Tren raylarının arasındaki boşluklar yazın olan genleşme durumundan kaynaklıdır. Genleşme olunca tren rayları hacim kazanmaya başlar ve böylece uzama olur. Bu uzamada rayların şekil kaybı yaşamaması için mühendisler aralıklar koyarak, ''genleşme'' mesafesine yer verir. Sıvı ve katı maddelerde genleşme yazın olur.
CONTA: İki rayın birbirine bağlandığı noktada iki ray arasında bırakılan boşluk. RİSTURN: Geri ödeme. SEJUR ÜCRETİ: Yabancı vagonun yurt içinde kalma ücreti. TRİYAJ: Yük trenlerini hazırlandığı ve dağıtımının yapıldığı istasyon veya garlar.
*Tren rayları ve köprü demirleri döşenirken aralarında belirli bir boşluk bırakılır. Bunun nedeni yaz aylarında demirin genleşmesi, kış aylarında ise büzülmesidir.
Demiryolu raylarının yanında neden küçük taş parçaları var? Bu, ilginç bir cevabı olan iyi bir soru... Bu taşlar aslen balast olarak bilinir. Amaçları, rayları yerinde tutan ahşap çapraz bağları sabit tutabilmektir.
Demiryolu hat açıklığı, bir demiryolu hattını oluşturan yük taşıyan iki tren rayı arasındaki mesafeyi tanımlar. Dünyadaki demiryolu hatlarının %60'ı standart hat açıklığı olarak 1.435 mm (4 fit 8,5 inç) mesafeyi kullanır.
İlgili 22 soru bulundu
Ülkemizde ise sınıflandırma önceleri hat böl- gesine göre, daha sonraları ise bir metresinin ağırlığına göre yapılmıştır. Bunlara örnek; Ankara tipi ray, Kayseri tipi ray, Bağdat tipi ray, 39.520 kg/m tipi ray ve 46.303 kg/m tipi raylar olarak sayılabilir.
Ray çeliği üretimi, yüksek kalitede çelik alaşımları kullanılarak gerçekleştirilir.
Rayların etrafında gördüğümüz keskin kenarlı taşlara balast denir. Demiryolu inşası sırasında önce balastlar dökülür ve ray seviyesi yükseltilir. İkinci bir yarar olarak; traverslerin sabit kalmasını sağlar.
metallerin birbirine perçinlenmesiyle elde edilir. Metal çiftleri termostatlarda, metal termometre gibi araçlarda kullanılır. bırakılmadığı tren rayları yazın genleşerek bozulur. bardağa sıcak su konulduğunda genleşme nedeni ile cam çatlar yada kırılır.
Maglev trenlerinin altında mıknatıslar bulunur. Aynı zamanda maglev trenleri için özel olarak üretilmiş olan raylarda da elektromıknatıslar bulunur. Bu mıknatıslar sayesinde tren, raylar üzerinde 10 santimetrelik bir yükseklikte ilerler. Raylarla temas olmadığı için sürtünme büyük ölçüde azaltılmış olur.
Buna en açık örnek, tren rayları olarak gösterilebilir. Tren raylarının arasındaki boşluklar yazın olan genleşme durumundan kaynaklıdır.
Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla tren raylarında genleşme başlar. Sıcaklıktan dolayı meydana gelen termal kuvvetlere (ısıl gerilmelere) bağlantı demiri (cebine demiri) ve bağlantı bulonları karşı yönde bir direnç gösterirler. Ancak bu direnç yetersiz olur raylar boyuna yönde uzama yaparlar.
Yollardaki şeritler, tren rayları, iki duvarın kesişimi, elektrik telleri vb. doğru modelle- ridir. Doğru, sonsuz tane noktadan oluştuğu için başlangıç ve bitiş noktası yoktur.
Raylar, yerleştirilirken altındaki zeminin düzgün olması gerektiğinden, zemindeki küçük taşlar ve kaya parçaları ezilir veya kaldırılır. Bu, rayların düzgün bir şekilde yerleştirilmesini ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
Ekartmanı (iki ray arasındaki mesafenin mm olarak değeridir) zorlar. Normal değer 1435 mm dir.
Tren istasyonu, trenlerin yolcu veya yük alıp bırakmak için düzenli olarak durdukları demiryolu tesisidir. Genellikle en az bir platform ve bilet satışı ile bekleme odalarının olduğu bir istasyon binasına sahiptir. Daha büyük tren istasyonları gar olarak adlandırılır.
Bunu sağlayan en önemli unsur fren sistemi reaksiyon süresidir(t). Bu süre normal frenleme için 1,25 saniye iken cebri frenleme için 0,57 saniyedir. Durma mesafesi uzadıkça aracın tekerlerinde ve rayda oluşan hasarda artacaktır.
Tren rayları neredeyse standart olarak AISI 1070 - 1080 (%0.7 - 0.8 Karbon, %1-1.2 Manganez) çeliklerinden yapılır Isıl işleminin ekonomik olması ve dengeli karbon oranıyla oldukça yüksek aşınma ve darbe dayanımına sahip olmasından dolayı.
elektrikli bir demiryolunda enerjinin fazı trenin üstündeyse raylarda elektrik olmaz, genelde. üzerinde elektrik teli bulunmayan demiryollarında faz ve toprak raylar üzerinden aktarılır.
Çizelgeden görülebileceği gibi, ithal edilen demir çelik ürünlerin en önemli kısmını demiryolu rayı oluşturmaktadır.
Şurada Paylaş! Tren size doğru geliyor ve zamanınız yoksa, raylar arasındaki boşluğa yatın ve başınızı ellerinizle örtün. Bu boşluğun alt kısmı ile trenin ekipmanları arasındaki mesafe yaklaşık 0.5 metredir. Dolayısıyla, boşluğa yatarsanız size hiçbir şey olmaz.
Günümüz tipik ray çeliği bileşimleri. Son yıllarda, çeliğin ingot şeklinde dökümü yerine sürekli dökümden elde edilen blumdan raya geçilmesiyle önemli gelişmeler sağlanmıştır.
Eskisine göre çok daha sağlam ray ve gelişmiş lokomotif yapmayı başaran Stephenson'a, Edward Pease (Fair-Williams 1959:61) adlı sanayici destek olmuştur. Bu sayede, Darlington maden ocağını Stocton limanına bağlayacak bir demiryolu hattı, Stephenson tarafından gerçekleştirilmiştir.
1.5.
Demir yolu araçlarının tekerleklerine en az direnimi gösterecek bir yuvarlanma yüzeyi sağlayan ve tekerlekleri kılavuzlayan, ayrıca dingillerden aktarılan kuvvetleri traverslere aktaran dökme çelikten yapılmış üstyapı malzemesine ray denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri