Yurtdışı yatırımları ve aldığı fonlarla gündem olan Getir'in Türkiye operasyonu son üç yılda 1 milyar 870 milyon lirayı bilançodaki zarar hanesinden sildi. Ancak şirket, bazı bölgelerde kârlılığı yakalamış olsa da toplamda hala zarar eden bir yapıya sahip.
Türkiye'de zarar etti
İTO Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre Getir 2020, 2021 ve 2022 (ilk 6 ay) yıllarında sermaye artırımı ve sermaye azaltımı formülleriyle toplam 1 milyar 870 milyon TL zararı bilançodan temizledi.
Tarihçe. Şirket 9 Temmuz 2015 yılında Türk girişimci Nazım Salur tarafından kurulmuştur. 2019'un ikinci yarısında Getir, siparişlerini ikiye katlayarak o yılın Aralık ayında neredeyse 1,5 milyon siparişe ulaştı. Şirket 2019 yılında satışlardan 120 milyon dolar gelir elde etti.
Nazım Salur'un teknoloji alanındaki ikinci girişimi Getir, Haziran 2015'te hizmete girdi. Bine yakın ürünü, 7/24 kullanıcıya ulaştıran akıllı telefon uygulaması Getir, ortalama 10 dakikayı bulan teslimat süresi ile dünyada bir ilke imza attı. Nazım Salur, 20 yılı aşkın süredir seri girişimcilik yapıyor.
Getir Kurucusu
“Eğer insanlara 3 dakikada taksi gönderebiliyorsak, diğer ihtiyaç ürünlerini de 10 dakikada götüremez miyiz?” sorusundan yola çıkan Nazım Salur'un teknoloji alanındaki ikinci girişimi olan Getir, Temmuz 2015'te hizmete girdi.
İlgili 18 soru bulundu
İşte ayrıntılar... Sosyal medyada dolaşan söz konusu iddialarda Getir'in, ekonomik sıkıntılar yaşadığı ve giderlerinin önemli bir kısmını karşılayamadığı söyleniyordu. Bu açıklama ile birlikte şirketin faaliyetlerini sürdüreceği resmileşmiş oldu.
Oldukça kolay bir kullanıma sahip olan GetirYemek, yemek siparişi servisi sunan Scotty ve Glovo ile benzer bir çalışma mantığına sahip durumda. Yani siparişinizi sizin adınıza teslim alıp lokasyonunuza teslim ediyor. Getir uygulamasına girdiğiniz anda karşınıza Getir ve GetirYemek seçenekleri çıkıyor.
Beş farklı ülkede online market hizmeti sunan Getir, yeni yatırım turunda 500 milyon dolarlık yatırım aldı. Resmi açıklamanın yakında yapılması bekleniyor. Pandemide büyük sıçrama yakalayan ve son dönemlerde küçülmeye giden Getir, yeni yatırım aldığını duyurdu.
Getir, rakibi Gorillas'ı 1,2 milyar dolara satın aldı; değerlemesi 10 milyar dolara yükseldi. İnternet üzerinden alışveriş ve hızlı teslimat şirketi Getir, Alman rakibi Gorillas'ı 1,2 milyar dolara satın aldı. Böylece Getir grubunun toplam değerlemesinin 10 milyar dolara yükseldiği bildiriliyor.
Getir, 2015 yılında market teslimatı sunmak üzere kuruldu ve pandemi dönemindeki sokağa çıkma yasakları sırasında tüketiciler içeride mahsur kalınca hızla büyüdü. CrunchBase verilerine göre, yedi finansman turunda yaklaşık 1,8 milyar dolar topladı.
Avrupa'daki unicorn şirketler listesinde 4. sıraya yükseldi
Getir, dünyadaki unicorn şirketlerinin listelendiği CB Insights'ın yayınladığı verilere göre dünyadaki 1.052 unicorn şirket arasında son değerleme ile 36. sıraya yükseldi.
Ancak tüm aramalara rağmen Getir uygulamasında sigara satılmadığı bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Getir uygulamasında sigaranın yanı sıra alkol ürünlerinin de satılmadığı belirlendi.
Ürün çeşitliliği anlamında oldukça zengin olan ve hatta kendi su markasını çıkaran Getir, ürünlerini rakiplerine kıyasla çok daha pahalıya satıyor. Şubat ayı rakamlarına göre market tarafında günlük 25 bin sipariş alan Getir, listemizdeki 13 ürüne baktığımızda 10 üründe en pahalı seçenek.
Şirketten yapılan açıklamada, "Getir aynı zamanda bir finansman turunu tamamlıyor ve şirketin gelirlerinin yüzde 96'sını oluşturan İngiltere, ABD, Almanya, Hollanda ve Türkiye'de faaliyet göstermeye devam edecek" denildi.
AFP'ye sunulan bilgide, Getir'in ayrılma gerekçesinin Fransa'daki düzenlemeler olduğu kaydedildi. Söz konusu basın bülteninde, hızlı teslimat sektörünün bir numarası Getir'in Fransa ayağındaki tüm varlığı için alıcı aranacağı belirtildi.
İflas başvurusunda bulundu
Dolayısıyla, yerel yönetimlere şehir merkezlerinde depolara izin verip vermeyeceklerine dair seçenek sunuldu. İşte bu ve benzeri belirsizlikler nedeniyle Getir, Fransa pazarından tamamen çıkmayı planlıyor. Öyle ki teslimat devi iflas başvurusunda da bulundu.
2021'de Almanya pazarına giren Getir'in de kazanç elde etmediğini belirterek, buna sebep olarak artan gıda fiyatları ile personel giderlerini gösterdi. Salgın döneminin tersine insanların dışarıdan daha az gıda ve yemek siparişi verdiklerini, dolayısıyla pazarın küçüldüğünü yazdı.
Hemen aklımıza komisyon oranları gelecek elbette. Kendi kuryesi ile çalışanlar için KDV dahil yüzde 12, Getir Kuryesi ile çalışanlar için ise KDV dahil yüzde 35 yüzde 38 arası bir komisyona denk geliyor. Ödemeler ertesi gün hesabınıza yatıyor.
İşletme olarak üye olduğumuz Getir Çarşı uygulamasında sözleşme dışında komisyon oranı alınıyor. Sözleşmeye göre alınması gereken tutar; dağıtım komisyon oranı %7 ile sipariş komisyon oranı %8 ve dağıtım komisyon oranı 2.5TL olarak belirlenmiştir.
Getirbüyük'ün ürün çeşitliliği 4000'den fazla ürün ile Getir'e oranla yaklaşık 3 kat daha fazla. Bunun yanında Getir, bulunduğunuz konuma göre sipariş verdikten yaklaşık 10 dakika sonra teslimatı gerçekleştirirken Getirbüyük, ortalama 30 dakika içerisinde siparişi teslim ediyor.
İstegelsin alkol ve sigara getiriyor mu? Sigara, tütün ve alkol ürünlerinin internet üzerinden satışı e-ticaret kanunları gereğince yasak olduğu için satılan ürünler arasında değildir ve kampanyalara dahil değildir.
Verilere göre Türkiye'de günde ortalama 17 milyon paket sigaraya 150 milyon TL harcanıyor.
Sigara siparişi verilecek uygulamalar
Getir ve bana bi gibi uygulamalarda sigara siparişi olmaması nedeniyle vatandaşlar sigara siparişi verilebilecek uygulamaları da araştırıyor. Ancak Sigara siparişi verebileceğiniz bir uygulama bulunmuyor.
Getir, n11'in tamamını satın aldı
GetirSu ile Türkiye'nin 27 şehrinde hizmet vermekteyiz. Hizmet verdiğimiz iller: Ankara, İzmir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, Antalya, Adana, Balıkesir, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Konya, Kayseri, Manisa, Sakarya, Aydın, Mersin, Denizli, Muğla, Düzce, Hatay, Samsun, Kırıkkale, Ordu, Yalova, Eskişehir ve Isparta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri