Gestalt psikolojisi ya da gestaltizm 1912'de Almanya Wertheimer'in yazdığı bir makale ile başlamış ve kuramının ilkelerini Wertheimer, Köhler ve Koffka tarafından geliştirilmiştir.
Gestalt Yaklaşımının Temel İlkeleri
Öğrenme, uyarıcı-tepki bitişikliğiyle açıklanacak kadar basit değildir. Öğrenmede organizmanın algılaması önemlidir. Dolayısıyla öğrenme, uyarıcı-algısal örgütleme-tepki şeklinde gerçekleşmektedir.
birey bütünü parçalarına ayrıştırarak değil, bütünlük içinde algılar. katarak yaşantıyı yeniden örgütlediklerine inanmaktadırlar. Uyarıcıların duyu organları tarafından alınıp beyne iletilmesidir. ALGI İçten ve dıştan gelen uyarıcıların duyumlar aracılığıyla anlamlı hale getirilmesine algı denir.
Görsel algı kuramlarının tasarım süreci ile ilişkilendirilmesi ve sürece yansıması bağlamında ele alınan kuramlar; Gestalt Görsel Algı Kuramı, Olasılıklı Öğreti Kuramı, Bilişimsel Algı Kuramı, Nöropsikolojik Algı Kuramı, Yapılandırmacı Görsel Algı Kuramı ve Doğrudan Algı Kuramı olarak belirlenmiştir.
İlgili 38 soru bulundu
Gestalt ilkeleri, insan beyninin görsel bilgiyi nasıl algıladığını tanımlayan birkaç ilkeden oluşur. Bu teori şekil-zemin ilişkisi, yakınlık, benzerlik, tamamlama, devamlılık ve basitlik olmak üzere beş temel ilke üzerinde şekillenmektedir.
Gestalt Teorisi, nesnenin form, negatif-pozitif alan, boyut ve perspektif gibi biçimsel özellikleri ile farklı görüntü ilizyonları yaratılmasına dayanır. Gestalt, Almanca'da şekil anlamına gelir ve 1900'lerde psikolog Max Wertheimer tarafından oluşturulmuş bir teoridir.
Bu düşünce, davranışların bir bütün olduğunu ve parçalara ayrılamayacağını içermektedir. Kısacası, Gestalt psikoloji, karmaşık dünyada anlamlı bir algı edinmemizin temelindeki yasaları anlamayı ve bireyin kendi biçimini, bütünlüğünü, örüntüsünü keşfederek farkındalık yaşamasını hedeflemektedir.
Gestalt yaklaşımı kişinin kendisi ile bütünleşme sürecinde önemli bir farkındalık konusuna işaret eder ve temas sınırındaki çatışmalı deneyimlere, kişinin kendi içindeki ve çevresindeki zıt kutuplara dikkati çeker.
GESTALT KURAMI
Bir objenin değişik koşullar altında aynı biçimde algılanmasına algısal değişmezlik adı verilir. Uzaktaki bir ağacı küçük, yakındakini büyük görmemiz gerekirken, ağaç deyince her daim aynı şekilde algılanır. 1.Algının temel özellikleri Gestalt yaklaşımına göre algılama zihinde oluşan bir süreçtir.
Gestalt Almanca "bütün" anlamına gelen bir kelimedir. Psikolojide, insanın algıladığı şeyin parçalarından değil, bütününden oluştuğunu savunan bir kuramdır. Gestalt Kuramı, insanın davranışlarını, duygularını ve düşüncelerini bir bütün olarak ele alır ve bunların çevreyle olan etkileşimini inceler.
Gestalt terapisi danışanın o andaki yaşantısını vurgulamasına dayalı olarak yürütülür. Geçmiş veya gelecek, “şu an” olarak incelenir. Terapist aktif rol alır ve danışanı kendi yaşantılarının değişik yönlerine dikkat etmesi için yol gösterir. Gestalt terapinin en büyük amacı danışana farkındalık kazandırmaktır.
Gestalt terapisi; hümanist psikoloji ile varoluşçu psikoloji akımlarından etkilenmiş ve son otuz yıl içinde geliştirilmiş bir tedavi kuramı ve yaklaşımıdır. Fritz Perls bu terapinin kurucusu ve öncüsü sayılır.
3. 1. 2. Wertheimer, problemler için iki tip çözümden bahseder: A Tipi Çözüm B Tipi Çözüm A Tipi Çözüm; Gestalt ilkelerine dayalı öğrenmede problemin doğasını anlamaya yönelik olup, yaratıcılık ve içgörünün olduğu çözümlerdir. B Tipi Çözüm; Öğrencinin olguları veya kuralları anlamadan ezberlediği çözümlerdir.
Prägnanz Yasası, zihnimizin uyarıcıları algılarken, mümkün olduğunca en iyi, en basit ve en anlamlı biçime dönüştürme eğilimidir. Her psikolojik olayda anlamlı olma, basit olma ve tam olma eğilimi vardır.
Geştalt yaklaşımı, hem bir yaşam felsefesi hem de bir terapi ekolüdür. Son derece hümanist bir yaklaşımdır. Terapi ekolü haline gelmesi 1940'lı yıllara dayanmaktadır. Kişinin yargılanmadan, suçlanmadan, utanmadan, korkmadan ve endişelenmeden kendisiyle ve çevresiyle bütünleşebilmesini amaçlamaktadır.
Gestalt Almanca bir kelime olup; biçim, şekil, form gibi anlamlara gelmektedir. Gestalt kuramı algısal örgütleme yasaları ile ilgilenirler. Şekil –zemin ilişkisi, yakınlık, benzerlik, tamamlama, devamlılık, basitlik yasaları, algısal örgütleme yasalarını oluşturur.
Geştalt yaklaşımı kişinin çocukluğu ve kendilik gelişimiyle, geçmişteki anılarıyla şimdide çalışır. Bu anıların şu andaki yaşantısına etkileri üzerinde durur. Burada amaç farkındalıktır. Ancak farkındalıktan kast edilen, devam eden davranışı ile geçmişi arasındaki bağlantıya dair nedensel bir farkındalık değildir.
Sonuç olarak, tasarımın 5 temel ilkesi denge, ölçek ve oran, kavramın anlatımı, renk ve doku, hiyerarşi ve odak olarak sıralanabilir.
Gestalt yaklaşımı bu durumu “kişilerarası temas” kavramıyla açıklamaktadır. Temas, diğerleri ile bir araya gelme veya buluşma anlamı taşır. Laura Perls (1982) teması, diğeri ile olma, farklılığın farkına varma, ben ve diğeri deneyimini deneyimleme olarak tanımlar.
Davranışçı ekole ve klasik psikanalize yeni bir yorum getirmiştir. Almanca bir terim olan gestalt, herhangi bir şey (insan, hayvan, resim, renk, çiçek yani herhangi bir nesne), bu nesnenin içinde bulunduğu ortam ve çevre ile nesne ilişkisinin, parçalara ayrılmaz bütünlüğünü ifade eder.
Bir objeyi, koşullar değişmesine rağmen aynı obje olarak görmemize algısal degişmezlik denir. Kapının pozisyonuna bağlı olmaksızın(örneğin kapalıyken ya da açıkken) onu kapı olarak,kişiyi önümüzde durmasına ya da daha uzakta olmasına bağlı olmaksızın aynı kişi olarak algılarız.
Thorndike'a göre öğrenmenin temelini duyusal izlenimler ile harekete geçme itkileri arasında kurulan "bağlar" oluşturur. Bu teori alışkanlık- ların kazanılmasını ve kaybolmasını; bağların kuvvetlenmesi ve zayıflaması olarak açıklar.
Çevresel yaşantı sonucu beyinde meydana gelen etkinliğe bellek süreci denir. Bellek süreci bittiğinde kalan ize bellek izi adı verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri