile 1.40 mg/dL iken, kadınlarda 0.50 mg/dL ile 1.30 mg/dL'dir. Kreatinin klirensi olarak tanımlanan ve 24 saatlik idrarın toplanması ile yapılan testin referans aralığı aşağıdaki gibidir: 13-50 yaş: Erkeklerde 90-137 mL/dk. Kadınlarda 80-125 mL/dk.
Kandaki kreatinin seviyeleri, kişinin kas kütlesi ve böbrek fonksiyonlarını ele verir. Normal kreatinin değeri 0,5 ila 1,2 arasındadır. Kreatinin değerleri yaşa ve cinsiyete göre değişkenlik gösterir.
Kreatinin, kaslarda depolanan kreatin adlı amino asidin enerji üretmek için yıkılması sonucu açığa çıkan bir bileşiktir. Kaslardaki yıkım süreçleri ardından çıkan kreatinin, kan dolaşımında bulunur. Böbrek tarafından süzülerek belirli seviyelerde kan dolaşımındaki varlığını sürdürür.
İlgili 44 soru bulundu
Kreatinin yüksekliği; uzun süreli susuz kalma, idrar yolu tıkanıklığı, proteinin tüketiminin aşırı olması, yoğun şekilde egzersiz yapmak, ağır geçirilen enfeksiyonlarda görülebilmektedir. Ayrıca, bazı otoimmun hastalıklar (lupus), gut hastalığı, diyabet gibi hastalıklar da kreatinini yükseltebilir.
Protein alımını azaltmak
Özellikle kırmızı et, kreatinin seviyelerinizi etkilemektedir. Kreatinin seviyenizi düşürmek için beslenmenizde süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et tüketimini azaltmalı, sebze köftesi, mercimek çorbası gibi alternatiflere yönelmelisiniz.
Kandaki kreatininin olması gereken aralığı desilitre başına 0.84-1.21 miligram (litre başına 74.3-107 mikromol) olarak söylenir. GFR düzeyinin 60 veya üzerinde bulunması normal kabul edilir, 60'ın altındaki GFR seviyeleri böbreklerde bulunan bir hastalığa işaret edebilir.
Kreatinin vücuttaki böbrek fonksiyonlarını gösteren en önemli parametrelerden bir tanesini oluşturmaktadır. Kreatinin normal değeri erkeklerde desilitre başına 0.6 ile 1.2 mg arası olmaktadır. Yetişkin kadınlarda ise desilitre başına 0.5 ile 1.1 mg arası olmalıdır.
Kandaki normal kreatinin seviyeleri yetişkin erkeklerde desilitre başına (dL) yaklaşık 0.6 ila 1.2 miligram (mg) ve yetişkin kadınlarda desilitre başına 0.5 ila 1.1 miligramdır. KREATİNİN YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR? Kanda kreatinin yüksekliği, böbrek hastalığını işaret eder.
İdrarda kreatinin yüksekliği nedenleri aşağıdaki gibidir: Böbrek hastalıkları: Kreatinin seviyeleri böbreğin filtrasyon kapasitesini ölçen bir göstergedir. Yüksek kreatinin seviyeleri böbreklerin düzgün çalışmadığına işaret eder ve kronik böbrek hastalığı (CKD) veya akut böbrek hasarı gibi problemlere yol açabilir.
Kas Hastalıkları veya Az Kütlesi: Bazı kas hastalıkları veya az kas kütlesi durumları, vücuttaki CK üretimini azaltabilir ve düşük CK seviyelerine yol açabilir. İlaçlar: Bazı ilaçlar, özellikle statinler gibi kolesterol ilaçları, kas yıkımını azaltabilir ve bu da CK seviyelerini düşürebilir.
Günümüze kadar yapılmış hiçbir çalışmada sağlıklı olan ve kreatin takviyesi alan bireylerde kreatin ilişkili karaciğer ya da böbrek hasarı kanıtlanmamıştır.
Kreatin Zararları Nelerdir? Üzerinde en çok araştırma yapılan, en iyi bilinen supplement kreatindir. Yapılan araştırmalar, kreatinin sağlığı bozabilecek herhangi bir yan etkisini bulamamıştır. Güvenilir bir supplementtir fakat düzenli kullanıldığı taktirde vücudun su ihtiyacı artar.
“Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli?” diye merak ediyorsanız bu değerin kadınlarda 1.1mg/dl ve erkeklerde 1.2 mg/dl üzerinde olmasının tehlikeli olacağını bilmelisiniz. Bu değerin yüksek olması önemlidir ve bu nedenle mutlaka bir uzman tarafından takip edilmelidir.
Kreatinin ve Üre
Kreatininin normal değeri 0.9 to 1.4 mg/dl ve normal kan üre azotunun (BUN) normal değeri ise 20 to 40 mg/dl. Yüksek değerler böbrek hasarını gösterir.
Kreatinin diyetsel kaynakları et ve balık ürünleridir. Vejetaryen diyetinde kreatin yer almaz çünkü bitkisel kaynaklı besinler kreatin içermezler. Her tür besini tüketen bir birey günde yaklaşık 1 gram kreatini diyetinden sağlarken, 1 gramı da karaciğer ve böbreğinde sentezler.
Akut Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir? Akut böbrek yetmezliği idrar miktarında azalma, ayaklarda, dizlerde sıvı birikimine bağlı ödem, yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı, mide bulantısı ve kusma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, ruhsal veya akli değişiklikler ve koma gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir.
Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır. Bu konuda kararı verecek olan hastanın doktorudur.
Bol su içmek kan kreatinin düzeyini hafif düşürebilir ama bu düşüş böbrekler daha iyi çalıştığı için değil çok idrara çıkmanın sonucudur. Bazı ilaçlar böbreğin süzme fonksiyonunu etkilemeden kreatinin düzeyini yükseltebilirler.
Normal Değer Aralıkları: Protein/Kreatinin oranının normal değer aralığı laboratuvarlara göre farklılık gösterebilir. Genellikle sağlıklı yetişkinlerde bu oran 0.2 ile 0.8 arasında olmalıdır. Bu aralıkta bir sonuç, böbrek fonksiyonlarının normal olduğunu gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri